Club Revdepov organizează la București un nou atelier intensiv de scriere creativă, în perioada 1 noiembrie 2018 – 10 ianuarie 2019, sub îndrumarea scriitorilor Bogdan-Alexandru Stănescu și Veronica D. Niculescu.

Atelierul, ajuns la a 12-a ediție, se adresează celor care vor să scrie ficțiune, în special proză scurtă. Subiectele în jurul cărora gravitează întâlnirile sunt povestea, personajul, conflictul, tipurile de narator, dialogul și descrierea, stilul și alte ingrediente importante în scrierea creativă. După fiecare întâlnire, participanții primesc o temă de antrenament pentru acasă și o povestire/fragment/carte de citit, care are legătură cu subiectul ședinței următoare. Fiecare întâlnire cuprinde o parte teoretică și una de feedback pe teme. Cele mai bune povestiri vor fi publicate după atelier în RevistadePovestiri.ro

Antrenamentul literar durează două luni, are 16 întâlniri, 2 pe săptămână, luni și joi de la 18:30 la 20:00. Vor fi admiși cel mult 10 cursanți, în funcție de calitatea textelor primite la preselecție. Prețul este de 960 lei și se plăteșete în 2 tranșe.

„Ce aș vrea să fac în acest curs este mai mult creative reading: anatomie patologică – de unde a pornit, cum s-a declanșat boala asta care a contaminat o frază și care o face de neuitat, de ce ne bântuie ea? Vom face disecție pe operele marilor scriitori, iar de aici nu poate ieși decât ceva foarte bun. Vom învăța să descoperim valoarea detaliilor, care atârnă în literatură de multe ori mai mult decât trama narativă, vom încerca să ghicim/deducem ce e accident și ce e premeditare într-o proză.” (Bogdan-Alexandru Stănescu)

Dacă Bogdan-Alexandru Stănescu este deja la a treia serie de cursanți, Veronica D. Niculescu se alătură proiectului începând din această toamnă. Colaborarea cu Club Revdepov are loc de mai multă vreme, pentru ateliere precum Creative Writing Sundays sau atelierul de literatură pentru copii. Experiența ei de a scrie proză scurtă va fi valorificată în cele 8 întâlniri pe care le va dirija.

„Și eu sunt dintre cei care cred că scrisul nu „se învață”. Nu tocmai. Dar se antrenează. Așa cum îți antrenezi toate simțurile – văzul, mirosul… – și toate abilitățile. Asta îmi propun să reușesc: cu sugestii de lecturi, cu propuneri de teme, cu provocări și cu sprinturi, să antrenez câțiva oameni care știu deja ce-și doresc.” (Veronica D. Niculescu)

Înscrierile sunt deschise până pe 15 octombrie și presupun un mail la adresa simina arond revdepov punct ro, cu subiectul „Scriere creativă 12”, la care să fie atașată o povestire în jur de 6000 de semne pentru preselecție. Pentru mai multe detalii, cercetați pagina atelierului de scriere creativă.

***

Atelierul de scriere creativă are loc de două ori pe an, primăvara și toamna.

Recompensat în 2014 cu Premiul „Tînărul scriitor al anului 2014”, în cadrul Galei Tinerilor Scriitori, ediția a V-a, BOGDAN-ALEXANDRU STĂNESCU (n. 1979) este scriitor, eseist, traducător și editor. A debutat cu cronică literară în revista Luceafărul (1999), pe cînd era junior editor al Ziarului de Duminică. În acelaşi timp, a publicat vreme de cîţiva ani în Ziua literară şi Adevărul literar şi artistic. A lucrat pentru emisiunea TV „Parte de carte”, iar din 2006 este coordonator al colecției Biblioteca Polirom, din cadrul Editurii Polirom. A publicat proză scurtă în majoritatea antologiilor „Prima mea…” de la Editura ART. În 2010, a publicat împreună cu Vasile Ernu volumul Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc (Polirom), iar în 2012 a debutat ca poet, cu volumul Apoi, după bătălie, ne-am tras sufletul (Cartea Românească), volum nominalizat la premiile revistei Observator cultural şi la premiile Radio România Cultural pe anul 2012. În 2013, a publicat la Editura Art volumul Enter Ghost. Scrisori imaginare către Osip Mandelştam, iar în 2014, cel de-al doilea volum de poeme, anaBASis (Editura Cartea Românească), carte nominalizată la premiile Radio România Cultural. În anul 2017 a publicat volumul de proză Copilăria lui Kaspar Hauser (Editura Polirom): cartea a primit Premiul pentru „Proză”, în cadrul Premiilor „Nepotu’ lui Thoreau”, ediția 2017, Premiul Radio România Cultural la categoria „Literatură”, editia 2018, Premiul pentru proză al revistei ”Ateneu”, ediția 2018 și prestigiosul Premiul al Festivalului primului roman de la Chambery. Din 2012 este doctor în literatură, cu teza Emil Botta: Ars moriendi. A tradus din Alberto Manguel, James Joyce, Tennessee Williams, William Faulkner, Sandra Newman, Edward Hirsch, Paul Auster și Daniel Mendelsohn. A predat, mai mulți ani la rând, cursuri de introducere în editarea de carte și cursuri de literatură română contemporană la Universitatea din București. În prezent susține cursuri de creative writing.

VERONICA D. NICULESCU (n. 1968) este scriitor și traducător. A publicat volumele de proză scurtă Adeb (Limes, 2004, Premiul pentru debut al USR Sibiu), Orchestra portocalie (Cartea Românească, 2008) şi Roşu, roşu, catifea (Casa de Pariuri Literare, 2012, nominalizări la Premiile Radio România Cultural și la Premiul Național de Proză Ziarul de Iași); cărțile pereche Simfonia animalieră (Casa de Pariuri Literare, 2014, Premiul „Cercul Literar de la Sibiu” al USR Sibiu, nominalizare la Premiul Național de Proză Ziarul de Iași) și Hibernalia (Casa de Pariuri Literare, 2016); romanele Spre văi de jad și sălbăție (Polirom, 2016, nominalizări la Premiul Național de Proză „Ziarul de Iași” și la Premiul „Cea mai îndrăgită carte a anului – alegerea liceenilor” la FILIT 2017; Premiul „Cartea anului” acordat de USR Sibiu) și O vară cu Isidor (Polirom, 2017). A scris și două volume în colaborare cu Emil Brumaru: Basmul Prinţesei Repede-Repede (Polirom, 2009) și Cad castane din castani (Polirom, 2014, nominalizare la Premiile Revistei Observator Cultural). A câștigat Concursul Național de Scenarii HBO, la TIFF 2010, cu scenariul de scurtmetraj Curierul. A tradus peste treizeci de volume din limba engleză, din opera lui Vladimir Nabokov, Samuel Beckett, Lewis Carroll, Don DeLillo, Siri Hustvedt, Eowyn Ivey, Lydia Davis, Tracy Chevalier, E. B. White. Premiul USR Sibiu pentru traducerile din opera lui Samuel Beckett, 2012. Premiul „Antoaneta Ralian” pentru traducerea volumului Scrisori către Vera de Vladimir Nabokov, la Târgul de carte Gaudeamus 2016. Premiul pentru Traducere la Gala Premiilor Observator cultural 2017.

Club Revdepov organizează ateliere în care creatorii primesc feedback de la antrenori implicați. Domeniile sunt literatura (proză scurtă, poezie, literatură pentru copii) și artele vizuale (caligrafie).

Share.

About Author

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura