Am revenit la vechile obiceiuri: cum vine toamna, cum luăm calea Giuleștiului! Asta pentru că sub Podul Grant este Opera Comică pentru Copii, locul unde se montează unele dintre cele mai rumoase spectacole pentru copii. Cu un repertoriu din ce în ce mai bogat de la an la an, cu o succesiune a premierelor demnă de marile scene ale țării, Opera Comică pentru Copii face ce face și nu renunță la calitate. Premiera cu care a deschis stagiunea 2019 – 2020 este Erus și Valea Generozității, în regia Anei Crăciun Lambru, spectacol conceput special pentru Sala Undergrant.

Pe Ana Crăciun Lambru o știu de ceva timp, o regizoare tânără, dedicată teatrului pentru copii.  Stăpânește măiastru tehnicile specifice teatrului de păpuși și cu marionete, reușind de fiecare dată să nu piardă firul poveștii sau personajele prin hățișul firelor sau mâinile actorilor păpușari. Creativă și ingenioasă în alegerea tehnicilor de lucru, compune scene care impresionează publicul tânăr, fără a-l lăsa indiferent nici pe cel matur, o calitate mai rar găsită la regizorii care lucrează în acest domeniu. Erus și Valea Generozității este continuarea la Erus și Valea Răbădării, Alec Blenche – autorul cărților – dorind să realizeze un ciclu dedicat educației copiilor prin și cu ajutorul poveștilor adaptate la realitățile contemporane, dar fără să piardă miezul de basm/poveste. Erus este un personaj cât se poate de contemporan, este crescut într-o lume ce pare că sucombă sub valurile de gunoi, moare lent din cuaza deșeurilor, supraviețuirea depinzând în cea mai mare parte de cât de repede își vor da seama oamenii că trebuie făcut ceva pentru stoparea valurilor de mizerii de tot felul. Risipa, neatenția, insensibilitatea și pesimismul nu fac casă bună cu viitorul. Despre asta este vorba în esență în noul spectacol al Operei Comice pentru Copii.

Ana Crăciun Lambru a știut să îmbine tehnicile și mijloacele scenice de o asemenea manieră încât să asigure continuitate spectacolului, firul narativ fiind depănat fără noduri. Chiar dacă la nivel de text sunt câteva stridențe (evidente pentru mine, adultul, nu și pentru copii – au fost câteva cuvinte care n-au sunat cum trebuie în context), la nivel de succesiune a scenelor nu există nicio problemă. Trecerea dintre un moment la celălalt este realizată fie prin schimbarea de accent (mutarea centrului de acțiune dintr-o parte a alta a scenei), fie prin schimbarea mijloacelor scenice propriu-zise: introducerea păpușilor în scenă, proiecțiile video, mutarea panourilor pictate etc. Este evidentă știința regizoarei în felul cum a construit scenele, copiii nefiind agresați vizual și/sau auditiv. Chiar dacă actorii aveau microfoane, sunetul a fost atent reglat, replicile auzindu-se perfect și fără să spargă timpanele celor mici. Și fiindcă veni vorba de sunet, muzica ocupă un loc important în construcția spectacolului, momentele de solo alternând cu cele de grup, combinația cu pașii de dans fiind una reușită. Damian Vlad a apelat la ritmuri simple, ritmate, care să-i mențină în poveste pe cei mici, fără a acoperi mesajul  poveștii. Generozitatea, acea calitate pe cale să se piardă (mai ales din vina părinților) este în centrul tuturor acțiunilor, motorul care face ca povestea să meargă mai departe, iar Erus împreună cu Uli, Amur, Roua și Puf  fac din poveste calea perfectă a cunoașterii.

Erus și Valea Generozității în regia Anei Crăciun Lambru continuă cu succes seria spectacolelor montate special pentru Sala Undergrant de la Opera Comică pentru Copii. O sală mică, excelentă pentru cei de vârste mici, care pot privi astfel de aproape actorii, fără să se piardă în succesiunea de scene. Poate că ar fi de dorit un pic mai multă atenție din partea voluntarilor (care mi s-au părut prea agitați, foindu-se uneori fără rost în timpul reprezentației) și părinți care să înțeleagă că a intra „la fix” înseamnă respect pentru ceilalți spectactori, dar mai ales pentru actori. Dacă aveți copii care nu știu ce înseamnă generozitatea și cum se cultivă ea căutați bilete la una dintre viitoarele reprezentații ale spectacolului Erus și Valea Generozității de la Opera Comică pentru Copii. Vă vor răsplăti așa cum trebuie: fiind generoși în fiecare zi.

Share.

About Author

Avatar photo

Editor-coordonator Bookhub.ro. Câteva dintre pasiunile mele le găsiți reflectate în cele scrise aici. Muzica, teatrul și literatura își găsesc drumul, cum-necum, spre mintea, inima și sufletul meu. Am nevoie de frumusețea acestora reflectată în forme sonore, producții teatrale sau cărți foarte bune, astfel încât să (re)descoper oamenii așa cum sunt: frumoși.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura