Să ne închipuim o corabie care plutește, aparent fără sens, pe valurile unui ocean aparent nemărginit. Vasul se află deseori sub efectele capriciilor vremii, care o duce aproape de naufragiu. Alteori înaintează lin sub privirea îngăduitoare a soarelui, care îi zâmbește complice. Un lucru este cert: echipajul nu are nici o șansă să părăsească fragilul refugiu. Un echipaj, captiv, fără speranță, s-ar putea spune. Nimic mai fals, s-ar putea replica. În interiorul vasului personajele înceracă și chiar reușesc să se adapteze situației prin faptul că se concentrează pe ceea ce le produce satisfacție. Exteriorul devine astfel un decor inutil, adesea uitat. Ceea ce contează este acțiunea din interior, potențată de plăcerea descoperirii de noi provocări, de perpetue redimensionări sau de rafinate subtilități.

Vasul din metafora de mai sus îmi pare a fi cultura română, iar echipajul descris comunitatea care formează unul dintre cele mai bune și serioase situri de cultură din țară, bookhub.ro Într-adevăr, raportată la marile ansambluri culturale europene, cea românească pare că se află într-un veșnic minorat, așadar fără un sens articulat corespunzător. În schimb, pentru cei care o analizează din interior și îi intuiesc resorturile, rezultatele pot fi de cele mai multe ori pozitive. Aceasta presupune însă pasiune, atitudine dezinteresată, competență intelectuală și, mai ales, spirit critic, cu alte cuvinte luciditate. Toate aceste atribute și încă multe altele caracterizează pe fiecare în parte dintre membrii bookhub.ro precum și echipa ca ansamblu. Singurul mobil ce ne animă pe toți este pur și simplu interesul pentru cultură, în general, pentru cărți, în special și impulsul natural de a vorbi despre ele, de a le analiza, cu o privire deopotrivă atentă și neutră. Într-o țară în care consumul cultural se află la un nivel jenant de mic sau în care sistemul de educație pare încă incapabil să transmită valorile necesare noilor generații de elevi, membrii bookhub.ro se încăpățânează să însuflețească peisajul autohton cultural. Veți găsi pe acest site bijuterii descriptive, analize percutante, cronici de teatru amețitoare în profunzimea lor, disecții filosofice de calitate sau abordări științifice inedite, dar irezistibil de raționale. Aceasta se datorează în primul rând calității umane a persoanelor ce stau în spatele lor: profesori dedicați, ce vânează himere și doboară utopii în drumul lor spre normalitatea clasică, librari ce dau înțelesuri multiple, dar toate minunate universului livresc, farmaciști cu un simț analitic remarcabil, ziariști onești sau juriști impecabili, meserii dublate de formații intelectuale la fel de impersionante, fie că vorbim de extraordinari filosofi sau de ireal de talentați poeți. Mai mult, o parte dintre ei au scris la rândul lor cărți, studii, poezii ce merită să fie cunoscute și citite cel puțin pentru valoarea lor intrisecă, dar și pentru că sunt rodul unor experiențe culturale și analitice de invidiat. Interesul nostru comun însă este plăcerea niciodată epuizată a lecturii. În fond, în exterior este doar oceanul.

 Un rol aparte în acest microunivers îl joacă doamna Nona Rapotan, cea care este coordonatoarea site-ului de peste un an, căruia a reușit să îi imprime o fizionomie aparte și un ritm alert. Întotdeauna am fost de părere că timpul este doar un concept abstract pentru șefa noastră: se află în toate locurile, unde se petrec acțiuni culturale semnificative, își face meseria cu rigoare, profesionalism și pasiune, dar găsește și spațiul temporal necesar pentru a solicita și examina atent cronicile și articolele noastre. Competența domniei sale este întrecută doar de pasiune și generozitate. Ca să parafrazez o vorbă celebră, cultura română îi va fi veșnic îndatorată.

Poate unii vor fi înclinați, privind din exterior, să vadă în echipa noastră un conclav de înfumurați cu ifose intelectuale, elitiști și scorțoși. Nimic mai departe de adevăr. Deși formăm doar o comunitate virtuală, aceasta este una degajată, caracterizată de pulsiuni, oscilații, sensibilități și umor sănătos. Este un grup în care orice este permis, mai puțin abdicarea de la seriozitatea cu care ne documentăm articolele și ne scriem ideile. Am descoperit în sânul acestei „familii” persoane de o rară calitate umană, capabile de conversații memorabile sau de spumoase replici. Nici unul dintre membrii echipei nu are de câștigat material de pe urma acestei colaborări și nici nu cred că trebuie să aibă. Oricum, cel puțin pentru mine, prietenia și respectul lor, împreună cu interesul cititorilor, reprezintă o răsplată mai mult decât suficientă. Mai presus de toate, trebuie reținută abordarea site-ului bookhub.ro, una în care critica obiectivă și argumentată se află la loc de cinste. Sunt lăudate și recomandate creațiile meritorii, la fel cum sunt mereu denunțate scăderile și înfierată impostura intelectuală.

Așadar, au comunitățile online suflet? Nu îmi dau seama, dar știu ce are comunitate bookhub.ro: competență, rigoare, pasiune, arta dialogului cu cititorii precum și un important spațiu pe care se va dezvolta. (În secret, visez cum bookhub.ro va ajunge să joace, fie și parțial, rolul Junimii din secolul al XIX-lea în domeniul cultural). Nu trebuie să mă credeți pe cuvânt, ci doar să ne accesați site-ul și să ne citiți recenziile, cronicile sau articolele. Vă garantez o experiență durabilă, remarcată, de altfel, de importante personaje ale lumii literare românești și nu numai. O cunoscută butadă italiană spune că jumătate din patrimoniul cultural mondial se află în Italia, iar cealaltă jumătate se află în siguranță. Parafrazând, aș spune că jumătate din interpretările culturale contemporane se găsesc risipite, insuficiente sau inadecvat prezentate pe divese platforme fizice sau online. Cealaltă jumătate o puteți găsi cu siguranță pe bookhub.ro.

La Mulți Ani, Bookhub!

Share.

About Author

Istoric, pasionat de avatarurile istoriografiei românești și evoluția ideologiilor politice, dar mai presus de toate, de lectură în general, singura capabilă de a îmi menține spiritul critic conștient și de a îmi induce optimismul fără de care lumea ar părea atât de sumbră.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura