Scriitorul Ciprian Măceşaru este invitat să citească copiilor în deschiderea atelierelor de lectura smARTkid, sâmbătă, 30 septembrie, de la ora 11,30 la KALEIDOSCOPE.BOOK.AREST, bvd Mărăşti nr 35.

 

Lectura face parte din proiectul “10 scriitori contemporani citesc pentru smARTkid”, co-finanţat AFCN. Accesul copiilor la eveniment este GRATUIT.  Evenimentul este disponibil pe facebook, aici: https://www.facebook.com/events/1556770607677169/

 

Proiectul de educatie prin cultura “Ateliere de lectura SmARTkid cu scriitori contemporani” este destinat copiilor cu varste intre 6 si 12 ani. In lunile septembrie, octombrie si noiembrie, in fiecare sambata, cate un scriitor contemporan, 10 scriitori contemporani in total, vor sustine ateliere de lectura alaturi de trainerii Asociatiei 7 ARTE. Atelierele dureaza 1 ora si 30 de minute sunt interactive si au o componenta de workshop (de arte vizuale si abilitati practice), care transforma lectura textelor literare intr-o activitate placuta, reconfortanta si asumata de catre copii.

 

In calitate de invitati, scriitorii le citesc copiilor, le raspund la intrebari, stimuleaza discutiile libere si ajuta la desfasurarea activitatilor, sub coordonarea trainerilor Asociatiei 7 ARTE. Prezenta scriitorilor contemporani are ca scop, pe langa promovarea lecturii si a vanzarii de carte, promovarea literaturii contemporane, demistificarea statutului scriitorului si incurajarea lecturii in randul scolarilor mici, care trebuie sa devina cititorii de maine.

 

“Asociatia 7 ARTE crede ca, daca nu crestem cititori, nici nu vom avea cititori. Ei nu apar din senin, ci se formeaza datorita lecturilor de la varste mici, datorita interactiunilor placute care au loc in mediile in care se citeste, datorita perceptiei pozitive fata de lectura, privita ca un lucru relaxant, amuzant, interesant, nu ca obligatie scolara.  Mai mult, cititul este esential pentru procesul de invatare. Copiii care inteleg ceea ce citesc sunt cei care pot procesa si reda coerent informatiile lecturate. Din pacate, este o realitate romaneasca faptul ca 42% dintre elevii romani sunt analfabeti functional, dupa cum au indicat datele unui studiu facut public in 2016 de Centrul de Evaluare si Analize Educationale. Mai exact, studiul sustinea ca elevii in vartsa de 15 ani stiu sa scrie si sa citeasca, dar nu inteleg ceea ce citesc”, explica Livia Lucan-Arjoca, coordonatorul proiectului si Presedinte al Asociatiei 7 ARTE.

 

Proiectul “Ateliere de lectura SmARTkid cu scriitori contemporani” a fost declarat castigator in sesiunea I de proiecte, 2017, categoria Educatie prin cultura, de catre Administratia Fondului Cultural National (AFCN).

 

“Acest proiect realizat sub umbrela smARTKid de la 7 ARTE este CO-FINANTAT AFCN si raspunde celor 3 prioritati impuse de aceasta institutie promovand: dialogul cu creatorii, diversitatea si toleranta, precum si Centenarul Romaniei Moderne. Nominalizez cu mandrie scriitorii invitati in proiect, cu rezerva ca pot interveni si unele schimbari pe parcurs: CIPRIAN MACEŞARU, CRMEN TIDERLE, ANDRA ROTARU, MIHAELA COSESCU, DAN MIRCEA CIPARIU, VLADIMIR DRAGHIA, IOANA NICOLAE, ADELA CHIRICA, ANDREI CRACIUN, LAVINIA BRANISTE”, adauga  Livia Lucan-Arjoca, Presedintele Asociatiei 7 ARTE.

 

Beneficiarii proiectului sunt copiii cu varste intre 6 si 12 ani. Toate atelierele au si o componenta practica, respectiv o activitate de tip handcraft inspirata de textele citite.

 

Ateliere de lectura smARTkid cu scriitori contemporani completeaza educatia formala, fara sa o inlocuiasca si ajuta copiii sa isi foloseasca abilitatile astfel incat sa poata citi cursiv, intelege, interpreta si formula verbal sau in scris opinii pe o anumita tema sau despre lecturile citite.

 

Participarea la ateliere este gratuita. Inscrierile se fac la adresa: liviarosca@gmail.com şi sunt obligatorii pentru a ţine evidenţa participanţilor şi pentru a pregăti materialele necesare desfăşurării atelierului în condiţii optime.

 

Proiectul de educatie prin cultura “Ateliere de lectura SmARTkid cu scriitori contemporani” este co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, dar nu reprezintă în mod necesar poziţia acestei institutii. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in întregime responsabilitea beneficiarului finantarii, respectiv Asociatia 7 ARTE.

Share.

About Author

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura