Tinere, dar foarte bine pregătite în arta Arta Actorului Mânuitor de Marionete, cele două protragoniste ale spectacolului Iepurele Alb de la Teatrul de Artă București fac față cu brio provocării de a ține atenți și „în joc” timp de o oră copii de vârste mici. Ele construiesc o întreagă narațiune scenică în jurul principalului protagonist – Iepurele Alb. Când te gândești la mânuirea de marionete te aștepți să vezi pe scenă multe păpuși, fire și multe bețe, cu ajutorul cărora actorii să dea naștere unei întregi povești. Numai că în ultimii ani această artă s-a dezvoltat foarte mult, tehnicile de mânuire s-au diversificat și ele, actorii se folosesc din ce în ce mai mult de proiecțiile multimedia, iar păpușile nu mai sunt neapărat din cârpe și/sau lemn. Așa se face că în Iepurele Alb, acesta este un banal pluș, care poate fi cumpărat de la orice magazin de jucării, dar care în mâinile celor două actrițe capătă atât de multă expresivitate, încât ai tendința (omenească/firească) să te ridici din fotoliu și să te duci să-l pipăi.

E curajos din acest punct de vedere demersul artistic al Anei Crăciun Lambru și al Laviniei Pop Coman, pentru că astăzi copiii sunt tentați să dea atenție doar jucăriilor foarte scumpe și, pe cât posibil, și sofisticate, iar dacă mai au și puțină tehnologie în componența lor succesul acestora este garantat din start. Așa se face că în primele minute ai spectacolului copiii au fost chiar uimiți că au în fața ochilor doar un banal iepure din pluș. Captarea atenției s-a făcut, urma să se vadă dacă și continuarea va fi pe placul celor mici. Și a fost spectacol!

Lavinia Pop Coman a urmat, printre altele, cursurile celebrului Vladimir Zakharov, de unde și tehnica ei desăvârșită în mânuirea „păpușii”, mânuire pe care o face de o asemenea manieră, încât primplanul îi aparține în totalitate acesteia, deși, culmea, actrița nu se ascunde, rămâne la vedere. Aici este toată arta actorului mânuitor – să știi să centrezi atenția celor din sală pe păpușă/marionetă și pentru un timp cât se poate de lung. Lavinia Pop Coman și Ana Crăciun Lambru s-au completat firesc, cele două realizând o echipă  în cel mai pur sens al cuvântului. S-au corelat perfect, s-au completat elegant în gesturi și mișcări, și-au acordat una celeilalte atenția necesară „scrierii” poveștii, nu s-au grăbit, n-au pus presiune una pe cealaltă.

Iepurele Alb e un personaj care crește de la un moment la celălat, învață să cucerească lumea pas cu pas, se îndrăgostește, suferă, se bucură, dar, mai presus de toate, învță să (se) prețuiască pe el însuși. E atât de uman aceste iepure, încât ajungi să-i ierți și îndoielile și defectele, iar în final ți-l dorești și ca prieten.

Fondul sonor ales este foarte bun, se vede că cele două actrițe au dat atenție și părții formative a acestuia; secvența muzicală din filmul Babel inspirat pusă pe unul din momentele de început, tangoul și valsul care însoțesc momentele de explorare interioară sunt doar câteva exemple.

Iepurele Alb este un spectacol destinat celor mici, dar vă garantez că și cei mari vor fi cuceriți, pentru că este imposibil să nu te lași sedus(ă) de ochii aceia mici și negri, care capătă viață de la un moment la altul, fără să-ți dai seama prea bine de unde magia. E o artă să știi să construiești povești cu puține mijloace, dar folosite cu maxim de efecte. Iar ce fac Ana Crăciun Lambru și Lavinia Pop Coman nu te lasă să ieși din poveste decât atunci când ea se va fi sfârșit de scris. Așa că… luați în calcul un drum la Teatrul de Artă pentru a vedea Iepurele Alb!

IEPURELE ALB – Teatrul de Artă Junior

Concept, scenografie și costume: Ana Craciun LambruLavinia Pop Coman

Grafica: Romulus Boicu

Regia și distribuția: Ana Crăciun Lambru

Share.

About Author

Avatar photo

Editor-coordonator Bookhub.ro. Câteva dintre pasiunile mele le găsiți reflectate în cele scrise aici. Muzica, teatrul și literatura își găsesc drumul, cum-necum, spre mintea, inima și sufletul meu. Am nevoie de frumusețea acestora reflectată în forme sonore, producții teatrale sau cărți foarte bune, astfel încât să (re)descoper oamenii așa cum sunt: frumoși.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura