„Întâlnirile de la «Tudor Vladimirescu»” este unul dintre proiectele cele mai dragi mie, care se prefigurează a fi unul de durată și cu oareșce succes. 20 noiembrie 2015: Ziua Drepturilor copilului, la o zi după Ziua Mondială a Filosofiei; acesta a fost pretextul întâlnirii de astăzi dintre elevii mei de clasa a IX-a și domnul Theodor Paleologu. Și roadele întâlnirii se vor vedea peste nu foarte multă vreme, vă asigur.

Când a ajuns invitatul nostru, elevii erau după două ore de activități mai puțin formale, păreau obosiți, storși de energie și apatici. Păreau, am folosit corect cuvântul. După o scurtă consultare tête-à-tête, a fost ales subiectul: despre retorică. Și a fost mai mult decât un preambul la ceea ce am eu de gând să fac cu ei din semestrul al doilea, respectiv debate tip Karl Popper.

Să vorbești unor elevi de 14 ani despre retorică, la ce ne folosește și cum putem învăța să devenim buni oratori/retori pare nebunie, dar cu un talent înnăscut și cultivat de-a lungul anilor, cu ajutorul unei ținute exemplare și a unei rigori intelectuale rar întâlnite de mine în ultimii ani, a reușit să-i facă pe dragii mei elevi să priceapă care sunt fundamentele retoricii și cum ne putem ajuta de ea, astfel încât succesul și reușita personală să nu fie doar deziderate.

„Logos”, „pathos” și „ethos” sunt cei trei piloni pe care se construiește știința convingerii și din ale căror seve apar argumentarea, emoțiile și reputația, dar niciuna dintre cele trei neputând avea efect în absența lui „actio”. Pomenindu-i pe Cicero, pe Demostene, dar și pe Martin Luther King sau Obama, Theodor Paleologu a reușit să-i atragă într-un dialog firesc, dialog pe care mi-l doresc prezent cât mai des, atât în mediul academic, cât și în cel neacademic.

Concluzia întâlnirii: fără emoții, adică fără umanitatea din noi și fără dialog, nu se poate, n-avem cum să mergem mai departe. Să aduci în discuție puterea emoțiilor și rolul lor într-o epocă în care pare că se cere de la noi să fim asemenea roboților e ca și cum ai dori să-ți pui în joc toate atuurile, știind sigur că le poți pierde. Domnul Theodor Paleologu și-a câștigat audiența tocmai prin firesc, prin emoție, participare activă/prezență – coerența argumentării, lipsa abaterilor și a divagărilor inutile, acestea au fost atuurile sale. Să cauți esența și să încerci să ți-o apropii este mesajul parvenit audienței printre rânduri.

Spirit viu și lucid, empatic și deschis comunicării reale, Theodor Paleologu este „omul zilei” pentru elevii Liceului Teoretic „Tudor Vladimirescu” și cel pentru care invitația de a reveni a fost lansată chiar înainte de a se încheia întâlnirea de azi. Iar eu, profesoara, zic doar atât: Chapeau bas, domnule Paleologu, pentru că mi-ați readus aminte ce înseamnă să fii un bun organizator și cât de mult contează în economia succesului unei dezbateri ierarhizarea ideilor!

Share.

About Author

Avatar photo

Editor-coordonator Bookhub.ro. Câteva dintre pasiunile mele le găsiți reflectate în cele scrise aici. Muzica, teatrul și literatura își găsesc drumul, cum-necum, spre mintea, inima și sufletul meu. Am nevoie de frumusețea acestora reflectată în forme sonore, producții teatrale sau cărți foarte bune, astfel încât să (re)descoper oamenii așa cum sunt: frumoși.

2 comentarii

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura