Când trupurile noastre vor obosi, rădăcinile ne vor primi acasă (When our bodies are done, the roots will welcome us home)

Artistă: Oana TUDOSE

Video: Alina TOFAN

Partener: LAPSUS

10 februarie – 10 aprilie 2024, MNŢRplusC

Muzeul Naţional al Țăranului Român

Vernisaj: sâmbătă, 10 februarie 2024, orele 18.00 – 21.30

Program de vizitare: sâmbătă, duminică, între 14:00-18:00*

*programul de vizită este diferit față de cel al muzeului, MNŢRplusC funcționând în regim artist-run

Expoziția Când trupurile noastre vor obosi, rădăcinile ne vor primi acasă (When our bodies are done, the roots will welcome us home) aduce, în spațiul generos al galeriei MNŢRplusC, lucrările artistei Oana Tudose. Suntem invitați la o reflecție în ceea ce privește originea, aprecierea și exploatarea unor materiale diferite, alăturate paradoxal, și care construiesc într-un echilibru surprinzător opere fragile și elegante.

Lâna este materialul preferat al artistei, adusă și achiziționată de la ciobanii din Novaci, un oraș din nordul Olteniei, zonă cu care artista are o legătură specială. Oana Tudose are o experiență extensivă în a lucra cu lâna, cunoscând și utilizând procese precum cele tradiționale, de la torsul lânii la împâslirea cu apă. Legătura cu materialul este una profundă, la originea aceste relații aflându-se bunica artistei, din satul Boca, zona Gorjului, cea de la care a învățat primele utilizări ale acestui material. Comunitatea bunicii a fost foarte importantă în a recupera tehnicile de lucru cu lâna, Oana Tudose lucrând și cu vopsea acidă, dar colorând și cu ajutorul plantelor naturale. Culorile sunt create, de asemenea, de artistă. Țesutul, brodarea, cusutul, lucrul cu materialele textile, cu lâna, în acest caz, toate aceste activități au fost de-a lungul timpului realizate de femei, reprezentând o legătură ce trece dincolo de generații de femei.

În lucrările Oanei există o legătură profundă între material și tematicile abordate. Textura materialului, pădurea și ființele la care face trimitere sunt interconectate. Lâna este omniprezentă în societatea românească, chiar dacă urbanizarea, globalizarea, multitudinea de materiale alternative sunt fenomene contemporane, lucrările din lână sunt surprinzătoare.

Artista propune explorări care pot fi considerate intermediare ca materialitate, între materialul crud și obiecte decorative sau haine. Temele pe care Oana Tudose le preferă sunt legate de folclorul local din nordul Olteniei, în special din poveștile comunității bunicilor. Poveștile și personajele rămân și sunt readuse în joc, moarte și reînviate, ființele magice purtând cu ele atât moartea cât și viața din poveștile bătrânilor. Figurile ghicite devin atemporale, ne invită la o reflecție detașată și ușor ludică asupra unor simboluri și personaje care erau atât de importante pentru strămoșii noștri. Chiar în cadrul poveștilor transmise oral, magicul se împletește cu lumea reală: există istorisiri în care vecinii și rudele participă în aventuri mai mult sau mai puțin norocoase alături de creaturi fantastice, precum Ielele, Pricoliciul, Zmeul sau Moroiul.

Privirea Oanei asupra poveștilor din comunitatea bunicii, povești cu un farmec aparte, oferă o interpretare caldă, o renarare, o readucere în prim-plan a unui univers mitic cu origini păgâne. Fețele celor pociți reprezintă teamă și uimire, cei care au văzut ielele nu mai sunt aceeași, mor, se transformă. Moartea, transformarea, dispariția și procesul trecerii reprezintă pilonii semantici puternici ai practicii Oanei, în care lucrările apar ca o explozie colorată sau ca esențializări și explorări, asociind chiar lâna cu un material considerat încă prețios în societatea contemporană.

În societatea actuală, suntem familiarizați cu o varietate largă de amestecuri de materiale, prin hainele pe care le purtăm zilnic, care ne ating pielea. Industria textilă (a modei) este a doua cea mai poluantă global în momentul actual, de aceea, nenumărate inițiative de responsabilitate socială la nivel local/regional atrag semnale de alarmăasupra efectelor ei pe termen îndelungat. Selecția lucrărilor expoziției de față operează și cu extracte-opriri asupra detaliului, în care artista ne relevă un stadiu intermediar, ne oferă ocazia de a privi o operă in-between, nici-prea-copt, nici-prea-crud. Comentariile asupra materialului natural al lânii capătă un caracter totodată ecologist, în contextul hiperindistrializării și hiperglobalizării.

Video-ul Alinei Tofan, în care artista prezintă un performance în natură, are rolul de a sublinia imixtiunea abuzivă a activităților umane în ecosistemul natural. Artista face și o trimitere la unul dintre materialele care a fost inventat și exploatat în secolul XX, plasticul, un material ce a înlocuit produsele create de meșteșugari și care, sub pretextul minimizării costurilor de producție și cu o versatilitate recunoscută, a devenit unul dintre principalii poluatori, fiind prezent până și în viscerele umane.

Cu o abordare conceptuală influențată și inspirată de artiști precum Louise Bourgeois (1911, Paris, Franța – 2010, New York, SUA), recunoscută pentru instalațiile și sculpturile sale de mari dimensiuni îmbinate cu o poetică a traumei autoreferențiale, Oana Tudose asociază mici poeme unor lucrări cărora a simțit să le adauge cuvintele, lucrând cu formele, materialul, dar și cu poezia.

Titlul expoziției Când trupurile noastre vor obosi, rădăcinile ne vor primi acasă (When our bodies are done, the roots will welcome us home) are o trimitere directă către temele care o interesează pe Oana Tudose, plecată din București din 2011 și stabilită momentan în Copenhaga, Danemarca.

Oana Tudose (n. 1987) este un artist multidisciplinar și designer, absolventă a Facultății de Arhitectură de Interior din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” în București și a unui masterat în arhitectură la Institutul Piet Zwart din cadrul Academiei Willem de Kooning din Rotterdam (Olanda). Artista locuiește în prezent în Copenhaga (Danemarca).

Alina Tofan (n. 1994) ) este o actriță care activează în sfera artelor contemporane sub diferite forme, folosind art performance-ul în film, teatru, dans, art-terapie și multe alte formate hibrid. Absolventă UNATC (licență – actorie, master – Art Terapie prin Teatru și Artele Spectacolului), în prezent, este studentă doctorandă la Universitatea Națională de Arte (UNArte) România – Arte Vizuale, încercând să își definească și poziționeze propriul tip de art performance. Artista explorează modalități unice de comunicare cu toate simțurile, folosind embodimentul ca practică principală. Scopul său este de a exprima cât mai multe sentimente prin corp, creând corporealități pentru public. În calitate de co-creator al Plastic Art Performance Collective, introduce conceptul de ecoperformance pe scena artei culturale românești încă din 2020, colaborând cu creatorii acestei metode, TAANTEATRO. Alina orchestrează în arta sa o reciclare simbolică a rămășițelor capitalismului globalizat, așa cum se simte în contextul cultural și social românesc din anii ’90 până în prezent. Consideră munca ei ca un proces între lumi, care transcende timpul, invitând publicul într-un plan, în care trecutul și viitorul converg, dezvăluind complexitatea prezentului, contopirea artei conceptuale cu învățături ancestrale, ecologie, eco spiritualitate și tehnologie. Artista este prezentă în contexte internaționale, în galerii, muzee și festivaluri, prin intermediul rezidențelor și al creațiilor videoperformance.

Expoziția Când trupurile noastre vor obosi, rădăcinile ne vor primi acasă (When our bodies are done, the roots will welcome us home), deschide programul 2024 al spațiului MNŢRplusC, care chestionează stereotipurile legate de ruralitate în relație cu urbanitatea și ageismul. MNŢRplusC este un spațiu de artă contemporană și dialog social, aflat la subsolul Muzeului Național al Țăranului Român, coordonat în sistem artist-run și deschis în aprilie 2021, prin inițiativa artistei Ilina Schileru.

Echipa de proiect: Oana Tudose (artist), Ilina Schileru (coordonator MNȚRplusC, grafică vizualuri, traduceri), Mircea Lazăr (asistență tehnică panotare), Virgil Ștefan Nițulescu (coordonare instituțională).

https://www.instagram.com/mntrplusc/, https://www.facebook.com/mntrplusc

https://muzeultaranuluiroman.ro/

Sponsor apă: Aqua Carpatica

Parteneri media ai MNȚR / Media Partners: TVR, Radio România, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Internațional, RFI România, Historia, Igloo, Arhitectura, Observator Cultural, Infinitezimal, Revista Timpul, Ziarul Lumina, LiterNet.ro, www.agerpres.ro, spotmedia.ro, www.ordineazilei.ro, www.modernism.ro, propagarta.ro, www.matricea.ro, www.promenada-culturala.ro, www.daciccool.ro, www.gokid.ro, www.onlinegallery.ro, http://www.xn--cooperativaurban-d3b.ro/, www.accmediachannel.ro, revistapatronatuluiroman.ro, cult-ura.ro, www.iqool.ro, www.Financiarul.ro, www.News24. ro, Terra Magazin.

Share.

About Author

Avatar photo

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura