Bookfest pentru mine e cel mai vechi. Veneam la târg când era în aripa Teatrului Național, am mai spus-o, dar o s-o mai spun, pentru că…. e unul dintre proiectele culturale românești care durează! Adică se transformă în tradiție cu fiecare an adăugat.

Cu fiecare an adăugat, Bookfest capătă note și nuanțe din ce în ce mai personale, aproape intime aș spune. Îmi regăsesc prietenii pe culoare, îmi salut scriitorii preferați, unii mai cu state vechi, alții mai nou-veniți în breaslă (apropo, Cezar-Mihai Pârlog, pălăria aia a ta e deja brand personal, nu?), îmi recunosc pașii pe traseele anilor trecuți; știu deja din ce colț mi-am luat cartea aia citită pe repede-înainte, știu cum era cafeaua băută la lansarea cărții de la… etc. Dar ca anul acesta parcă n-a fost niciodată!

A doua zi de târg și deja a doua mea vizită! La ceas de seară, ceea ce e noutate absolută! Special pentru lansările Humanitas, la care unul dintre vorbitori a fost Doru Căstăian. Cât am stat eu să ascult ce și cum despre „Adonis în dialog cu Houria Abdelouahed. Islamul şi violenţa”, m-am tot gândit cum e să citești o carte despre care Sever Voinescu a spus că este „necesară și exagerată”, Laura Sitaru (traducătoarea acesteia) că e de o frumusețe poetică (autorul ei fiind unul dintre cei mai buni poeți ai lumii arabe), iar Doru (Căstăian, se subînțelege) că este scrisă de un filosof ce reușește să pună unele dintre cele mai bune întrebări la care răspunsurile încă nu sunt găsite. Între timp, prin fața mea, în gross-plan, îl văd pe Vasile Ernu zăbovind la unul sau altul dintre standuri, pe Cezar-Mihai Pârlog mutându-se dintr-o parte în alta a standului Humanitas, pe Ciprian Măceșaru ascultând atent…

La a doua lansare de carte, moderată de Lidia Bodea,  „Mintea moralistă. De ce ne dezbină politica şi religia” de Jonathan Haidt, Doru a fost mai hâtru, provocat și de cei doi antecesori ai săi,  Teodor Baconschi, respectiv Ana Maria Florea, dar mai ales din pricina subiectului cărții; aici colegul și prietenul meu (îndrăznesc să o spun) a recunoscut că era „la el acasă”. Frumoasă pledoaria domnului Baconschi, echilibrat în atitudine și reușind să convingă potențialii cititori: cartea este un eseu scris de un profesor universitar american care reușește să îmbine excelent studiul științific cu experiența personală, construind întreaga argumentație în jurul unor metafore deja intrate în uzul cotidian (cum e cea cu elefantul). Concluzia: încă două „must read” pe lista și așa lungăăă…

După ora de la Humanitas, hai să fac un tur de orizont. M-am tot intersectat cu Marius Constantinescu și echipa TVR (care transmiteau în direct din diferite locuri), am revăzut oameni dragi de la Polirom, Hecate, Casa de Pariuri Literare, Cutiuța cu povești, Corint, Herald (unde iar am dat peste Doru, care nu s-a putut abține să nu recomande cartea lui Carl Sagan ce tocmai era lansată), Publica… Senzația mea e că târgul e încă în așteptarea vizitatorilor, dar, mai ales, a cumpărătorilor. Am plecat spre casă la închiderea programului, odată cu ultimii cumpărători. Am avut senzația că toți plecam de la un loc de muncă mai frumos decât orice loc închipuit. E locul de muncă ideal, de poveste, al cititorului. Chiar, ce bine ar fi să fiu doar cititor profesionist!

Urmează zile cu multe lansări care mai de care mai tentante. Ce recomand pentru moment, la prima amintire: evenimentul de sâmbătă, ora 14, de la Hecate, pe cele de la Corint, tot de sâmbătă (sunt splendide cărțile, le-am văzut deja, una dintre ale abia adusă de la tipar – „Povestile Peleșului” de Carmen Sylva). Să nu uit de lansarea cărții lui Ciprian Măceșaru de la Humanitas (scrisă împreună cu Vladimir Tismăneanu) și… ar mai fi multe!

Ne vedem la Bookfest! Până duminică, 5 iunie!

Explicaţie foto: Cristian Fulaş, alături de Nona Rapotan.

Share.

About Author

Avatar photo

Editor-coordonator Bookhub.ro. Câteva dintre pasiunile mele le găsiți reflectate în cele scrise aici. Muzica, teatrul și literatura își găsesc drumul, cum-necum, spre mintea, inima și sufletul meu. Am nevoie de frumusețea acestora reflectată în forme sonore, producții teatrale sau cărți foarte bune, astfel încât să (re)descoper oamenii așa cum sunt: frumoși.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura