Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, propune o călătorie magică în universul creativ al muzicii și al imaginației și îi invită pe copii să participe la o serie de ateliere de vară, organizate la Casa Eliad, în cadrul programului educațional Creatorii de basme muzicale, sub îndrumarea unor traineri experimentați în interacțiunea cu copiii.

Astfel, începând cu 1 iunieZiua Internațională a Copilului și continuând pe parcursul vacanței de vară, cei mici își vor putea petrece timpul liber într-un mediu armonios și se vor putea bucura de activități interactive și distractive participând la atelierele educaționale Creatorii de basme muzicale, menite să susțină dezvoltarea potențialului creativ al copiilor.

Cele două cursuri interdisciplinare intitulate „Povești muzicale” și „Eroi și legende muzicale latine” se vor desfășura pe parcursul lunilor iunie – iulie, la Casa Eliad, și se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 10 ani, respectiv 10-14 ani. Fiecare atelier este conceput pentru a stimula dezvoltarea imaginației copiilor șipentru a le oferi oportunități de exprimare creativă prin sunet, mișcare și poveste.

Ghidați de artiștii Miruna Nagy, harpistă, autoare a numeroase povești pentru copii, terapeută prin sunet, și Radu Nagy, violoncelist cu o carieră impresionantă în SUA, Europa și România, director muzical al Teatrului de copii „Morgenstern” din Berlin, participanții vor învăța să îmbine arta, muzica și storytellingul și vor fi antrenați să creeze mici opere de artă, povești și melodii proprii.

Prin intermediul jocului și al improvizației, având la îndemână instrumente muzicale precum: tobe, maracas, fluiere, pian, djembe, castaniete, shakere, tamburine, roșcove și koshi, cei mici vor dobândi noi cunoștințe din cultura europeană, vor învăța să se asculte și să se susțină reciproc în procesul creației.

Programul de pregătire se desfășoară pe parcursul a două zile, conform calendarului de mai jos, și este structurat pe categorii de vârstă, după cum urmează:

„Povești muzicale”

Traineri: Miruna Nagy și Radu Nagy

Cursul este dedicat copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 10 ani și se desfășoară în următoarele perioade: 1-2 iunie, 20-21 iunie și 4-5 iulie.

În cadrul acestui curs, modul de abordare este unul intuitiv, focusul fiind pe improvizație. Copiii vor avea oportunitatea de a crea povești prin muzică și de a fi parte dintr-un proces de creație magic și fascinant, cu inspirație și perseverență. Împreună cu trainerii, cei mici vor explora ce înseamnă imaginația, ce este un vizionar, ce îi caracterizează pe artiștii și oamenii de știință precum Leonardo da Vinci, Nikola Tesla, Ludwig van Beethoven, Charlie Chaplin, Salvador Dalí și vor învăța elemente muzicale de bază (note, tonalități, intervale, motive de ritm) pe care le vor folosi în a ilustra povestea creată.

„Eroi și legende muzicale latine”

Traineri: Miruna Nagy și Radu Nagy

Atelierul este destinat copiilor cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani și se va desfășura în următoarele perioade: 8-9 iunie, 27-28 iunie și 11-12 iulie.

În cadrul acestui atelier, cursanții vor porni într-o incursiune în cultura și muzica spaniolă, inspirată de tradițiile țărilor europene. Pe parcursul celor două zile, participanții vor explora ritmurile spaniole prin intermediul cărora vor crea o poveste originală plină de energie. Pornind de la muzica spaniolă și inspirându-se din poveștile despre eroi renumiți precum Don Quijote, Zorro sau personaje suprarealiste desprinse din creațiile geniului Salvador Dalí, cursanții, ghidați de cei doi traineri, vor crea o poveste originală pe baza căreia vor realiza un spectacol de teatru muzical.

În aplauzele publicului, fiecare curs se va încheia cu un spectacol ai cărui creatori și protagoniști vor fi înșiși copiii care vor călători în lumi fantastice și vor deveni eroii propriei lor povestiri.

Program desfășurare cursuri:

Ziua 1:

Curs: 10:00 – 15:00

Ziua 2:

Curs: 10:00 – 14:00

Repetiție generală: 14:00 – 15:00

Spectacol: 15.30 – 16.00

Grupele sunt alcătuite dintr-un număr de maximum 20 de copii.

Participarea nu necesită pregătire artistică sau muzicală prealabilă.

Biletele sunt disponibile la prețul de 150 lei/curs (2 zile) și pot fi achiziționate online, pe arcub.ro,entertix.ro, precum și de la casa de bilete ARCUB (Strada Lipscani nr. 84-90).

Despre traineri

Miruna Nagy este harpistă, scenaristă și terapeută prin sunet. A absolvit studiile de harpă la Universitatea Mozarteum din Salzburg și la Universitatea de Muzică din München, precum și studiile de muzicologie la Universitatea Lumière din Lyon. A urmat studii de scenaristică la Academia Germană de Film și Televiziune din Berlin și este autoarea mai multor scenarii și cărți pentru copii. De peste 18 ani predă copiilor harpa și pianul. În calitate de dramaturg și muzician a făcut parte din echipa artistică a mai multe spectacole pentru copii și adulți, precum „Fantoma Harpei Albastre”, „Călătorie în infinit”, „Perspectivele Păsărilor” și „Povestirile celor 7 prințese – Prințesa Turandocht”. În 2023, Miruna a inițiat proiectul de dezvoltare artistică pentru copiii din România – „Roata Medicinei”.

Radu Nagy, violoncelist cu studii desăvârșite în SUA și România, are o carieră bogată și îndelungată ca muzician de cameră și de orchestră în SUA, Germania, Franța, Italia și România. A concertat ca membru al Cvartetului „Dinu Lipatti” – în SUA, ca membru al „Trio Lipatti”, în Europa, și al „Rodur Trio”, la Berlin. De-a lungul carierei sale a cântat în calitate de prim violoncel în orchestre precum: Arturo Toscanini din Parma, orchestra Maggio Musicale Fiorentino din Florența și în cadrul Orchestrei Teatrului Opera Carlo Felice de la Genova, precum și cu ansamblul de muzică de cameră Chaarts din Elveția.

Radu Nagy este câștigătorul unor prestigiose concursuri internaționale de muzică de cameră, printre care: competiția Șostakovici de la Sankt Petersburg, și al concursurilor internaționale de cvartet de la Belgrad, South Bend Indiana și Londra. Din 2012 activează ca director muzical la Teatrul pentru copii „Morgenstern” din Berlin unde compune, improvizează și creează muzică pentru spectacole care ajung să fie vizionate de până la 20.000 de copii pe an, colaborând direct cu regizorul și actorii în crearea pieselor de teatru precum: „Fabrica cuvintelor”, „Buddy și Carl”, „Poveste de Crăciun”, „Wanja cel puternic”, „Al patrulea Advent la 4 dimineața”, „Secretul casei”, „Asfalt” și „Super bogat”.  Scrie cărți pentru copii și iubește magia pe care o creează pentru lumea lor.

Cei doi artiști sunt creatorii audiobookului „Povestea lui Arthur, fulgul cel curios”, bazat pe cartea scrisă de Radu Nagy, pe muzica originală compusă de ei, care va apărea anul acesta la Editura For You.

Parteneri: Editura Litera, Red Goblin, Teatrul de Animație Țăndărică, Cărturești Verona,

Parteneri media: Radio ItsyBitsy, Forbes Kids, PapTot, Revista Femeia, Casa&grădina, Gokid, Kidsnews, Totuldespremame

Share.

About Author

Avatar photo

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura