Să fi fost pe vremea când străzile nu aveau nume sau poate că da, aș fi luat o trăsură până la

01

fabrica lui H.I.Rieber, iar pe urmă pe jos până în mahalaua Popa Soare.

Să fi fost în secolul  Coanei Lizica [1], m-aș fi dus la un five o’clock… Generalul Manu avea zi de primire marți, iar doamna Petre Carp, vineri.

Pentru că nu era nici una nici alta din aceste…  zile și suntem  în secolul XXI, pe când toate acestea sunt uitate sau mai puțin cunoscute, am fost la un curs al Fundației Calea Victoriei, președinte distinsa doamnă Sandra Ecobescu, numit Palate știute și neștiute ale Bucureștiului.

02

Trecând de strada Dimineții

Panorama03

și intersecția străzii Sf. Ștefan (fostă Violetelor)

04 (1)

05

am ajuns  la cochetul sediu al Fundației Calea Victoriei (str. Popa Soare, nr. 40), un frumos imobil de început de secol XX.

Au fost o serie de trei întâlniri (perioada 16-18 august)  în care am  aflat povestea unor clădiri emblematice ale orașului, spusă de către lectorul acestui  curs Anita Sterea, doctor în istoria olimpismului și absolventă a masteratului de Relații Internaționale din cadrul Facultății de Istorie a Universității București. A absolvit studiile olimpice de masterat ale Academiei Internaționale Olimpice din Grecia şi a fost bursieră la Centrul de Studii Olimpice din Barcelona.

Prima seară a fost dedicată Palatelor celebre ale Bucureștiului:

Palatul Stirbey, Palatul Ghica Tei,  Palatul Regal,

06

Palatul Regal

 

Palatul Parlamentului, Palatul Cotroceni, Palatul Patriarhal, Palatul Victoria.

A doua seară  Palatelor ascunse ale Capitalei: Palatul Nunțiaturii Apostolice, Palatul Auschnit, Palatul Bragadiru,

07

Palatul Bragadiru

 

Palatul Prințului Moștenitor – Kiseleff,  Palatul Kretzulescu, Palatul de Justiție,

08

Palatul Cesianu-Racoviță

 

Palatul Cesianu-Racoviță, Palatul Elisabeta, Palatul Suțu sau Castelul Vlad Țepeș.

09

Castelul Vlad Țepeș

 

Iar a treia și ultima seară a fost dedicată Palatelor dispărute din peisajul istorico-cultural al orașului: Palatul Sturza, Palatul Stirbey (Grivița), Palatul Artelor (Muzeul Militar) – Parcul Carol, Palatul Florescu, Palatul Societății Funcționarilor Publici.

10

M-am simțit ca la un five o’clock al secolului trecut, unde în loc de dulceață, ceai sau marasquin pentru domni, s-au servit trei cești de cultură, condimentate cu explicații și foarte multe imagini, transformat într-un binevenit dialog. Ne-am plimbat, atât cei care au participat odată cu mine, în calitate de cursanți, cât și ghidul nostru, în sus și în josul timpului, cu ajutorul poveștilor frumoase, dar și triste uneori, a unor frumoase palate… știute sau neștiute ale Bucureștiului.

11

Pentru că acesta trebuie cunoscut de la micro la macro, pentru a-l iubi. Și este așa de frumos Bucureștiul. Trebuie doar descoperit, redescoperit și de ce nu… înțeles. Voi reveni, cu siguranță! Ceea ce te îndemn și pe tine, cititorule!!

 

 

[1] Elisabeta Odobescu (1892-1990) – căsătorită cu scriitorul și ziaristul Eugen Goga, fratele poetului Octavian Goga. Fiică a colonelului Constantin Odobescu (aghiotantul regelui), nepoata scriitorului Alexandru Odobescu (Zoltan Rostas – Secolul Coanei Lizica. Convorbiri din anii 1985-1986 cu Elisabeta Odobescu-Goga. Jurnalul din perioada 1916-1918, Editura PAIDEIA, 2004)

Share.

About Author

Născut în 1969, cu un master specializarea construcții civile din cadrul Universității Tehnice de Construcții București absolvit în 1998. Pasionat de București, fotografie, literatură. Rubrica se vrea a fi o invitație virtuală/vizuală prin Bucureștiul de altădată.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura