Vineri, 15 septembrie, la Biblioteca Municipală „B.P.Hasdeu” din Chișinău, a avut loc lansarea cărții „Cuvinte și linkuri” de dr. în filologie Elena Ungureanu, apărută la Editura ARC. Evenimentul a întrunit specialiști din diverse domenii, reușindu-i o combinație frumoasă dintre reprezentanții științelor exacte și ai celor umaniste, aidoma cărții, care este una interdisciplinară. Astfel, printre invitați au fost Igor Cojocaru, dr. în informatică, Aliona Grati, dr. hab. în filologie, Ion Holban, dr. în fizică, Gheorghe Cuciureanu, dr. în economie, Nelly Țurcan, dr.hab. în sociologie, Eugen Lungu, redactor-șef al Editurii ARC, critic literar, Lidia Kulikovski, dr. în biblioteconomie, Diana Istrati, producător al emisiunii „Matinal de weekend” de la Radio Moldova, în cadrul căreia Elena Ungureanu ne vorbește despre neologismele pe care le-a adunat în carte. Evenimentul a fost moderat cu eleganță de către Mariana Harjevschi, director al Bibliotecii „B.P.Hasdeu”.

Credit foto: Antonița Fonari

Credit foto: Antonița Fonari

Deși a avut loc în bibliotecă, evenimentul a luat forma unei cafenele literare unde, la o cafea cu fursecuri, într-o atmosferă degajată, s-a discutat despre evoluția limbii și despre neologismele din mediul virtual care ne invadează și ne atrag în vârtejul lor. Căci acesta este scopul declarat al cărții, de a familiariza publicul larg cu o sută de cuvinte, în marea lor majoritate din domeniul tehnologiilor informaționale, care provoacă dificultăți în înțelegere. Actualitatea și necesitatea apariției nu îi pot fi contestate cărții, în această era informațională care ne impune limbajul ei și în care dicționarele nu reușesc să țină pasul cu dezvoltarea vertiginoasă a limbii.

cartea

Content sau conținut? File sau fișier? Tag sau etichetă? Utilizarea englezismelor concurează cu folosirea cuvintelor corespondente din limba română și se înrădăcinează cu drepturi depline în uzul zilnic. Elena Ungureanu ne propune o carte de popularizare a științei care depășește cadrul unor simple intrucțiuni de utilizare a neologismelor și le încadrează într-un context atractiv, însoțindu-le cu etimologia sau cu istoria apariției lor și cu modul de utilizare în diverse contexte. Aflăm că nu doar cuvintele, ci și literele, simbolurile au o istorie și o semnificație, în unele cazuri literele desemnează generații întregi: X pentru generația culturii de masă (1965-1980), Y pentru generația rețelei (1980-2000), Z pentru generația post-Mileniului (pentru cei născuți după 2000).

cuv_link_4

Dincolo de prezentarea cuvintelor noi într-o cheie atractivă, cartea vine cu întrebări și îndemnuri. În tableta despre virtualitate, autorul se întreabă:

«Ce se întâmplă cu adevărat în spațiul online și ce reprezintă categoria virtualului pentru conștiința contemporană? Nu e oare cumva una de-a dreptul revoluționară, care schimbă paradigma percepției umane, care realmente trage și atrage realitatea, „virtualizând-o” în spațiul ei infinit ca un hău?»

Elena Ungureanu conștientizează inevitabilitatea procesului de tranziție spre un viitor tot mai virtual și încearcă să ne împace cu el prin intermediul unor îndemnuri frumoase, presărate de-a lungul cărții, de a veni în mediul online cu ce avem mai bun, de a nu contribui la acumularea gunoiului informațional, de a porni spre viitor cu lucruri utile și frumoase: „în spațiul online, creați, nu desființați!”. Toate acestea în paralel cu îndemnul de a profita de avantajele pe care ni le oferă era informațională, prin intermediul instrumentelor sale online, pe larg discutate în carte. Totodată, ne reamintește să nu ne dizolvăm complet în mediul virtual:

Fiți activi online, dar nu uitați să existați și în realitate. Fiți mai buni online, dacă aveți capacitățile necesare, dar nu înlocuiți viața reală cu online-ul, căci costă prea scump.”

Povestindu-ne despre hyperlinkuri și hypertexte, acest hyperbook, „Cuvinte și linkuri”, ne lasă nu doar cu un bagaj util de cunoștințe, cu plăcerea lecturii, cu bucuria cunoașterii, dar și cu… hypergânduri: încotro mergem și cu ce pornim la drum.

În afară de formatul pe hârtie, cartea vine împreună cu formatul audio, iar formatul electronic va fi disponibil în curând.

Credit foto: Biblioteca „B.P.Hasdeu”

Share.

About Author

Avatar photo

Unii spun că, citind mereu, fug de realitate. Eu zic că numai citind ajungi să înțelegi realitatea. Cărțile au știut să-mi explice spectacolul lumii, de la particulele elementare la relațiile dintre oameni, și au încă atâtea să-mi spună... Prefer cărțile de popularizare a științei, dar citesc cu drag și istorie, biografii, beletristică, iar uneori, dacă n-am altceva sub mână, citesc și afișele lipite pe pereți sau în stații, pentru că așa am știut să-mi umplu orice clipă liberă - cu ceva de citit. A scrie despre cărți mi se pare la fel de firesc ca și a expira aerul inspirat, e parte a unui singur proces și o tratez ca atare.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura