Sâmbătă, 25 mai, la Muzeul Național Tehnic Dimitrie Leonida din București, are loc vernisajul Sensitive Data. Expoziția explorează conexiunea emoțională dintre oraș și locuitorii săi prin interpretarea artistică a datelor despre teme vitale pentru București. Șase instalații de artă digitală și new media sunt o punte între informație și public într-o experiență care apelează la toate simțurile principale: văz, auz, miros, gust și atingere.

Vernisajul expoziției începe la ora 16:00 cu o masă rotundă cu tema „Percepția senzorială și experiența urbană” la care participă profesioniști din arhitectură, dezvoltare urbană și management cultural. Discuțiile sunt urmate, de la 19:00, de un performance susținut de Denis Bolborea (performer/coregraf), Alina Rizescu (visuals) și Denis Flueraru (sound design).

Expoziția prezintă șase lucrări realizate de Dorin Cucicov, Alina Rizescu, Bogdan Ștefănescu și Denis Flueraru. Pornind de la date despre calitatea aerului, mobilitate, locuire, sunet sau proveniența alimentelor, instalațiile creează un dialog între vizitator și orașul ca entitate vie, cu care avem un schimb continuu și personal de informație.

Trăim într-o eră în care seturi mari de date joacă un rol crucial în toate domeniile, de la guvernanță la viața privată. Totuși, Bucureștiul este unul dintre orașele europene cu cele mai mari carențe în colectarea datelor și interpretarea lor în folosul cetățenilor. Nu știm numărul real de locuitori, nici dinamica populației sau impactul asupra mediului urban a unor factori esențiali. La nivel individual, această lipsă a informațiilor precise contribuie la o detașare față de temele relevante pentru oraș și, implicit, față de o participare activă la viața comunității. Sensitive Data încearcă să medieze relația cu realitățile orașului și să restructureze datele disponibile într-un fir narativ afectiv despre București.

Expoziția este produsă de Ofnow o platformă colaborativă în care studioul RIZI împreună cu tech-artistul Dorin Cucicov aduc împreună artiști și specialiști din diverse domenii pentru a transpune temele prezentului în experiențe culturale pentru comunitate. Colectivul creează lucrări multimedia, audiovizuale sau imersive, instalații de sunet și lumină, artă generativă și alte forme de expresie ale interacțiunii omului cu prezentul.

Facebook event: https://www.facebook.com/events/936016021633551

Sensitive Data este parte din Anuala de Artă și Știință Neo Art Connect 2024. A doua ediție a NAC, organizată de Asociația NeoArt România și Galeria Galateca, are tema Changing Environments și se desfășoară în 11 orașe, în intervalul mai-iulie.

Expoziția este parte din programul de evenimente satelit Design GO! din cadrul Romanian Design Week 2024. Sensitive Data propune o ipostază transdisciplinară pentru tema RDW Unlock the city, prin fuziunea designului cu tehnologia și informația.

Sensitive Data va putea fi vizitată între 25.05 și 16.06 (luni și marți închis). Intrarea la expoziție și la conferința de deschidere este liberă.

*****

RIZI este un studio de design la intersecția dintre arhitectură, tehnologie și comunicare vizuală. RIZI creează proiecte cross-media între mediul fizic și cel digital, cu focus pe designul de experiențe și relația dintre om și spațiul urban sau natural.

Dorin Cucicov este artist și programator cu un interes profund pentru explorarea relațiilor reciproce dintre om și tehnologie, prin cercetare, instalații interactive și performance. El este co-fondator al studioului de artă digitală și interactivă VERY THEORY.

Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și este susținut de UNATC-Cinetic, Ecopolis, MKBT, UrbanInc.,

Parteneri media: Propagarta, IQAds, Zeppelin, Modernism

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Extra Links:

Ofnow: https://www.facebook.com/profile.php?id=61559436423059

RIZI: https://www.facebook.com/RIZIdesign + www.instagram.com/rizi_design_studio/

Very Theory: https://verytheory.com/

Share.

About Author

Avatar photo

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura