Pe 25 ianuarie a.c., a avut loc în Sala Mare a Teatrului Național din București, o nouă reprezentație a spectacolului Magic Național, un show conceput pentru Sărbătorilor de Iarnă ale anului 2015, dar care, datorită marelui succes de public a rămas pe ordinea de zi. Și este foarte bine așa, pentru că este cu adevărat un spectacol magic în care toate artele își dau mâna într-o horă a frumosului și chiar a sublimului.

main_7M2A1550

Spectacolul a început cumva timid, de fapt doar sensibil, sub zodia unui Return to innocence, prin recitarea domnului Ion Caramitru a poeziei Ar trebui a poetei Ana Blandiana, acompaniat la vioară de fiica cea mică a lui Emy Drăgoi, jaz-man vrăjitor al acordeonului și pianului. Voi reda aici și textul poeziei, pentru că mie îmi curăță sufletul de fiecare dată când îl citesc sau îl aud recitat:

Ar trebui să ne naștem bătrâni/ Să venim înțelepți/ Să fim în stare de-a hotărî soarta noastră în lume/ Să știm din răscrucea primară ce drumuri pornesc/ Și iresponsabil să fie doar dorul de-a merge./ Apoi să ne facem mai tineri, mai tineri, mergând/ Maturi și puternici să ajungem la poarta creației/ Să trecem de ea și-n iubire intrând adolescenți/ Să fim copii la nașterea fiilor noștri/Oricum ei ar fi atunci mai bătrâni decât noi/ Ne-ar învăța să vorbim, ne-ar legăna să dormim/ Noi am dispărea tot mai mult, devenind tot mai mici/ Cât bobul de strugure, cât bobul de mazăre, cât bobul de grâu….”

Și pentru că tot am vorbit de Emy Drăgoi, ei bine trebuie spus că el a fost „regizorul de platou” al show-ului, hipnotizând atât publicul, cât și pe fiecare invitat în parte, cu acordeonul său, dar și cu pianul. Firește, nu a fost nicio clipă singur. A cântat atât alături de familie, cât și alături de trupa sa de jazz, atât în formatul 3D Pro’ect, cât și în formula Jazz Hot Club România. Au fost chiar și momente geniale în care ambele formații au cântat împreună. Iar pe tot parcursul spectacolului au fost susținuți din spatele tobelor de senzaționalul percuționist de jazz Lucian Maxim.

main_7M2A1499

Alături de muzicieni și de maestrul Ion Caramitru, amfitrionul oficial al spectacolului, au urcat pe scenă rând pe rând, artiștii: Medeea Marinescu, Marius Manole, Anca Sigartău, Tania Popa, Istvan Teglas, Lari Georgescu, Aylin Cadîr, Eduard Adam, Florin Călbăjos, Emilian Mârnea și Petre Ancuța. S-a cântat, s-a bătut step, s-a jucat mimă și pantomimă, s-a recitat poezie, s-a jucat teatru și, din nou, s-a cântat. În toate limbile pământului s-a cântat: română, franceză, engleză, spaniolă, rusă, romani (sau țigănească) și…. japoneză.

27535446_1400024240109588_95335195_o

Pentru că, surpriza serii a venit chiar din Japonia… via Cluj – Napoca. Artista japoneză Ato Kawara, invitata specială a domnului Caramitru locuiește de mulți ani în România, la Cluj, unde a urmat cursurile Conservatorului, iar în prezent activează în cadrul Operei din inima Ardealului. Momentul ei a fost unul cu totul deosebit. A început prin a intona imnul Japoniei, și a continuat, sublim, cu intonarea imnului României, într-o limbă română impecabilă, limpede ca apa de izvor. Apoi, dovedind o deschidere nețărmurită față de cultura lumii, a cântat împreună cu formația lui Emy Drăgoi, o melodie tradițională țigănească.

Așadar, spectacolul Magic Național a devenit astfel… Internațional. Și a dovedit încă odată că sufletele ce vibrează pentru artă și frumos înțeleg cel mai bine că sublimul nu are granițe de loc, de timp, de rasă sau de limbă, ci este ca un altfel de cer, de bună seamă magic, întinzându-se în egală măsură peste toți iubitorii de frumos.

27292279_2002440243106727_622582858_n

Eu am rămas profund impresionat de acest spectacol, de prestația tuturor artiștilor, dar și de magia fiecărui moment în parte. Mi-a sădit în suflet speranța că într-adevăr, frumosul va mântui lumea. Sau cel puțin o va face mai bună, mai iubitoare, sau măcar mai tolerantă. Vă recomand din suflet să mergeți la următoarele reprezentații ale spectacolului de muzică, actorie, poezie, dans, iubire, numit cum nu se poate mai potrivit… MAGIC NAȚIONAL

Regie: Ion Caramitru

Scenografie: Florilena Popescu Fărcăşanu

Muzică live: Emy Drăgoi, 3D Pro`ect, Jazz Hot Club Romania, Lucian Maxim

Lighting design: Mircea Mitroi

Video: Andrei Florea

Sunet: Sorin Brehuiescu, Călin Țopa

Asistent regie: Cristiana Gavrilă

Regizor scenă: Viorel Florea

Durată spectacol: 2 ore

Spectacol-concert

Sursa foto: http://www.tnb.ro/ro/magic-national

Share.

About Author

Avatar photo

Am 29 de ani şi am studiat timp de 11 ani teologie ortodoxă. Încă de pe băncile Seminarului am îmbinat dragostea pentru cunoaşterea lui Dumnezeu, cu aceea pentru cunoaşterea oamenilor, ajungând mai degrabă la o pasiune pentru antropologia creştină, pe care am încercat tot timpul să o îmbogăţesc cu „poveşti despre oameni”, culese din domenii cât mai diversificate de cunoaştere: istorie, psihologie, filozofie, dar mai ales literatură, pentru că în ea se contopesc uneori toate formele de cunoaştere. Am îmbinat dintotdeauna lecturile teologice cu scrierile marilor clasici ai literaturii române şi universale. Dar în tot acest timp, marea mea dragoste a rămas poezia. În ultima perioadă, o sinteză pe care nu am reuşit să o controlez, lăsându-mă mai degrabă furat de ea, mi-a condus paşii spre minunata lume a realismului magic şi a suprarealismului. Domenii de interes: religie, poezie, literatură pentru copii, literatură de orice gen (exclus S.F., thriller, polițist).

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura