Nu-i rău deloc să mergi să vezi piese de teatru destinate copiilor. Dacă sunt montate cum trebuie și au toate ingredientele, n-au cum să nu fascineze și adulții. Și mai e ceva, la piesele pentru copii vezi imediat greșelile. Montările de acest tip au nevoie de foarte multă logică interioară, de o atenție deosebită din partea regizorului pentru text și pentru adaptarea acestuia la public (atunci când se impune), de o dinamică antrenantă, dar nu obositoare, de un ritm al succesiunii momentelor specific. Se mai adaugă la toate aceste proiecțiile video (absolut necesare astăzi!), muzica (care trebuie să fie de cea mai bună calitate) și momentele de dans (cu coregrafii extravagante, dar în limite rezonabile).

În noua premieră a Teatrului ExcelsiorPrâslea cel voinic și merele de aur – regăsim toate aceste elemente în doze atent cântărite, astfel încât și cel mai neastâmpărat copil să fie cucerit. Căci rolul unei povești montată în ramă teatrală acesta este: să cucerească și să introducă în universul poveștilor și pe cei mai refractari copii. O reprezentație de o oră face minuni – îi educă atenția, îl învață să deceleze între centrii de acțiune de pe scenă, îl obligă să-și compună singur desfășurătorul acțiunii și-i dezvoltă atneția distributivă.

Basmul lui Petre Ispirescu are de toate: personaje bine conturate, succesiunea acțiunilor, opoziție între Bine și Rău, crescendo și deznodământ atent rezolvat. Și în viziunea regizorală a  lui Eduard Petru Jighirgiu le găsim pe toate la locul lor. Am intrat în joc încă de la prima scenă, de îndată ce împăratul și a lui soață țin sfat cu cei trei fii cu privire la soarta pomului cu mere de aur.

Ion Bechet și Mihaela Coveseanu își asumă rolurile și le duc la bun sfârșit fără multe artificii, ci cu naturalețea aceea atât de căutată astăzi și din ce în ce mai greu de găsit. Lui Radu Micu rolul lui Prâslea îi vine ca turnat; are și spirit ludic și înțelepciune, dar și mult firesc. Cei doi frați vin și-l completează în momentele cheie, nu-l eclipsează, ci, din contra, reușesc să-l pună în cea mai favorabilă lumină, căci așa cere povestea. Cele trei surori sunt și ele acolo unde trebuie, apar exact la momentul potrivit și împart scena cu cei trei frați fără să se încurce unii pe alții, astfel încât acțiunea curge de la sine, copiii putând urmări fără prea mare efort felul cum se ajunge la deznodământ.

Sunt foarte bine venite și  bine lucrate momentele de coregrafie; cu o mișcare scenică cursivă, care nu derutează, dar are ritm și culoare, cele trei actrițe își asumă, pe rând, fie rolul celor trei grații care amăgesc pe cei doi frați mai mari, fie rolul celor trei surori închise în castelele lor. Muzica se pliază pe acțiune și are o orchestrație suficient de modernă, încât să atragă și pe cunoscători, dar și pe novici. Și să nu uităm că și muzica de teatru face parte din ceea ce numim generic „educație muzicală”. Costumele sunt simple, fără multe excese (în general, la piesele pentru copii se face exces de culoare și/sau de tot felul de ornamentații) și vin să completeze firesc acțiunile personajelor.

Nu simți când trece timpul la Prâslea cel Voinic și merele de aur. Și parcă ai mai vrea să stai și să cânți alături de personaje încă ceva timp și după ultimele aplauze. Și e ceva dacă se întâmplă asta la o montare al cărei subiect este un basm vechi românesc. Semn mai bun că spectacolul trebuie văzut de cât mai mulți copii nu cred să existe. Așa că… vă recomand să urmăriți când va fi următoarea reprezentație.

PRÂSLEA CEL VOINIC ȘI MERELE DE AUR după Petre Ispirescu

Dramatizarea: Eduard Petru Jighirgiu

Distribuția:

Împăratul – Ion Bechet

Împărăteasa – Mihaela Coveseanu

Prâslea – Radu Micu

Ileana – Loredana Cosovanu

Fratele cel mare – Doru Bem

Fratele mijlociu – Marian Rădulescu

Sora mijlocie – Andreea Șovan

Sora cea mare – Iulia Samson

Regia și muzica: Eduard Petru Jighirgiu

Costumele: Maria Nicola

Coregrafia: Judith State

Concept video: Cristian Niculescu

Antrenament vocal: Claudia Măru Hanghiuc

Share.

About Author

Avatar photo

Editor-coordonator Bookhub.ro. Câteva dintre pasiunile mele le găsiți reflectate în cele scrise aici. Muzica, teatrul și literatura își găsesc drumul, cum-necum, spre mintea, inima și sufletul meu. Am nevoie de frumusețea acestora reflectată în forme sonore, producții teatrale sau cărți foarte bune, astfel încât să (re)descoper oamenii așa cum sunt: frumoși.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura