• „LittleLIT pe scenă – Poveștile se dau în spectacol” propune lecturi performative făcute de actori și ateliere de lectură în școli și librării
  • Întâlniri cu scriitoarele Adina Rosetti, Victoria Pătrașcu, Sînziana Popescu, Iulia Iordan, Andreea Iatagan, Luminița Corneanu și Garajszki Margit (Ungaria)
  • Cele două scriitoare invitate de onoare, Victoria Pătrașcu din România și Garajszki Margit din Ungaria, vor susține ateliere pentru profesioniști
  • O parte dintre atelierele de lectură și creativitate se vor desfășura în satele Sânandrei, Bucovăț și Carani

Între 16 și 21 octombrie, la Timișoara are loc „LittleLIT pe scenă – Poveștile se dau în spectacol”, un eveniment care vrea deopotrivă să conecteze profesioniști din zona literaturii pentru copii și a teatrului dedicat celor mici, dar și să le ofere copiilor posibilitatea de a-i cunoaște pe autorii poveștilor lor preferate.

Asociația De Basm, inițiatoarea acestui proiect generos, le aduce la Timișoara pe scriitoarele Adina Rosetti, Andreea Iatagan, Victoria Pătrașcu, Luminița Corneanu, Sînziana Popescu și Iulia Iordan, din România, dar și pe Garajszki Margit, din Ungaria, una dintre cele mai îndrăgite autoare de cărți pentru copii din țara vecină. Ele vor participa atât la întâlniri cu publicul în școli și librării, cât și la discuții alături de colegi de breaslă, în care vor fi dezbătute teme actuale în literatura pentru copii.

„LittleLIT pe scenă – Poveștile se dau în spectacol” este despre lumi fantastice, personaje fabuloase și copiii cărora le colorează visele, dar și despre oamenii mari care vor să dea viață acestor povești, pentru ca ele să ajungă în fața unui public cât mai larg.

Copiii sunt invitați la șase ateliere de lectură, care vor avea loc în librăriile Cărturești Operei și La Două Bufnițe. Ei vor călători în toate colțurile lumii, alături de vulpi polare, cameleoni, vrăjitoare, nori, zmei sau spiriduși și vor descoperi reteța curajului. În plus, va fi vernisată și o expoziție minunată, în care micii vizitatori – dar și părinții lor – vor putea admira nu mai puțin de 40 de prințese, desenate de ilustratoarea Kürti Andrea, pentru o carte apărută în Ungaria.

Două invitate de onoare

Scriitoarele Victoria Pătrașcu și Margit Garajszki vor susține un masterclass pentru profesioniștii din lumea teatrului și a literaturii, care vor să afle cum pot fi adaptate cărțile pentru copii pentru a prinde viață pe scenă și cum poate fi adus publicul tânăr mai aproape de cărți și  de teatrul pentru copii. Participarea este gratuită, dar necesită înscriere prealabilă la adresa: concurs.debasm@gmail.com

Victoria Pătrașcu, fondatoare și vicepreședintă a Asociației Scriitorilor pentru Copii și Adolescenți din România – “De Basm”, are peste 20 de cărți pentru copii publicate, unele dintre ele dramatizate cu succes, și este autoarea piesei de teatru „Lampio și grăuntele de lumină”, care a avut peste 100 de reprezentații pe scena Teatrului Stela Popescu din București.

Margit Garajszki (Ungaria) este autoarea, regizoarea și interpreta a numrroase spectacole pentru copii în care-șiprelucrează propriile povești. Semnează mai multe spectacole din Ungaria, Slovacia și Serbia ca regizoare și dramaturgă. Traduce în limba maghiară proză și dramaturgie contemporană slovacă.

„LittleLIT pe scenă – Poveștile se dau în spectacol” include evenimente pentru profesioniști la Timișoara (scriitori, dramaturgi, regizori, actori, librari, editori, traducători, profesori, bibliotecari etc), și întâlniri cu copiii din Timișoara și din satele Sânandrei, Bucovăț și Carani, care vor fi încurajați să citească și să se exprime mai ușor, prin ateliere interactive și lecturi performative.

„Șase păpuși în căutarea unei povești”

În cadrul proiectului „LittleLIT pe scenă – Poveștile se dau în spectacol”, în perioada iulie-septembrie 2023, s-a desfășurat, de asemenea, și un concurs național de scriere creativă, intitulat „Șase păpuși în căutarea unei povești”. Provocarea pe care au primit-o copiii cu vârste între 8 și 12 ani a fost să dăruiască o poveste unei păpuși care a făcut cândva parte din distribuția Teatrului Merlin din Timișoara.

Juriul format din scriitoarele Victoria Pătrașcu, Adina Rosetti, Iulia Iordan, Luminița Corneanu, Andreea Iatagan și Laura Grunberg a avut o misiune extrem de dificilă, dar, după discuții și deliberări, a hotărât ca Marele Premiu să revină Cristinei Luca Parapiru, pentru povestea „Nume de cod: Găina Neagră”. Celelalte premii au mers către Matilde Bologna, pentru povestea „Dodo, clovnul tontălău”, Alexandra Lupaș, pentru povestea „Rex, cățelușul fără nume”, și Ana Rogojanu, pentru povestea „Spioana cu pene negre”.

Poveștile premiate pot fi citite AICI.

Programul complet „LittleLIT pe scenă – Poveștile se dau în spectacol” poate fi găsit AICI sau în fișierul alăturat, doar cel cu atelierele publice. Promitem multă veselie, ateliere jucăușe și schimburi de idei! Va fi #debasm!

***

Parteneri: Teatrul pentru Copii și Tineret Merlin Timișoara, Consiliul Județean Timiș, Institutul Liszt București / Liszt Intézet Bukarest, Librăriile Cărturești, Librăria Independentă La Două Bufnițe, Editura Arthur, United Way România, Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, Radio România Timișoara.

De Basm – Asociaţia scriitorilor pentru copii şi adolescenţi din România este o organizaţie neguvernamentală, înfiinţată în 2018, din dorința de a promova cât mai eficient literatura naţională contemporană pentru copii şi adolescenţi.

Asociația își propune să reprezinte la nivel instituţional interesele autorilor de literatură pentru copii, dar şi să deruleze activităţi şi programe în zona cultural-educativă, prin care literatura contemporană de profil din România să fie promovată, încurajată şi racordată la circuitul internaţional. Una dintre prioritățile De Basm este difuzarea literaturii contemporane în rândul copiilor și părinților în zone defavorizate din punct de vedere cultural.

Proiectul „LittleLIT pe scenă – Poveștile se dau în spectacol” este realizat cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național (AFCN). El nu reprezintă în mod necesar poziţia AFCN. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Share.

About Author

Avatar photo

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura