Adrian Botez este redactor-șef al Editurii Polirom și „vinovat” de apariția unei noi colecții literare:  Biografii romanțate. O colecție care a împlinit de curând 1 an, iar în portofoliul ei putem găsi câteva volume excelent scrise. Despre cine sunt scriitorii acestor biografii și despre ce va urma aflați citind dialogul care urmează.

Un an și 8 titluri apărute deja, din primele 10 anunțate. O reușită, o întâmplare sau o stare de fapt?

Este o întâmplare și o stare de fapt. Nu pot spune eu dacă este o reușită. Dar opt titluri în decurs de un an într-o serie nouă sunt, cred, suficiente. Singurele la care am avut un termen prestabilit (și cam strâns, recunosc) au fost primele trei, Brâncuși, Caragiale și Enescu, la care s-a adăugat providențial și Maria Tănase. Apoi s-au mai relaxat lucrurile și următoarele au venit natural, în ritmul scriitorilor care s-au angajat să le facă. De fapt, acum sunt 8 din 16. Când au fost anunțate 10, ele nu erau planificate să apară într-un an, ci doar să apară. Cine știe, la anul pe vremea asta poate vom avea 10 din 16 sau poate vom avea 16 din 24. Este foarte greu să te ții de un plan cu termene fixe, rigide, când toate cărțile din serie sunt „la comandă” și depind de foarte multe variabile. Cel mult, pot să spun despre ce personalități au mai fost de acord să scrie unii scriitori. Iar proiectele se pot concretiza rapid sau mai târziu sau, cine știe, în cazuri extreme, niciodată.

Am citit multe comentarii stârnite de apariția unuia sau altuia dintre volume. Mi-au atras atenția cele din categoria „Nu te prosti, citește ceva serios!”. Cum le răspunzi?

Nu știu dacă e ceva de răspuns. Dar aș fi curios ce înseamnă „ceva serios”. De exemplu, orice roman sau volum de proză sau chiar de poezie scris de unul dintre scriitorii care s-au implicat în acest proiect este serios? Și, dacă da, un nou roman de același scriitor de ce nu ar fi „ceva serios”? Chiar dacă e biografic, tot roman e. Sau romanele biografice sunt neserioase? Stefan Zweig, Irving Stone, Philippa Gregory sunt neserioși? Sau poate este vorba despre literatura română în general, care nu poate fi decât neserioasă? Iată, nu pot să răspund decât cu un mănunchi de întrebări la asta.

Dintre cele 8 volume apărute le-am citit pe cele dedicate lui Enescu, Brâncuși și Caragiale. Trei volume cu autori foarte diferiți, dar cu toate acestea din punct de vedere valoric, ele sunt sensibil egale. Cum ați selectat scriitorii? De ce ei și nu alții?

De ce ei? Pe scurt, pentru că ei au spus „da”. Dar, ca să dezvolt totuși puțin, sigur că ne-am orientat spre scriitori cunoscuți, foarte talentați, care au dovedit, de altfel, că pot oricând să transforme viața unei persoane reale într-un personaj de roman. Discuții au fost cu mai mulți scriitori, unii au fost de acord, alții nu, din diverse motive. Și vor mai fi multe discuții cu numeroși alți scriitori. Unii vor accepta să se implice în proiect, alții nu. Deci nu există un algoritm, nu există niște indicatori care califică sau descalifică un scriitor pentru seria asta. În timp, sper, vor fi mult mai mulți, poate și dintre cei care au refuzat inițial.

Din interviul cu Dan Coman – autorul biografiei dedicate lui Enescu – am aflat că cea mai mare bătaie de cap pentru el a fost limita de spațiu; fiecare dintre cele trei volume pomenite anterior au câte 200 de pagini. Am observat că biografia dedicată lui Luchian este sensibil mai groasă. Ați renunțat la această limită?

Nu am renunțat la limită, ci am transformat-o într-un interval. Pentru că, așa cum spunea și Dan, îi dai și mai mari bătăi de cap scriitorului când nu îi lași deloc spațiu de manevră și se pot pierde episoade importante din viața personalității. Cu siguranță nu vor fi biografii romanțate care să bată spre mia de pagini, cel puțin nu în viitorul previzibil, însă acum scriitorul are o libertate mai mare în privința dimensiunii volumului.

Adrian Botez – foto din arhiva personală

Nu întreb care dintre cele 8 biografii romanțate deja apărute se bucură de cel mai mare succes la public – mi se pare incorect să operez cu ierarhii de această dată. În schimb, întreb ce va urma?

Fac altfel și e legat de răspunsul meu de la prima ta întrebare, pentru că, așa cum spuneam acolo, în cazul acestor biografii romanțate, termenele și uneori chiar numele care vor apărea pe copertă sunt imprevizibile. Așa că îți spun un nume, pentru că am apucat deja să îl întreb dacă pot face publică biografia romanțată la care va scrie – Bogdan Răileanu. Iar Bogdan va scrie despre Marin Preda. În continuare îți spun următoarele personalități despre care, la un moment dat, unii scriitori au acceptat să scrie, dar nu îți voi spune și cine sunt scriitorii (deși cred că au fost menționați câțiva prin interviuri anterioare). Așadar, viitoarele biografii romanțate, din ce știu în momentul acesta, vor fi despre: Tonitza, Urmuz, Bacovia, Sofia Nădejde, Hortensia Papadat-Bengescu, Cantemir, Saligny (ordinea e aleatorie). Iar pe autorii lor îi vom afla treptat, pe măsură ce se vor apropia de momentul publicării. Cu toate acestea, situația manuscriselor din serie este foarte dinamică, așa că este posibil ca în termen foarte scurt să apară noi titluri în listă sau chiar (sper să nu) să dispară.

Share.

About Author

Avatar photo

Editor-coordonator Bookhub.ro. Câteva dintre pasiunile mele le găsiți reflectate în cele scrise aici. Muzica, teatrul și literatura își găsesc drumul, cum-necum, spre mintea, inima și sufletul meu. Am nevoie de frumusețea acestora reflectată în forme sonore, producții teatrale sau cărți foarte bune, astfel încât să (re)descoper oamenii așa cum sunt: frumoși.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura