Îmi propusesem să nu mai văd nimic,  pe nicio scenă de teatru din București. Erau deja multe spectacole văzute pentru o singură stagiune și mă gândeam că ar fi cazul să intru (și eu) în vacanță. Numai că am văzut în programul TNB Magic Național și m-am gândit că un pic de manouche nu strică nimănui. Așa că am luat calea TNB pentru două ore de relaxare totală. Și așa a și fost.

Știam cum cântă Emy Drăgoi, cum, la fel de bine, știam că pentru un manouche de calitate trebuie să fii un virtuoz al acordeonului, iar el chiar este! Mi-a/ne-a dovedit în timpul spectacolului că-și iubește instrumentul la care cântă cu atât de multă tehnică, înbinată măiestrit cu o pasiune aproape devoratoare. Dar a mai fost ceva în seara aceea, ceva ce nu întâlnesc prea des în lumea artiștilor: dincolo de tehnică, pasiune, măiestrie, mai era ceva: cunoaștere dusă pe culmile fineții. Emy Drăgoi își cunoaște atât de bine instrumentul, încât scoate din el cele mai neașteptate sunete sau combinații de sunete cu adevărat unice. Iar când e vorba de jazz pot să spun că sunt în cunoștință de cauză atunci când fac afirmații. Dacă vă place Richard Galliano sau orice alt mare acordeonist francez, n-are cum să nu vă placă și Emy Drăgoi, care, nu întâmplător, tot în Franța s-a școlit. Căci, da, francezii au făcut artă din interpretarea oricărei melodii la acordeon sau bandoneon, numai că ei nu au o Ciuleandră sau o Ciorcârlie în repertoriul folkloric, care, într-adevăr să arate ce se poate face cu un astfel de instrument. Iar în Magic Național melodiile Mariei Tănase sau Ciocârlia se aud dumnezeiește.

Ion Caramitru, regizorul spectacolului, a gândit Magic Național ca pe un spectacol-concert de tip canvas pentru ceea ce ne propune la ora actuală Teatrul Național București. Practic, regăsești în cele două ore fragmente din câteva spectacole de referință ale TNB, care se joacă cu casa închisă (unele de stagiuni întregi deja) și care aduc în fața spectactorilor pe unii dintre cei mai buni actori din prezent. Așa se face că le vezi cântând pe scenă pe Aylin Cadîr, aflată într-o revenire de formă, din punctul meu de vedere încă nu a ajuns la maximum de potențial al ei;  Tania Popa, căreia i-a recunoscut ghetele din Orchestra Titanic, dar și muzicile din mai vechile ei spectacole pe care le joacă pe scenele TNB, limba rusă sunând cu adevărat melodios datorită vocii ei; Anca Sigartău, care a smuls ropote de aplauze (mi-am dat seama ascultând-o că n-am văzut-o cam de mult timp jucând și mi-a făcut plăcere să-i regăsesc tonusul și plăcerea de joc, atât de specifice ei); Medeea Marinescu, gracilă și o excelentă parteneră de scenă pentru Marius Manole (cu care joacă de ceva vreme în multe spectacole, atât pe scena TNB, cât și pe alte scene, iar asta se vede/simte în cel mai plăcut mod cu putință).

Momentele de voce au fost completate de cele de dans, aici intrându-și în rol Istvan Teglas și Eduard Adam, ambii foarte, foarte buni, versatili și în mare formă fizică. Lari Giorgescu cu un moment din Moftul român a făcut sala să râdă în hohote, iar cei trei actori din ActOrchestra – Petre Ancuța, Florin Călbăjos și Emilian Mârnea au avut momentele lor de glorie; îmi place să revăd spectacolul lor, pentru că regăsesc acolo ceva mai mult decât actorie, găsesc niște muzicieni foarte buni, care știu se se joace frumos cu instrumentele, transformând într-un adevărat show ceea ce părea a fi doar o simplă demonstrație a talentului actoricesc.

3D Pro`ect, adică Emy Drăgoi și cele două fete ale lui, violoniste, au transformat trecerea de la un moment la altul al spectacolului în mici momente de intimitate muzicală – scena nu prea prea mare și nici prea goală, cum te-ai fi așteptat să fie, muzica completând sugestiv textele rostite cum nu se poate mai pasional de către Ion Caramitru. Dintre cei care intră în alcătuirea Jazz Hot Club Romania mi-au atras atenția în mod special bateristul și cel care cântă la contrabas, foarte buni instrumentiști, dar mai ales foarte atenți la ceea ce se întâmplă pe scenă.

Magic Național e una dintre cele mai bune alegeri atunci când vreți ceva relaxant, care să vă deconecteze de la toată nebunia cotidiană. Indiferent dacă sunteți sau nu iubitori de jazz, spectacolul ăsta n-are cum să nu vă cucerească. Pentru că Emy Drăgoi și actorii Teatrului Național București știu să atingă și cele mai împietrite inimi.

Magic Național

Regie: Ion Caramitru

Scenografie: Florilena Popescu Fărcăşanu

Muzică live: Emy Drăgoi, 3D Pro`ect, Jazz Hot Club Romania, Lucian Maxim

Lighting design: Mircea Mitroi

Video: Andrei Florea

Sunet: Sorin Brehuiescu, Călin Țopa

Asistent regie: Cristiana Gavrilă

Regizor scenă: Viorel Florea

Durata: 2 h / Pauză: Nu

Spectacol – concert

Distribuția:
Ion Caramitru

Medeea Marinescu

Marius Manole

Tania Popa

Istvan Teglas

Anca Sigartău

Lari Giorgescu

Aylin Cadîr

Eduard Adam

Florin Călbăjos

Emilian Mârnea

Petre Ancuța

Emy Drăgoi

Lucian Maxim

Orchestra 3D Pro`ect

Sursa foto: tnb.ro

Share.

About Author

Avatar photo

Editor-coordonator Bookhub.ro. Câteva dintre pasiunile mele le găsiți reflectate în cele scrise aici. Muzica, teatrul și literatura își găsesc drumul, cum-necum, spre mintea, inima și sufletul meu. Am nevoie de frumusețea acestora reflectată în forme sonore, producții teatrale sau cărți foarte bune, astfel încât să (re)descoper oamenii așa cum sunt: frumoși.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura