A 15-a ediție a festivalului MERIDIAN, unul din cele mai importante evenimente din România dedicate muzicii noi, vă aşteaptă între 3 şi 10 noiembrie 2019 să intrați cu sufletul, mintea şi urechile deschise într-o lume a experiențelor şi experimentelor muzicale. Concerte camerale şi electronice, discuții şi proiecții, cu artişti români şi invitați din Suedia, Italia, Austria, Polonia şi Danemarca, au loc timp de opt zile în Bucureşti, Arad, Cluj, Timişoara şi Sibiu. Pornind de la tema festivalului, GRĂDINI SONORE / SONIC GARDENS, fiecare manifestare va urma modelul unei grădini, reale sau imaginare. Intrarea este liberă la toate evenimentele, cu excepția concertelor incluse în stagiunile filarmonicilor.

În GRĂDINA PLĂCERILOR / GARDEN OF DELIGHTS se cântă la pian, la flaut, la percuție, la culoarea roz, la ceainic, la podea, la aer, la suflet. Un concert-spectacol/spectacular, plin de carismă, tinerețe, talent şi energie va avea loc în seara de 6 noiembrie, ora 18:00, în Aula Palatului Cantacuzino (Calea Victoriei 141). Ne vom bucura împreună de versatilitatea cu care trec de la un stil la altul virtuozii MATEI IOACHIMESCU – flaut şi ALFREDO OVALLES – pian (Viena), tânărul şi talentatul duo de percuții PERCUSSIONescu (Irina Rădulescu şi Răzvan Florescu), sensibila pianistă ADRIANA TOACSEN şi fascinanta coregrafă şi dansatoare CRISTINA LILIENFELD, care va avea un rol de derviş-clepsidră.

Cristina Lilienfeld

GARDEN OF DELIGHTS propune un program colorat, caleidoscopic şi polistilistic în care se regăsesc şapte lucrări româneşti dintre care cinci în primă audiție absolută: Adrian Iorgulescu, Mihai Măniceanu, Sebastian Androne, Andrei Petrache şi, în finalul serii, Gabriel Mălăncioiu cu o lucrare sincretică (“Tevana” pentru flaut, pian, doi percuționişti şi dans). Aceste lucrări vor fi interpretate alături de muzici aparținând Sabinei Ulubeanu şi lui DanDe Popescu, de capodopere ale secolului XX (precum “Nataraja” britanicului Jonathan Harvey sau “D’un faune” a italianului Salvatore Sciarrino), de muzici cu elemente de performance, jazz, minimalism, de proiecții video şi muzică electronică. Un cocktail artistic delicios care va încânta, cu siguranță, atât publicul specialist în muzica modernă şi contemporană, dar şi amatorii de experiențe sonore inedite.

Flautistul MATEI IOACHMESCU susține   o  activitate concertistică impresionantă şi este recunoscut pentru interpretările repertoriului baroc, modern, dar și pentru recitaluri cross-over.  Este absolvent al Universității de Muzică din Viena, oraș unde s-a stabilit, este laureat al mai multor distincții si burse și colaborează cu unii dintre cei mai interesanți muzicieni din Europa, pe scene europene și japoneze. Pentru   activitatea   sa   intensă   și calitatea   înaltă   a proiectelor   susținute, i-a fost încredințat titlul de “Ambasador al Integrării” în anul 2013 de către actualul cancelar al Austriei, Sebastian Kurz. Are o bogată activitate pedagogică, susținând frecvent cursuri de măiestrie în Austria, Japonia, Ungaria, Croația și România.

Pianistul ALFREDO OVALLES s-a format ca muzician complex și versatil în  orașul  său natal –  Caracas,   în Venezuela, la Baylor  University din Statele Unite   ale   Americii   și   la   Universitatea   de   Muzică  din   Viena.  Are   o   carieră internațională   importantă şi colaborează   cu   Orchestra “Frederic Chopin” din   Gdańsk   –   Polonia,   cu   Filarmonica   din   Minsk   sau   cu   Orchestra Simfonică   a   Republicii   Dominicane.   Este   câștigător   al   unor   competiții internaționale importante, precum Osaka International Music Competition sau “Franz   Schubert” Competition din   Bulgaria. Alfredo Ovalles este un avocat al muzicii noi, care colaborează intens cu compozitori și ansambluri precum Green Thing sau Black Page.

Versatilitatea, sensibilitatea, virtuozitatea și interesul permanent pentru inovație, sunt elementele care definesc PERCUSSIONescu, singurul duo de percuție din România înființat în anul 2016, de către tinerii muzicieni Irina Rădulescu și Răzvan Florescu. Inițiativa celor doi are ca fundament pasiunea comună pentru muzica de cameră și pentru muzica nouă deopotrivă, precum și afinititatea pentru instrumentele melodice, respectiv vibrafonul și marimba, două dintre cele mai sofisticate și spectaculoase instrumente de percuție. Direcția muzicală pe care o propune PERCUSSIONescu este inedită, aceștia căutând în permanență să împărtășească publicului muzica ce se află la granițele a trei stiluri distincte: clasic, jazz și clasic-contemporan.

ERCUSSIONescu – Credit foto: Florin Ghenade

Pianista ADRIANA TOACSEN a apărut în fața publicului în diverse ipostaze: în concerte cu orchestra, recitaluri solo sau în formații camerale. A participat şi a fost laureată a unor concursuri naționale şi internaționale, inclusiv de muzică de cameră – duo şi trio clasic, şi a concertat mult cu Duo Atris (împreună cu violonista Raluca Stratulat). O preocupă concertul poveste, o variantă de recital-spectacol care îşi doreşte să facă muzica clasică accesibilă atât adulților, cât şi copiilor. Dorința de a promova pe scenele de concert muzica modernă şi contemporană este momentan principalul mod de selecție prin care îşi propune să-şi compună programele prezentate publicului.

Adriana Toacsen – credit foto Cornel Brad

CRISTINA LILIENFELD a studiat coregrafia și psihologia căutând în permanență punctul în care cele două discipline se întâlnesc. În ultimii ani a colaborat și continuă să lucreze cu diferiți coregrafi și dansatori dar și cu artiști vizuali și muzicieni făcând parte din mai multe grupuri artistice interdisciplinare. Spectacolele ei “Lay(ers), “Nu toți sunt eroi”, “Fapte vitejești”, “Moving Fields” precum și numeroase spectacole în care dansează sau pentru care a semnat coregrafia, continuă să fie prezentate pe scenele din Bucuresti, din țară și internaționale. În 2015 a devenit membru al Asociației PETEC susținând diferite producții cu caracter interdisciplinar create pentru toate categoriile de vârstă.

RSVP: https://www.facebook.com/events/547375856002448/

***

Organizatori: Secțiunea Națională Română a Societății Internaționale pentru Muzică Contemporană, Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor Români, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.

Co-organizatori: Institutul Cultural Român, Casa Artelor “Dinu Lipatti”, Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Română”, Muzeul Național “George Enescu” din Bucureşti, Filarmonica de Stat Arad, Filarmonica de Stat Sibiu

Parteneri: Universitatea Națională de Muzică din Bucureşti, Academia Națională de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest Timişoara – Facultatea de Muzică şi Teatru, Biblioteca Centrală Universitară “Eugen Todoran” Timişoara, Biblioteca Județeană “Astra” Sibiu, Thüringen Philharmonie, Filarmonica “George Enescu” din Bucureşti

Director fondator: Adrian Iorgulescu, Preşedinte UCMR

Director artistic: Diana Rotaru, Preşedinte SNR-SIMC

Consilier artistic: Irinel Anghel (Comitetul executiv SNR-SIMC)

Echipa de lucru: Constantin Basica, Gabriel Mălăncioiu, Alexandru Ștefan Murariu (Comitetul executiv SNR-SIMC), Vlad Văidean

Grafică: Daniel Ivaşcu – pilgrim.project

Parteneri media: Radio România Muzical, RFI România, Revista “Actualitatea Muzicală”, BookHub, Zile şi Nopți, OnlineGallery, Cinemap

 

Website: https://snr-simc.org/

Facebook: https://www.facebook.com/MeridianFestival/

 

Share.

About Author

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura