Revin la Teatrul de Artă cu o nostalgie combinată cu speranța cu voi vedea un nou spectacol bun. E un loc special, atât pentru teatru, cât și pentru vecinătățile locului în sine (Strada Sf. Ștefan e una din străzile vechi ale Bucureștiului și care poartă zi de zi poveștile trecutului printr-un prezent din ce în ce mai nesigur. Sala de spectacol în sine e mică, intimă, dar pretabilă la tot felul de adaptări scenice. Și la această observație o să revin, dar până atunci să încep a vorbi despre timp și încremenirea lui (sau cine știe, poate curgerea lui?).

Am vrut să ajung la Când timpul stă pe loc încă din decembrie 2017, pentru că mi-a atras atenția distribuția. Andi Vasluianu și Mihaela Sîrbu sunt două nume care pot garanta din start reușita unui spectacol, în ciuda faptului că numele lui Vasluianu este legat mai mult de ecran (filme și, mai nou, reclame). Eram foarte curioasă să văd cum își construiește rolul Vasluianu și cum se adaptează și își adaptează personajul la o scenă relativ mică. După cele două ore de spectacol vă pot spune că merită să mergeți să-l vedeți pe James interpretat de Andi Vasluianu: e de un firesc necăutat, aproape neșlefuit și se mișcă în rol și în scenă degajat, fără să apeleze la multe artificii. Are în Mihaela Sîrbu o parteneră pe măsură, dar care mie mi-a lăsat impresia că în seara reprezentaţiei la care am asistat nu era în cea mai bună formă. Tandemul Sarah – James este contrabalansat de cel format din Richard și Mandy, al doilea aflat cumva la antipozii primului, dar, care, cum-necum, o să vedeți, trece proba timpului.

bilete-spectacol-cand-timpul-sta-pe-loc-de-donald-margulies@2x

Cele două cupluri se raportează la timp în moduri total diferite și antagonice chiar: Sarah și James caută un refugiu pentru a se vindeca de traumele războaielor, ceilalți doi caută să estompeze trecerea timpului și, mai ales, modul cum timpul trece peste și prin oameni. Mă așteptam, din acest punct de vedere – al raportării la timp și valoarea pe care i-o dăm – la mai mult din punct de vedere regizoral. Aș fi vrut să văd mai multă inovație, mai mult accent pus pe relația spațiu – timp și modul cum spațiile afectează raportarea noastră la timp; aș fi vrut, de asemenea, să văd o soluție regizorală mai creativă pentru inadaptarea lui Sarah la noua situație. Bogdan Budeș a mers prea mult pe ideea de handicap fizic și tușarea grosieră pe alocuri a limitării de mișcare a acesteia, când, de fapt, textul ascundea în spatele vorbelor și inadaptarea de ordin psihologic, inadaptare care s-a văzut prea puțin și care s-a făcut auzită doar la nivel de replici (din cauza asta mie unele replici mi-au sunat sec și tindeam să le dau valoare de platitudini).

Trecând peste așteptările mele (poate prea mari sau poate că izvorâte din niște prejudecăți pe care le port cu mine), Când timpul stă pe loc este un spectacol care merită văzut; veți râde, dar vă veți surprinde și zâmbind amar în colțul gurii, veți reflecta la ce este cu adevărat important în viață și pentru ce merită cu adevărat să te lupți. Se aduc în discuție multe teme de reflecție, cărora merită să le acordăm atenţia cuvenită fie și preț de câteva zeci de minute. Veți fi încântați să-i revedeți pe Mihaela Sîrbu, Diana Roman, Andi Vasluianu și Dorin Andone dând viață unor personaje contemporane cu noi, oameni la fel ca noi. Nu vor fi două ore pierdute, ci câștigate. Va fi timpul vostru de reflecție cu privire la ceea ce este cu adevărat important pentru voi, care vă sunt prioritățile, ce vreți sau ce-ar trebui schimbat în viețile voastre. Și da, îl veți revedea pe Andi Vlasuianu de la o foarte mică distanță și vă veți întreba în permanență care-i este sursa charismei personale. Și încă multe altele vă veți întreba….

CÂND TIMPUL STĂ PE LOC de Donald Margulies

Cu: Mihaela Sîrbu, Andi Vasluianu, Dorin Andone, Diana Roman

Traducerea și regia: Bogdan Budeş

O producție a Teatrului de Artă București

Cu sprijinul donațiilor PRIETENILOR PRODUCĂTORI, în urma unei campanii de crowdfunding

inițiată de regizorul Bogdan Budeș.

Cofinanțată de UNITER, în urma sesiunii finanțare din fondurile de timbru teatral, aprilie 2016

Sursa foto: http://teatruldearta.ro

Share.

About Author

Avatar photo

Editor-coordonator Bookhub.ro. Câteva dintre pasiunile mele le găsiți reflectate în cele scrise aici. Muzica, teatrul și literatura își găsesc drumul, cum-necum, spre mintea, inima și sufletul meu. Am nevoie de frumusețea acestora reflectată în forme sonore, producții teatrale sau cărți foarte bune, astfel încât să (re)descoper oamenii așa cum sunt: frumoși.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura