Sunt cărți a căror atmosferă continuă să te bântuie și după terminarea lecturii. Mă bucur foarte mult că mi-a ajuns în mâini această carte, pe care, probabil, nu aș fi descoperit-o în alte condiții,  și aș fi pierdut astfel o porție generoasă de plăcere. Am savurat fiecare povestire într-un fel pe care nu-l mai simțisem de multă vreme. A fost suficient să o citesc pe prima, al cărei final m-a uluit, m-a lăsat la propriu cu gura căscată, în vreme ce fiori reci mi-au străbătut trupul, pentru a-mi da seama că am în față un volum care mă va hipnotiza. Cumva, cartea aceasta m-a îndemnat să-mi scriu impresiile „de mână” și am înșirat pe foaie tot felul de amănunte și aspecte, fără a urmări coerența, pentru ca apoi să le adun aici.

Am asistat la lansarea cărții acum câteva săptămâni și câteva dintre cele ce s-au spus acolo mi-au trezit interesul: finalurile neașteptate, atmosfera vintage sau mai degrabă sepia, misterul izvorât din obiecte sau clădiri vechi, pe care și eu le privesc cu mai mulți ochi, căutând sub coaja lor poveștile de altădată cărora le-au fost martori. Trăsăturile punctate în cadrul lansării s-au dovedit, după o primă citire, a fi mult mai interesante decât bănuiam. Aș fi putut termina cartea mult mai repede, în câteva ore, însă mi-am prelungit un pic mai mult plăcerea. Nu-mi doream să se termine lectura.

Fantomele unor epoci trecute, ascunse între ziduri, în texturile textului, misterele mereu uimitoare ale psihicului uman, surprinse cu abilitate și subtilitate, personaje care surprind, tensiunea scriiturii care nu te părăsește o clipă, sădind în tine dorința de a descoperi, de a descâlci ițele unor povești ce par să vină din alte timpuri – iată câteva dintre ingredientele acestor povestiri care te țin lipit de paginile cărții. Ce taine poate ascunde o pictură, o oglindă venețiană ori un inel din aur masiv, când par atinse de o undă venită din altă lume? Sau cum o fi să descoperi după o sobă dintr-o clădire în paragină o fotografie veche de zeci de ani? Autoarea fructifică apetența de mistere și povești și construiește proze savuroase, incitante, în care atmosfera vintage se îmbină cu jocurile psihologice, efectul fiind fascinant.

„Tânăra își roti ochii prin odaie și observă că Elvira o privea de pe polița sobei. Se ridică din pat, luă portretul de familie și îl aruncă în spatele sobei. Nu voia să-l mai vadă niciodată. Simți apoi un vertij puternic și se lovi de măsuța de toaletă. Pachetul de cărți se împrăștie pe covor. Dintre cele 52 de cărți, doar una se întoarse cu fața în sus: dama de inimă neagră.” (pag. 34)

De multe ori, în volumele de proză scurtă, textele au intensități diferite, unele pot fi extraordinare, în timp ce altele nu-s chiar la fel de bune. Nu pot afirma însă acest lucru despre volumul de față, în care ritmul nu slăbește și nu găsesc o povestire despre care să pot spune că nu mi-a plăcut. Omogenitatea nu exclude diversitatea, subiectele alese acoperă o gamă largă de situații și personaje, încât nu ai cum să te plicitisești, dimpotrivă, îți dorești din ce în ce mai mult.

Ametiste, Ajun de Crăciun în sepia, Dama de inimă neagră, Ochi de miozotis – câteva titluri ale povestirilor cuprinse în volumul Femeia cu mască. Și celelalte titluri promit la fel de mult, vă invit să răsfoiți cartea într-o librărie pentru a-i descoperi farmecul. Iar dacă o veți citi, cu siguranță veți privi mult mai atent străduțele care păstrează amprenta Bucureștilor de altădată, căci cine știe ce povești veți descoperi.

Editura: Eikon

Anul apariției: 2019

Nr. de pagini: 218

ISBN: 978-606-49-0151-4

Share.

About Author

Avatar photo

Citesc de multă vreme, de pe la 4 ani, încât mă simt ca și cum aș fi citit dintotdeauna​. Dar la modul serios și intensiv citesc de 7 ani încoace și tot de atunci îmi împărtășesc impresiile despre cărțile citite pe blogul personal. Pasiunea mea a evoluat încet, dar sigur, printre cărți, printre multe cărți. Citesc cu drag ficțiune de bună calitate, biografii, memorii, cărți istorice și sunt profund marcată de prejudecăți când vine vorba despre anumite genuri la modă.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura