Organizat de Asociația Industrii Creative și ShowberryClassix Festival este primul festival independent de muzică clasică din Iași, iar cele trei ediții desfășurate în ciuda contextului pandemic, a adunat peste 110 artiști naționali și internaționali, 20 de parteneri culturali și diplomatici, în 20 de concerte, 4 panel-uri de antreprenoriat creativ, 4 prelegeri educaționale, un vernisaj, o lansare de carte, 7 proiecții de film, 53 massterclass-uri și 5 burse pentru artiști. Toate acestea rezultând la 8500 de persoane în sală și 130K de spectatori online.

Classix redefinește experiența de concert și o adaptează la publicul contemporan, încurajează dialogul și repoziționează muzica clasică din lumea elitelor și o aduce mai aproape de curioși, pasionați și exploratori.

Scopul festivalului este stimularea unei noi generații care să își lărgească interesele intelectuale, precum și revitalizarea culturală a orașului. Temele ilustrate includ tradiții naționale, istoria orașului, promovarea diversității culturale, cât și a patrimoniului autohton la nivel internațional.

Repertoriul concertelor e bine de cunoscut și bun de descoperit: programul festivalului își propune să familiarizeze publicul său cu opus-uri, compoziții și artiști care nu se bucură de lumina reflectoarelor în programul filarmonicilor din țară.

Desfășurarea festivalului se petrece în locații inedite, în afara sălilor tipice de concert. O premieră demnă de menționat reprezintă organizarea primului concert de pian într-o catedrală din Iași, acompaniată de proiecții vizuale în interiorul lăcașului.

Pe lângă concertele de muzică clasică, festivalul include seria de evenimente Classix in Focus. care facilitează contactul tinerilor artiști și studenți ai conservatoarelor cu profesioniști din domeniu și Classix in Art – un program de masterclass-uri în muzică și burse de creație oferite în domeniul muzicii, artelor vizuale și coregrafiei ce susțin tinerii artiști români și străini cu cariere promițătoare.

Dragoș Cantea este co-fondatorul acestui festival, motiv pentru care am stat de vorbă cu el pentru a afla amănunte despre cea de-a patra ediție a acestui curajos demers cultural. Citiți interviul și mergeți să-i ascultați pe artiști! 🙂

***

A patra ediție a festivalului, ceea ce înseamnă că vorbim de un festival încă tânăr, dar care începe să-și contureze personalitatea din ce în ce mai bine. Care este viziunea dvs, director artistic și co-fondator al Classix Festival?

De la ambiția de a combate singurătatea profesională a unui pianist concertist la amploarea acestei de-a patra ediții care stă să înceapă nu pot spune că a fost un drum, ci mai degrabă o lansare de pe o trambulină pentru sărituri cu ski-urile. După un debut la înălțime, pandemia ne-a lansat provocări foarte rapide, dar iată că acum ne putem lua zborul din nou cu săli pline și cu un număr impresionant de artiști invitați – peste 90 muzicieni din 17 țări.

Mă bucur să observ că hub-ul muzical internațional la care începeam să visez în 2020 începe sa capete contur, devenind un punct de atracție al muzicii clasice la nivel global.

Tema acestei ediții este Metamorfoza. Recunosc, pe mine mă trimite cu gândul la Kafka. Bănuiesc că dvs ați ales numele acestei ediții din alte considerente. Deci, de ce Metamorfoza?

Nu ați fi departe cu această referință. Așa cum protagonistul lui Kafka încearcă să se adapteze la noua sa condiție, spre adaptare sau chiar reinventare și ieșire din zona de confort tinde și direcția artistică din acest an. Mai precis, evenimentele din ultimii 3 ani de zile ne-au transformat atât societatea în care trăim, cât și pe noi ca indivizi, și implicit pe noi ca public sau ca artiști. În bine, sau nu. Aceste transformări se vor vedea și în programul concertelor, vom explora diferite ipostaze ale muzicii și vom avea șansa să descoperim noi trăiri umane autentice pe care înainte nu am fi îndrăznit să le explorăm.

Dragoș Cantea – credit foto SS Oslo

7 zile de festival, 8 concerte, peste 90 de artiști din 17 țări, 68 de masterclass-uri, panel-uri și dezbateri, instalații multimedia și alte evenimente conexe. Cifre impresionante pentru un festival atât de tânăr. Cine sunt oamenii din spatele acestor evenimente și, mai ales, câți sunt aceștia?

Oamenii sunt și ei tineri și probabil cea mai importantă calitate a echipei este interdisciplinaritatea – capacitatea de a învăța unii de la alții și de a ne dezvolta împreună. Festivalul este co-fondat alături de Patricia Butucel, implementat de Showberry și de Asociația Industrii Creative, cu directoratul artistic asigurat din partea DAC Music Performance ca partener scandinav, la care se adaugă o mulțime de experți culturali autohtoni precum Andrei Cozlac sau Anca Floroiu, și o mână din ce în ce mai impresionantă de colaboratori și, mai ales, voluntari atrași de această aventură clasică contemporană.

Dragoș Cantea – credit foto Bogdan Fotea

Anul acesta vor fi cel puțin două premiere absolute. Prima este o lucrare comandată de festival compozitorului în rezidență al festivalului din 2023, Martin Romberg. La ce să se aștepte publicul de la această premieră?

Martin Romberg este unul dintre cei mai reputați compozitori ai Scandinaviei, specializat în creații simfonice și camerale inspirate din literatură și ne bucurăm să îl avem ca și compozitor în rezidență în premieră în Classix. Lucrarea care i-a fost comandată este intitulată „Elven Songs” și reprezintă un ciclu de lied-uri pentru pian și soprană, în elvish, un tribut adus creației lui J. R. R. Tolkien și adaptat după noua serie „Stăpânul Inelelor”. Premiera absolută va avea loc pe 2 martie, în concertul Mystic Tales, la Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”, cu pianistul francez Florent Mourier și soprana norvegiană Susanna Wolff.

Paul Pintilie – Mustața lui Dali. Eu am citit pictoromanul lui Lucian Dan Teodorovici și Felix Aftene, un deliciu. Mă bucur să aflu că universul cărții se completează și din punct de vedere sonor. În aceeași măsură, mă surprinde ineditul situației în sine: nu cred că există în peisajul cultural românesc un proiect asemănător. Oare spectatorii trebuie să citească pictoromanul în prealabil?

Acest proiect – Mustața lui Dali și alte culori – demonstrează puterea sincretismului artistic ca inovație culturală. Nu este nevoie ca publicul să fi avut contact cu pictoromanul cu același titlu, întrucât ne vom bucura de fragmente literare ale lui Lucian Dan Teodorovici și proiecții new media cu lucrările vizuale ale lui Felix Aftene, inclusiv în timpul concertului. Vom putea descoperi personajele romanului și experiențele lor fantastice de la zero sau putem să le redescoperim, de data aceasta cu coloană sonoră.  Ba chiar îndrăznesc să încurajez pe cei care doresc să descopere de la zero acest tărâm artistic al celor trei artiști (Aftene / Teodorovici / Pintilie) să participe la acest concert, întrucât acel segment de public nou va fi cel mai mare „câștigător” al serii.

Consider de asemenea că această premieră a lucrării lui Paul Pintilie reafirmă totodată și capacitatea culturală fenomenală a Iașului la nivel internațional, cu artiști de top din 3 domenii diferite unindu-și forțele într-un numitor comun.

Această prezentare necesită JavaScript.

Dvs, ca artist, ce-ați câștigat organizând acest festival? Despre pierderi nu vă întreb, sper că toate s-au transformat în achiziții de folos. 

În acest moment, înainte de cea de-a patra ediție, pot spune că un câștig personal important mai ales la nivel mental este distrugerea mitului (sau blestemului) că pianiștii sunt lupii singuratici ai muzicii concertistice. Artiștii invitați în festival au devenit prietenii mei, prieteni ai Iașului, și ne revedem cu mare drag când am ocazia unui concert în locațiile unde sunt ei rezidenți. Mai apoi, am câștigat încrederea unor parteneri de nădejde internaționali, facilitând un segment de diplomație culturală care a lansat ulterior și activitate economică între statele reprezentate de artiștii invitați. Am mai câștigat libertate de exprimare artistică – nefiind constrâns de niciun program, impuneri sau limitări tehnice. Nu în ultimul rând, am câștigat un optimism debordant, cum că se pot crea lucruri imense pornind de la zero, acolo unde nu există decât o simplă idee, atât timp cât ești înconjurat de oamenii potriviți.

Această prezentare necesită JavaScript.

Ce nu trebuie să rateze melomanii din ediția 2023 a Classix Festival?

Cele două prime audiții absolute fac într-adevăr subiectul de neratat al festivalului – concertele Mystic Tales (2 martie) și Imaginarium (4 martie). Alte două evenimente care se anunță electrizante sunt Balkan Spirit (27 februarie) și Innuendo (1 martie), reunind un număr impresionant de artiști internaționali, lucrări noi cu efecte sonore specifice cinematografiei, contrabalansând cu opus-uri de referință ale lui Brahms acompaniate de arte de tip „new media”.

Share.

About Author

Avatar photo

Editor-coordonator Bookhub.ro. Câteva dintre pasiunile mele le găsiți reflectate în cele scrise aici. Muzica, teatrul și literatura își găsesc drumul, cum-necum, spre mintea, inima și sufletul meu. Am nevoie de frumusețea acestora reflectată în forme sonore, producții teatrale sau cărți foarte bune, astfel încât să (re)descoper oamenii așa cum sunt: frumoși.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura