După ce poveștile au călătorit în caravană, pe perioada verii, în șapte parcuri bucureștene, acum este timpul să poposească în biblioteci, la ediția din toamnă a Orei de povești.

afis-ora-de-povesti-l1-260x146În prima sâmbătă din lună, pe 1 octombrie, de la ora 11.00, în zece filiale ale Bibliotecii Metropolitane București, scriitori, actori, bloggeri, voluntari pasionați de lectură vor citi sau vor povesti celor mici povești din lumea întreagă în cadrul unui atelier în care copiii sunt încurajați să empatizeze, să interacționeze și să-și dezvolte spiritul creativ.

La ediția din 1 octombrie sunt invitați să povestească Alex Bălă, Claudia Bistriceanu, Cristian Bleotu, T.O. Bobe, Ramona Chițeanu, Maggie Chițoran, Ligia Necula, Cristina Beatrice Preda, Ioana Revnic, Arthur Suciu.

Ora de povești va avea loc în fiecare primă sâmbătă din lună în filialele: Vasile Alecsandri, Nicolae Bălcescu, Lucian Blaga, Dimitrie Bolintineanu, I.L. Caragiale, Ion Creangă, Mediateca George Enescu, Emil Gârleanu, Nicolae Labiș și Liviu Rebreanu.

Partenerii proiectului: Radio România Cultural, Digi FM, Totul despre mame.

Despre invitați:

ALEX BĂLĂ e un muzician român care activează în proiectele Plurabelle (alături de Cristian Fierbințeanu) și FLUID (alături de Paul Dunca). De asemenea, Alex colaborează cu departamentul de comunicare de la Centrul Național al Dansului București și traduce cărți pentru edituri ca Vellant și Black Button Books.

Filiala Emil Gârleanu — Muck Piticul

CLAUDIA BISTRICEANU este profesoară de muzică, absolventă a Conservatorului din București. A făcut parte din mai multe coruri și ansambluri profesioniste, cu care a luat parte la turnee internaționale. A predat la școli de muzică din Elveția și România. Specialitatea ei sunt lecțiile pentru copii, în care îmbină cântul și mișcarea pentru a trezi și dezvolta abilitățile muzicale ale celor mici.

Filiala Lucian Blaga — Cartea cu Apolodor

CRISTIAN BLEOTU este realizatorul emisiunii Acolade literare la Radio Romania Cultural, unde activează de doua decenii. Experiența de povestitor la Ora de povesti îi amintește de perioada în care a profesat la catedra de limba și literatura romană la un liceu din București. Speră ca povestea pe care a ales-o să le placă prichindeilor.

Filiala I.L. Caragiale — Til Buhoglinda

T.O. BOBE s-a născut în 1969 la Constanța. În 1995 a absolvit Facultatea de Litere a Universității București. A fost, pe rând, magaziner în portul Constanța, secretar literar la Teatrul Mic din București, redactor și scenarist de televiziune, copywriter, iar în prezent este scriitor liber-profesionist. A publicat cinci volume individuale, dintre care ultimul, ‘Contorsionista’ (Humanitas, 2011), a publicat în cinci volume colective, dintre care ‘Primul meu job’ (Art, 2011). Romanul său ‘Centrifuga’ a fost tradus în limba germană de Eva Wemme și publicat la Editura Merz & Solitude, 2004.

Filiala Liviu Rebreanu — Croitorașul cel viteaz

RAMONA CHIȚEANU este avocat în cadrul Baroul București și deși practică

o meserie cât se poate de serioasă, își amintește cu mult umor de copilărie. Îi plac în special poveștile cu tâlc și nu stă prea mult pe gânduri când vine vorba să le împărtășească celor mici. Pentru 1 octombrie, Ramona pregătește povestea unui copil căruia îi era tare frică de întuneric. Cum s-a lecuit de această frică, vom afla cu toții la Biblioteca Nicolae Labiș.

Filiala Nicolae Labiș — Povestea copilului căruia îi era tare frică de întuneric

MAGGIE CHIȚORAN lucrează la Centrul Național al Dansului din București. A lucrat peste 20 de ani în advertising și visează să facă o agenție de publicitate condusă de copii. Iubește fotografia, poveștile bine scrise și originalitatea. Își dorește să înconjoare Pământului împreună cu fetița ei, Mira, iar sâmbătă va dărui aripi tuturor celor care vor participa la ora de povești.

Mediateca George Enescu — Dăruiește-mi aripi

LIGIA NECULA consideră că cele mai frumoase povești din viața sa sunt cele pe care le-a inventat pentru copiii săi. Se joacă de mulți ani și de-a radioul, a realizat emisiuni pentru copii cu povești frumoase, scrise de oameni mari sau chiar de prichindei. Dragostea vieții sale este muzica și la povestea aceasta încă mai scrie.

Filiala Ion Creangă — Povestea cu pirații

CRISTINA BEATRICE PREDA s-a născut pe 2 martie 1996, în București. Este autoare a șase cărți pentru copii (‘Aventurile lui Tăpățel și prietenii lui jucăuși’, ‘Jurnalul Creionului Tapat’, ‘Puterea Prieteniei’, ‘Scrisoare pentru Moș Crăciun’, ‘Cățelușul de pluș, Zbug’ și ‘Povești cu mămici și tătici’). De când a descifrat tainele scrisului și ale cititului a început să țeasă povești. A lansat prima carte pe când avea doar 13 ani, participând la prezentări de carte în librării, școli și grădinițe. A participat ca voluntar la programele demarate de Biblioteca Metropolitană: ‘Capcanele Limbii Române’, ‘Caravana Poveștilor’, ‘Bibliovacanța’, ‘Săptămâna Altfel’.

Deși este o tânără în afirmare, Cristina Beatrice Preda este câștigătoare a numeroase premii naționale și internaționale pentru creație literară, printre care: Premiul ‘Studioului de Radio Iași’ acordat de Uniunea Scriitorilor din România — Filiala Iași, Premiul I pentru povestire inedită în cadrul concursului ‘Premio Letterario Internazionale Corona — Italia’, Marele Premiu pentru povești în cadrul Concursului Internațional ‘Art & Life’ Japonia.

Filiala Nicolae Bălcescu — Iepurașul de catifea

IOANA REVNIC scrie. Cele mai bune lucruri din viață mi s-au întâmplat datorită scrisului. Povestește. La Școala ‘Anastasia Popescu’ unde lucrează, mulți copii

îi spun ‘profesoara de povești’. Merge cu povestitul la copilandrii bolnavi de cancer, care locuiesc mai mult prin spitale, decât pe-acasă. Le citește. Îi ascultă și le scrie poveștile pentru Asociația ‘Dăruiește Viață’, unde își desfășoară activitatea de voluntar. A creat Bunatate.ro (www.bunatate.ro), pentru a spune povești despre oameni, locuri și idei aparte.

Filiala Dimitrie Bolintineanu — Cel mai fain uriaș din oraș

ARTHUR SUCIU

Arthur Suciu (născut în 1974) este scriitor, comunicator și publicist, specialist în discurs. După studii de filosofie, a devenit jurnalist și comunicator politic. Este doctor în științe ale comunicării, cu o teză despre raportul dintre discursul literar și cel politic. A urmat un stagiu doctoral de opt luni la Sorbonne 4 din Paris. Cărțile de factură literară—’Contribuții la apocalipsă'(2008) și ‘Fericirea în vid’ (2012) — au, ca și romanul ‘În gaură’, un pronunțat caracter existențial. Pe lângă lucrarea teoretică ‘Discursul autonom’ (2013), Arthur Suciu a mai publicat ‘Drumul către viața privată’, o colecție de eseuri politice (2009). A scris, de asemenea, editoriale și analize pentru ‘Ziarul financiar’, ‘Cadran Politic’, Blogurile ‘Adevărul’ etc. și a realizat emisiunea ‘City Talk’ la Radio City FM.

Filiala Vasile Alecsandri — Capra cu trei iezi (variantă inedită)

Share.

About Author

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura