Combinația de Cehov și Shakespeare, cu accent pe arta actorului, evident, n-are cum să nu prindă la publicul larg. Numai că pentru succesul spectacolului chiar ai nevoie de actori de mare calibru. Întâmplarea face ca în decurs ce două zile să văd montarea din 2015 de la Teatrul Național Radu Stanca Sibiu și cea nouă, a cărei premieră oficială – cu spectactori în sală – nici n-a avut loc încă, de la unteatru din București.  Alexa Visarion a dedicat montarea lui Radu Penciulescu, unul dintre corifeii teatrului românesc, de numele căruia se leagă spectacole memorabile din Shakespeare, unul dintre ele invocat și în Noaptea bufonilor, cel în care George Constantin face rol de referință.

Noaptea bufonilor este reverența regizorului făcută Actorului! Recunoașterea importanței acestuia și contribuției esențiale pe care o aduce în dezvoltarea artei teatrale în sine. E discutabilă maniera regizorală, în mod evident, pentru mulți dintre noi ușor manieristă și aproape deloc provocatoare, pentru că lasă actorii să se desfășoare aparent după cum îi taie capul, dar și pentru că (intenționat sau nu, nici nu mai contează) în ambele montări diferența de frazare dintre replicile din Cehov și cele din Shakespeare este de mult prea multe ori insesizabilă.

Scena teatrului din Sibiu este incomparabil mai generoasă cu actorii, pare uriașă pe lângă scena mică (dar intimă) a teatrului bucureștean. De aceea, regizorul cred că a renunțat din start la elementele de decor (puține, dar importante în economia spectacolului) folosite la Sibiu și, de asemenea, la cele două actrițe – muze sau fantasme. În 2015 încă trăia Ilie Gheorghe, iar vocea sa răzbate până dincolo de ecranul laptopului, străpungând straturi ale memoriei neclintite de ceva timp încoace. La București Actorul este Marian Râlea, cel care era sufleorul în montarea sibiană. Asumarea noului rol Râlea o face  într-un mod profesionist, păstrând distanța necesară și față de rol, dar și față de antecesorul său. E o distanțare necesară, altfel am vorbi de un mimetism penibil. Este foarte adevărat că, fiind poate prea conștient de cât de bine se simțea Ilie Gheorghe jucând Actorul, Râlea încă nu pune accentele necesare în delmitarea anumitor replici, după cum pare că încă nu simte foarte bine unele schimbări de rol impuse de text – se face trecerea bruscă de la Cehov la Shakespeare și invers, ceea ce cere o sincronizare perfectă cu partenerul de scenă, dar și între gest și rostire.

Richard Bovnoczki se simte bine în rolul sufleorului, pe alocuri pare că face lucrul ăsta de-o viață, poate de aceea am avut pe alocuri senzația unei absențe din scenă. Dacă este să fac o comparație între cei doi sufleori, Marian Râlea este incomparabil mai bun. Dar dacă ne gândim că premiera oficială încă n-a avut loc, atunci se prea poate ca prezența spectactorilor în sală să schimbe mult dinamica spectacolului și să-i dea amploarea necesară.

La nivel scenografic, chiar dacă scena de la unteatru este mică, resimt lipsa câtorva elemente de decor care ar fi dat un plus de culoare și/sau dinamică montării ca întreg. Rama folosită când ca oglindă, când ca poartă spre trecut în montarea de la Sibiu și scara amplasată deloc întâmplător în spatele scenei sunt extrem de sugestive și încărcate de simboluri care devin motoare de acțiune în succesiunea scenelor.

Noaptea bufonilor este o încercare de mutare a atenției de pe regie și concept regizoral pe actor și forța acestuia de a atrage spectactorii în poveste. Rămâne de văzut dacă noua montare va reuși să cucerească pe fidelii (deja ai) Thaliei, dar și să aducă noi și noi spectactori în sala de la unteatru.

Versiune scenică de Alexa Visarion

Regia: Alexa Visarion

Scenografia: Alin Gavrilă

Concept coregrafic: Adriana Bârză

Ilustrația muzicală : Alexa Visarion

Asistent regie: Dana Taloș

În distribuție: Ilie Gheorghe, Marian Râlea, Veronica Arizancu / Gabriela Pârlițeanu, Ioana Cosma / Maria Soilică

Data premierei: 1 Octombrie 2015

În rolurile principale, doi actori emblematici pentru scena românească şi o întâlnire artistică inedită: Marian Râlea și Richard Bovnoczki.

La împlinirea a 30 de ani de carieră, Alexa Visarion dedică acest spectacol profesorului său, regizorul Radu Penciulescu, și memoriei actorului Ilie Gheorghe, care alături de Marian Râlea, a făcut parte din distribuția spectacolului „Noaptea bufonilor”, în prima versiune, montată la Teatrul Național „Radu Stanca” din  Sibiu.

Share.

About Author

Avatar photo

Editor-coordonator Bookhub.ro. Câteva dintre pasiunile mele le găsiți reflectate în cele scrise aici. Muzica, teatrul și literatura își găsesc drumul, cum-necum, spre mintea, inima și sufletul meu. Am nevoie de frumusețea acestora reflectată în forme sonore, producții teatrale sau cărți foarte bune, astfel încât să (re)descoper oamenii așa cum sunt: frumoși.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura