Nu mă miră foarte mult indiferenţa cu care a fost întâmpinată ediţia pentru copii a Originii speciilor, apărută recent, în condiţii editoriale excelente, la Editura Humanitas. Am expus şi explicat în altă parte[1] motivele pentru care teoriile de sorginte evoluţionistă, fie că vorbim de biologie sau de alte domenii în care algoritmii evolutivi sunt relevanţi, sunt mai degrabă necunoscute şi de un interes minor în România. Am militat pentru o introducere sistematică, eficientă şi critică a fundamentelor evoluţioniste în şcoli, încercând să arăt de ce înţelegerea şi asimilarea lor ar aduce beneficii intelectuale substanţiale pentru tinerii aflaţi la vârsta mirărilor şi interogaţiilor fundamentale. De asemenea, am încercat să arăt că mecanismele evolutive fiind, în fond, destul de simple, ar putea fi făcute accesibile copiilor şcolari de vârstă mică. Cartea apărută la Humanitas vine să îmi dea dreptate întru totul. Ilustrată cald şi explicată limpede, evoluţia devine pentru cei mici prilej de bucurie şi de mirare, de cunoaştere a istoriei, dar şi de pătrundere în familiile celor mai cunoscuţi savanţi care au marcat istoria biologiei. Vom întâlni în carte imagini cu familia lui Charles Darwin sau cu camera sa de lucru, dar şi planşe policrome cu specii de porumbei sau câini (pentru a ilustra ideea de variabilitate, de pildă). Idei pretenţioase (precum aceea că majoritatea variaţiilor sunt inutile) sunt introduse în moduri hazoase şi uşor de înţeles (căprioarele care constată că puiul cu două capete ar fi veşnic nehotărât). De asemenea, idei sensibile (precum cea a rolului jucat în evoluţia speciilor de lupta pentru supravieţuire) sunt prezentate clar şi fără excese (într-o manieră nici hiperprotectoare, nici hiperrealistă).  Nu în ultimul rând, cartea este onestă, fiind prezentate pe larg dificultăţile teoriei, unele fiind evidente încă din vremea lui Charles Darwin. Mai mult, ele sunt transformate în tot atâtea prilejuri de meditaţie pentru tinerii cititori. Cartea se păstrează pe tot parcursul ei accesibilă, deloc încărcată tehnic, introductivă, dar, la final, este oferită o anexă pentru cei care ar dori să ducă lucrurile mai în profunzime. Astfel, sunt introduse noţiuni mai tehnice precum ADN, mutaţie, epigenetică sau embriologie dar, poate cel mai important, este prezentată o listă cu cele mai frecvente neînţelegeri legate de evoluţie (foarte utilă, presupun, şi părinţilor). Marea sperietoare evoluţionistă, provenienţa omului dintr-un strămoş comun cu celelalte primate antropoide, este, poate,singurul subiect tratat cu excesivă prudenţă. Ceea ce este de înţeles, dat fiind că cititorii, mici şi mari, trebuie familiarizaţi treptat cu idei atât de sensibile, altfel s-ar putea tulbura excesiv emoţional, cum fac şi alte primate.

O carte ofertantă, bine închegată, stimulatoare şi riguroasă, calităţi despre care va trebui să fiţi de acord că sunt greu de găsit la un loc. Ca educator, o recomand cu toată convingerea tuturor părinţilor care cred că familiarizarea timpurie, corectă şi nuanţată a celor mici cu marile idei ştiinţifice este importantă, dar şi adulţilor care ar dori să îşi clarifice noţiunile fundamentale care susţin ideea evoluţiei,  cu siguranţă una dintre cele mai fertile idei care au apărut vreodată în mintea umană.

Originea speciilor de Charles Darwin

Repovestită și ilustrată de Sabina Radeva

Editura: Humanitas

Colecția: Humanitas Junior

Traducerea: Cristian Negoiță

Anul apariției: 2019

Nr. de pagini: 64

ISBN: 978-973-50-6390-0

[1] http://www.contributors.ro/cultura/e-timpul-sa-primim-cu-adevarat-evolutia-in-scoli-o-pledoarie/

Share.

About Author

De când am învăţat să citesc, viaţa mea s-a desfăşurat numai în preajma cărţilor. Citesc orice mă face să mă simt curios, neliniştit, acasă sau străin. Citesc orice mă face să mă întreb şi să nu dorm noaptea. Citesc orice promite să nu se lase rezolvat uşor. Cred în metodă, dar nu mă pot ţine de ea, aşa că am decis să-mi accept în cele din urmă condiţia de gurmand livresc. Citesc pe apucate, din intuiţie, din plăcere, iar când scriu despre ceea ce citesc, încerc să pun în rândurile mele câte puţin din toate acestea.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura