Este primul interviu în care nu am avut un interlocutor, ci doi. De fapt, două! 🙂 „Cutiuța cu povești” a fost subiectul, iar ce-am aflat vă invit să citiți! Vă asigur că veți căuta cărțile acestei edituri, iar copiii voștri vor fi încântați să descopere noi lecturi pasionante.

Editura „Cutiuța cu povești” este o editură nou apărută pe piața editorială românească. De ce acum? De ce aici?

Ramona: Eu și Shahrazad ne cunoaștem de multă vreme, din timpul studiilor doctorale de la Academia de Studii Economice București (ASE) și am lucrat împreună în multe proiecte academice. De ceva vreme căutam o activitate prin care să ne combinăm pasiunile și să punem în practică lucrurile pe care le discutam cu studenții în timpul seminariilor. Ideea mi-a venit în timp ce mergeam spre facultate într-o dimineață. M-am gândit cum ar fi să publicăm cărți personalizate pentru copii. Nu prea știam ce vreau să însemne personalizarea, dar am sunat-o pe Shahrazad și i-am propus să dezvoltăm ideea.

Shahrazad: Mă sună Ramona: Shahrazad, am o idee de afacere!; Shahrazad: Care?; Ramona: Ce-ar fi să scriem și să publicăm cărți personalizate pentru copii?!?; Shahrazad: Personalizate? Adică scriem povestea după tipicul copilului sau cum? Hmmm, hai să ne mai gândim nițel… [după câteva zile – că eu îs mai lentă de fel, deși nu mi-s ardeleancă] Păi, let’s do it! I’m all in, o să avem de treabă! Și de treabă am avut, avem și o să tot avem pentru că la Cutiuță suntem în continuă mișcare!

Am considerat că noi putem face diferența pe piața de carte pentru copii și am beneficiat de oportunitatea de a participa la „Start UP Smart!” POSDRU/176/3.1/S/150053.

Cine sunteți voi, cei/cele care ați întemeiat acest nou demers editorial?

Ramona și Shahrazad: Noi suntem două zăpăcite în timpul liber, deși… nu prea avem timp liber. Suntem asistente universitare la ASE, Facultatea de Administrarea Afacerilor cu Predare în Limbi Străine (FABIZ), asistente editoriale la revista științifică internațională „Management & Marketing. Challenges for the Knowledge Society”. Ramona mai face și freelancing, iar Shahrazad este consilier la Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră. Ne place foarte mult lucrul cu studenții și să fim totdeauna implicate în diverse proiecte. Printre frânturi mai reușim să scriem și la lucrările noastre academice .

A treia persoană din echipă este Cristiana, care lucrează pe postul de grafician. În ianuarie 2016, ni s-a alăturat Cristina care a lucrat alături de noi ca redactor până anul acesta. Acum este bibliotecară la Biblioteca „Ion Creangă” unde o vizităm regulat și unde vă invităm și pe voi, cei care citiți acest articol, să mergeți! Ea a rămas în continuare foarte aproape de Cutiuță.

Și da!, am fost numai fete, până când am echilibrat atmosfera cu Andu (Andrei Barbu) care a devenit ilustratorul oficial al Cutiuței din toamna anului trecut (The Profecy of the Eternity Roses) și care, din când în când, ne mai face câte un portret drăguț. Din septembrie 2017, Silvia Pătrașcu ne ajută cu postările pe pagina noastră de Facebook (www.facebook.com/Cutiutacupovesti1) și pe blog.

Cum funcționăm noi? Ne plac provocările și expunerea la risc, întrucât ne plac foarte mult copiii, iar ei ne adoră (sau cel puțin așa ne place să credem!). Pentru a crește interacțiunea noastră cu cei mici și a-i înțelege mai bine am decis să adăugăm un nou obiect de activitate – activități educaționale și în acest sens am început desfășurarea de ateliere tematice.

20503228_1475575332550035_7491866597221466112_n

Cutiuța cu povești” ca denumire îmi aduce aminte de un alt proiect, muzical, e drept, destinat tot copiilor mici. La ce public țintă v-ați gândit când ați ales numele editurii voastre?

Alegerea numelui a fost foarte dificilă. Este amuzant cum am pornit de la un cufăr cu povești, o căsuță cu povești, iar în cele din urmă am ajuns la concluzia că o cutiuță cu povești ar fi cea mai potrivită alegere. Noi între noi ne numim cutiuțe . De ce așa? Pentru că fiecare dintre noi, asemenea unei cutii închise, conține un mister și face în viață (cel puțin) o călătorie! Mai departe aveam să livrăm cărticelele noastre în cutiuțe. Încă nu am realizat acest lucru, dar îl avem în vedere.

Prin faptul că cei de la Registrul Comerțului ne-au dat undă verde înseamnă că suntem singurele care au această denumire înregistrată. Cel de care amintești este denumirea unui proiect aparținând unei case de discuri. Și nu, proiectul nostru nu are legătură cu muzica, dar, că tot am adus în discuție sunetul, avem o poveste audio pe care vă invităm s-o ascultați gratuiti. Povestea audio a rezultat dintr-o colaborare foarte frumoasă cu cei de la Victoria Art (Victoria Dicu, Emilia Maria Julieta Georoiu, Georgeta Marin Vîlcu și Mirela Nicolau) și cu Romeo Dediu de la Holograf.

Publicul țintă la care ne-am gândit este format din copii de toate vârstele (da, da, ne uităm la voi, bunicilor!). Singurele condiții pe care trebuie să le îndeplinească cititorii noștri sunt să fie jucăuși și dornici de lectură!

Sunt într-o continuă căutare de cărți pentru copii mici, asta pentru că am acasă o fetiță de 3 ani și câteva luni. Cele două titluri ale voastre m-au atras în primul rând pentru partea de interactivitate și, în al doilea rând, pentru ilustrații. Cine sunt oamenii din spatele poveștilor voastre? Cum s-au născut ele?

Cărțile noastre au apărut din dorința de a aduce povești noi pe piață și totodată din dorința de a încuraja creativitatea autohtonă. În spatele poveștilor sunt scriitori și ilustratori români: „Misterul din podul casei”, de Ana Maria Ștefan, ilustratoare Sara Alexandra Gharazeddine; „Căluțul din margaretă”, de Andreea Călinescu, ilustratoare Alexia Udriște; „Un zburător fără pene”, de Bianca Mocanu, ilustratoare Evantia Dîrnă; „Trambulina, bat-o vina!”, de Nicoleta Sibișan, ilustratoare Amandine Bănescu; „The Prophecy of the Eternity Roses”, de Mara Dumitru, ilustrator Andrei Barbu; „Trenulețul Emoțiilor”, de Diana Mihaela Tenciu, ilustratoare Elena Livia Drăgușoiu. În general, am lucrat cu oameni care fie erau la prima carte scrisă sau ilustrată, fie mai aveau experiență, dar nu neapărat pe piața editorială din România. Suntem în continuă căutare de talente încă nedescoperite și cei care vor să publice povești sau să le ilustreze ne pot scrie la scriitor@cutiuta-cu-povesti.ro.

22089361_1926833020975228_63657246279884511_n

Includeți în poveștile voastre activități destinate să dezvolte diferite abilități copiilor. Cum de v-a venit ideea și care a fost traseul punerii acesteia în practică?

Când ne-am uitat la piața de cărți pentru copii din România am rămas uimite de numărul mare de titluri prezente în librării și ne-am pus problema serios în legătură cu ce am putea aduce nou în această lume despre care de-abia începuserăm să învățăm. Atunci ne-am propus să publicăm cărți care să ne placă în primul rând nouă și am decis sa ne axăm pe un stil de scris ușor și amuzant, povești actuale, interactive, care să nu conțină stereotipuri și să stimuleze imaginația și curiozitatea. Mai mult, pentru că până la urmă rămânem cu suflet de profesor, ne-am dorit ca fiecare carte să fie mai mult decât o poveste, să fie mai degrabă o explorare a propriei personalități, a propriilor cunoștințe și a propriilor abilități. Pentru noi, începutul este promițător, o bucățică de colorat, câteva întrebări de cunoștințe generale, posibilitatea reimaginării dialogului dintre personaje sau chiar exerciții de introspecție și analiză a emoțiilor. Următoarele cărți vor fi mult mai axate pe introspecție și pe întrebări mai abstracte. De exemplu, pregătim o serie de povești despre teoria inteligențelor multiple care explică pe înțelesul celor mici ce sunt aceste inteligențe și faptul că fiecare dintre noi vine cu un talent care așteaptă să fie aflat. Ori noi chiar asta vrem să facem – să-i ajutăm pe copii să-l descopere și să înțeleagă că inteligența este mai nuanțată decât li s-a spus!

În paralel, lucrăm și la o modalitate mai accentuată de personalizare, și anume cărți modulare care au mai multe fire narative, urmând ca părintele sau copilul să poată alege desfășurarea acțiunii.

În curând vom propune o serie inspirată de cultura chinezească (textul a fost tradus și adaptat pentru cei mici de către doamna conferențiar doctor universitar Tatiana Segal) și prima poveste Zhuang Zhou se visează fluture va apărea foarte curând. Mai jos aveți coperta:

Interviu-Cutiuta-cu-povesti-25.10.2017

Am aflat întâmplător despre voi, prin intermediul unui anunț pe facebook; erați gazdele unui atelier interactiv destinat celor mici. Cum gândiți aceste ateliere? Le vedeți ca o carte de vizită a voastră sau ca o formă de interacțiune directă cu cei mici, astfel aflând direct de la sursă ce le place și ce nu?

Ramona: Atelierele s-au dezvoltat pornind de la prima noastră carte publicată, „Misterul din podul casei”. După luni întregi în care am vorbit numai despre dulciuri și lumi fantastice ne-au venit tot felul de idei. Pe mine m-a entuziasmat foarte tare crearea unor obiecte decorative cu desenele din carte și așa am ajuns să colaborăm cu o altă antreprenoare înscrisă în același proiect (Uma Xaris) și să producem o pernă-bomboană și niște șorțulețe de bucătărie pentru copii. În viitor aș vrea să utilizăm ilustrațiile și pentru alte lucruri precum așternuturi, tricouri, căni etc.

Între timp, Shahrazad prezenta cartea noastră în școli și ea a venit cu ideea primului atelier: un atelier de povestit și gătit pe care l-am ținut într-o grădiniță din Călărași. Ne-a plăcut atât de mult experiența, încât am decis să lărgim oferta introducând din ce în ce mai multe ateliere. Acum atelierele nu mai au legătură directă cu cărțile noastre (de exemplu, atelierul de experimente științifice), dar, cumva, pentru noi fiecare carte este asociată unui atelier, „Misterul din podul casei” – atelierul de alimentație raw vegană, „Căluțul din margaretă” – atelierul mini-grădina urbană, „Trambulina, bat-o vina” ii – atelierul „Cum să construiești sistemul solar!”, etc.

Atelierele sunt pentru noi o oportunitate extraordinară de a interacționa cu cititorii noștri, de a învăța cât mai multe despre ei și despre ce îi pasionează. Desigur, ele sunt și un mod plăcut de a le prezenta activitatea noastră editorială.

Cum se văd copiii prin ochii unui scriitor de povești?

Mai degrabă scriitorii se văd pe ei copii. Probabil sunt fascinați de felul în care mintea lor procesează lumea din jur, de conexiunile neașteptate pe care le fac, de modul, uneori amuzant de simplu, în care văd viața.

Ce credeți, copiii noștri sunt „altfel”? Au un „ceva” al lor specific? Și dacă răspunsul este „da” ar merita ca aceste trăsături să fie regăsite în poveștile generațiilor prezente și viitoare?

Sunt și nu sunt diferiți. Pe de-o parte, noile generații cresc cu tabletele în mâini, în timp ce generația trecută a crescut cu cheia la gât. De curând am citit că unii micuți de la Disneyland plângeau că vor animale robotizate pentru că sunt mai „animale” decât cele vii și mai „animalicești”. Cerințele lor acum sunt cu totul altele și sunt din ce în ce mai dificil de satisfăcut, așadar nu va fi suficientă o simplă carte pentru a le atrage atenția, ci va trebui să construim un întreg univers în jurul cărții respective care să îi atragă din toate punctele de vedere și să le mențină curiozitatea. Dar, pe de cealaltă parte credem că nu sunt diferiți față de celelalte generații având nevoie de povești, în miezul lor, cu mesaje universale ce lasă o moștenire culturală care merită să fie păstrată.

Cum vă raportați la zestrea folclorică românească sau la patrimoniul românesc al literaturii pentru copii?

Ei bine, noi am crescut cu povești precum „Punguța cu doi bani”, „Capra cu trei/șapte iezi”, „Fata babei și fata moșneagului”, „Povestea porcului”, „Prâslea cel voinic și merele de aur”, „Greuceanu”, „Lebedele” și „Heidi” (ultimele două nu sunt din folclorul românesc, dar sunt povești clasice dragi nouă). și avem de gând să le transmitem și viitorilor copii într-o variantă interpretată și adaptată lumii contemporane.

Care sunt proiectele voastre editoriale de viitor?

O mare realizare pentru noi este faptul că am reușit să ajungem în librăriile Cărturești online. Momentan lucrăm la „Omida călătoare” – poveste în versuri, la seria „Sus, în batiscaf!”, seria poveștilor chinezești, am început o nouă colaborare cu autoarea cărții cu povești psihoeducaționale „Trenulețul emoțiilor”, psiholoaga Diana Tenciu (pe care o puteți găsi și pe blogul ei: intranjoc.wordpress.com/). Această ultimă apariție editorială a fost foarte bine primită pe piațăiii și în curând vom scoate un al doilea tiraj de 1000 de exemplare. Continuăm ilustrarea și publicarea seriei „Inteligențe multiple” pe care am încercat să o publicăm cu ajutorul fondurilor AFCN, doar că ni s-a închis platforma în nas atunci când eram la mijlocul încărcării documentației ).

Între timp am lansat aplicația în limba engleză „Flying without feathers” aferentă cărții „Un zburător fără pene”. Aplicația are opțiune audio, opțiune de colorat și de citit cu voce tare, plus diverse elemente de interactivitate și este compatibilă cu sistemele de operare IOS si Android. În paralel lucrăm la aplicații pentru „Misterul din podul casei” și „Trambulina, bat-o vina!”. „Misterul din podul casei” a fost tradusă în următoarele limbi: engleză, franceză, italiană, germană și maghiară și lucrăm la publicarea acestor variante. Foarte curând va apărea „Hoțul de nume”, scris de Gheorghe Neguțu și ilustrat de Mihaela Șolga.

Îți mulțumim, Nona pentru răbdarea pe care ai avut-o cu noi! Cam atât de la cutiuțe! Pe curând și să ne citiți până data viitoare!

iText: Georgiana Ștefan; Voci: Povestitor – Victoria Dicu (Victoria Art victoria-art.ro/), Emilia – Maria Julieta Georoiu (Victoria Art), Spiritul pământului – Georgeta Marin Vîlcu (Victoria Art), Doamna învățătoare – Mirela Nicolau (Victoria Art); Coloană sonoră, înregistrare și mixaj: Romeo Dediu; Copyright: Editura Cutiuța cu povești 2016.

ii Această carte a fost publicată cu ajutorul unei campanii de crowdfunding și are și variantă audio în limba engleză – https://soundcloud.com/user-972751292.

iii Le datorăm succesul și prietenilor noștri de la Jucării Vorbărețe http://jucarii-vorbarete.ro/?s=trenuletul+emotiilor&type=produse.

Share.

About Author

Avatar photo

Editor-coordonator Bookhub.ro. Câteva dintre pasiunile mele le găsiți reflectate în cele scrise aici. Muzica, teatrul și literatura își găsesc drumul, cum-necum, spre mintea, inima și sufletul meu. Am nevoie de frumusețea acestora reflectată în forme sonore, producții teatrale sau cărți foarte bune, astfel încât să (re)descoper oamenii așa cum sunt: frumoși.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura