Their Eyes Were Watching God- Zora Neale Hurston

0

Apărut în 1937, romanul scriitoarei afro-americane Zora Neale Hurston – Their eyes were watching God a suferit de pe urma criticilor și au trebuit să treacă patruzeci de ani până să revină în atenția publicului cititor. Am citit cartea în original, căci nu există, din câte știu, o traducere românească și pot spune că, până ce m-am obișnuit, am avut mici dificultăți provocate de dialectul negrilor, căci romanul este, în fapt, o incursiune în viața comunității de negri din Sudul Statelor Unite ale Americii, în perioada ce a urmat abolirii sclaviei, când aceștia încearcă să se integreze printre albi și să scape de valul de prejudecăți sub care au trăit până atunci, ca sclavi. Rasismul se manifestă însă destul de puternic. Acceptarea lor ca persoane libere nu presupune însă un tratament egal, astfel că ei trăiesc grupați, izolați, fiindu-le rezervate muncile cele mai grele. Își întemeiază un oraș al lor, se organizează la nivel de comunitate.  Este interesant de observat ce obiceiuri și reguli au aceștia, ce statut are femeia în cadrul societății lor. Acest plan al romanului, care vizează studiul vieții în comunitatea negrilor, sub aspect social, dar și uman, poate fi considerat o răsfrângere a preocupărilor științifice ale autoarei în domeniul ficțiunii.

„Looka heah, y’all, don’t come in heah and raise no disturbance in de place. Mis’ Turner is too nice uh woman fuh dat. In fact, she’s more nicer than anybody else on de  muck. ”

Zora Neale Hurston s-a remarcat în antropologie și folclor, dar asta nu înseamnă că romanul acesta are rigiditatea unui studiu, dimpotrivă. În aparență, ar putea părea un roman de dragoste, căci în centrul său se desfășoară și așa ceva – o poveste inedită de dragoste, cu suișuri, coborâșuri și peripeții, survenită poate prea târziu în viața lui Janie, personajul – narator, care se confesează, după o lungă absență, prietenei sale din copilărie. Povestea este cuprinsă într-o ramă, romanul începe și se încheie cu cele două femei, înainte și după ce Janie își deapănă trăirile zbuciumate ale ultimilor ani. Relatarea acestor fapte nu îi mai aparține lui Janie, așa cum m-aș fi așteptat, ci este preluată de vocea naratoare omniscientă, ce privește totul din afară.

„For instance during the summer when she heard the subtle but compelling rhythms of the Bahaman drummers, she’d walk over and watch the dances. She did not laugh the „Saws” to scorn as she had heard the people doing in the season. She got like it a lot and she and Tea Cake were on hand every night till the others teased them about it. ”

Destinul acestei femei nu este unul simplu, banal. Trece prin căsătorii marcate de compromis până ce îl întâlnește pe Tea Cake și viața ei capătă un alt sens. Abia atunci, de fapt, află ce înseamnă iubirea. Copleșită de atitudinea și purtările lui Tea Cake, care o tratează nesperat de bine, Janie începe să se prețuiască așa cum nu o putuse face până atunci. Împreună cu el, viața capătă culoare, spirit de aventură și ajunge să trăiască într-un scurt răstimp cât nu a reușit până atunci și nu va reuși după aceea să trăiască restul zilelor sale. Întâmplările prin care trec sunt antrenante și emoționante, iar când Their eyes were watching God – fraza ce dă titlul romanului și care cuprinde o întreagă încărcătură emoțională și psihologică, în context – , totul capătă proporții maxime, iubirea devine motorul unei aprige lupte pentru supraviețuire, cu un final dramatic. Din toate, însă, se remarcă puterea sufletească imensă a personajului principal, care îi aduce liniștea și puterea de a se resemna, când nimic altceva nu i-a mai rămas de făcut. Vocea lui Janie stinge jarul ce i-a mistuit sufletul, împăcată cu sine, cu tot ce i-a fost dat să trăiască.

„The wind came back with triple fury, and put out the light for the last time. They sat in company with the others in other shanties, their eyes straining against crude walls and their souls asking if He meant to measure their puny might against His. They seemed to be staring at the dark, but their eyes were watching God. ”

mv5bmtyxnti0nji1nv5bml5banbnxkftztcwmtkymzezmq-_v1_uy1200_cr11106301200_al_Romanul a fost ecranizat în 2005, având-o ca protagonistă, în rolul principal, pe Halle Berry.

Despre autor

Citesc de multă vreme, de pe la 4 ani, încât mă simt ca și cum aș fi citit dintotdeauna​. Dar la modul serios și intensiv citesc de 7 ani încoace și tot de atunci îmi împărtășesc impresiile despre cărțile citite pe blogul personal. Pasiunea mea a evoluat încet, dar sigur, printre cărți, printre multe cărți. Citesc cu drag ficțiune de bună calitate, biografii, memorii, cărți istorice și sunt profund marcată de prejudecăți când vine vorba despre anumite genuri la modă.

Lasă un comentariu