Bucureștiul este deja în vacanță, se simte, dar mai ales, se vede cu ochiul liber. Dar, tocmai pentru că este vacanță, ofertele culturale ale capitalei par și mai îmbietoare. Lansările de carte au fost înlocuite cu festivalurile de muzică (de la clasică la cele mai moderne beat-uri), pe terase te întâlnești la o limonadă cu tinerețea efervescentă și gata de noi cuceriri. Puține evenimente din aria culturalului mai pot purta eticheta de „inedit”. Acesta este și motivul pentru care am mers la lansarea cărții lui Pierre Manent. Toader Paleologu primise invitația din partea traducătorului cărții, Cristian Preda, de a participa la lansarea acesteia de la recentul încheiat târg de carte Bookfest; numai că amfitrionul serii de vineri, 8 iulie, a refuzat participarea sub pretextul că la un târg de carte este prea mult zgomot (iar Cristian Preda i-a confirmat că da, a fost mult zgomot!). Doctoranzii autorului francez, Cristian Preda și Toader Paleologu, au fost însoțiți în dialogurile serii de către „conservatorul” Mihail Neamțu, care s-a dovedit mai deschis dialogului și mai dispus să glumească decât s-ar fi gândit mulți dintre participanți.

Foto credit : Casa Paleologu

Foto credit : Casa Paleologu

Cristian Preda și-a început expozițiunea plecând de la momentul când a fost scrisă cartea, un moment foarte important pentru politica europeană, și anume cel al atacului de la „Charlie Hebdo”; a explicat și de ce ediția românească are un alt titlu (cu acordul lui Pierre Manent, evident) – din păcate, între timp au mai fost atacuri la fel sau chiar mai violente în Europa și a pus toată această escaladare a conflictelor sângeroase pe seama faptului că nu mai luăm în serios religia ca fiind o componentă definitorie a politicului; cu alte cuvinte, atunci când proiectăm strategii și politici sociale sau de orice altă natură evităm factorul religios, ba chiar îl eludăm cu bună-știință. Și aici Cristian Preda este de acord cu Pierre Manent, pentru că în multe alte puncte își rezervă dreptul de a a fi în opoziție. Un factor important al înțelegerii textului este dat de religia autorului – catolică, deci creștină, cartea fiind scrisă din perspectiva unui catolic convins. O altă idee pusă în evidență – suntem într-un război (Paleologu a avansat chiar expresia  „război civil” și a spus că poate oricând susține această opțiune personală cu argumente și exemple semnificative), iar acest război paralizează națiunea, conceptul de „națiune politică” fiind înlocuit cu cel de „drepturi individuale”, ceea ce ajută la propagarea oricărei forme de conflict. O a treia idee regăsită de Cristian Preda în textul lui Manent – singura opțiune în fața acestui val de conflicte este adoptarea unei atitudini defensive. Cea de-a patra idee este cea a formelor politice (o expresie des utilizată de autorul cărții),   existând foarte puține invenții politice de-a lungul istoriei. Întrebat de Toader Paleologu dacă Manent ar fi fost englez ce-ar fi votat la recentul referendum, acesta a spus că mai mult ca sigur ar fi votat pro Brexit, opțiune cu care Cristian Preda nu este de acord.

13606847_1174492295955486_7141742754638556971_n

Foto credit: Casa Paleologu

Mihail Neamțu a început tranșant argumentarea sa: „Suntem cu toții aici pentru că suntem cetățeni. Cetățeni români și cetățeni ai Uniunii Europene.” Și una dintre ideile pe care le-am reținut este dată de optimismul acestuia – se consideră un canal de comunicare între cultura europeană și musulmani (are relații strânse cu familii de musulmani, cu care poate comunica foarte ușor pe diverse teme). Rămâne preocupat de găsirea celei mai bune căi de a salva ideea de națiune. Pe lângă cele patru teme/idei identificare de către Cristian Preda în textul lui Manent, Neamțu a mai reperat: ideea de libertate străbate toată istoria Europei, în schimb la musulmani vorbim de supunere; astăzi toate națiunile sunt slăbite de apariția și dezvoltarea U.E.; există o vigoare a comunităților de musulmani bazată sau centrată pe o notă de arhaic, pe care noi, creștinii, nu ne-o putem explica prea bine; nu putem îmblânzi islamismul prin laicizare (această ultimă idee mi se pare a fi un foarte bun punct de plecare pentru multe studii în domeniu – n.m.). Toader Paleologu a concluzionat spunând că pactul lui Manent despre care se vorbește în carte nu va putea fi aplicat decât dacă se schimbă legile. Că va fi sau nu posibil, vom vedea!

Una dintre cele mai frumoase lansări de carte la care am participat în ultimii ani: participanți interesați, care au pus întrebări pertinente și au stârnit vii reacții din partea celor trei „conferențiari” ai serii; am reținut intervenția foarte pertinentă și la obiect a unui medic român care locuiește în Marea Britanie și care a relatat impresiile sale post Brexit, dar au mai fost cel puțin încă două intervenții din public la fel de academice și de pline de sens; ar fi frumos să avem cât mai mulți astfel de oameni și în mediile în care se iau decizii de ordin strategic. Mi-a rămas în minte ideea lui Toader Paleologu: „Măcar aici ne putem bucura că putem vorbi și despre idei cu care nu suntem de acord”. Și nu e puțin lucru să faci să se întâmple asta la unul dintre cele mai înalte standarde intelectuale.

Lansarea volumului „Musulmanii, obstacolul inedit” de Pierre Manent a avut loc în salonul Casei Paleologu, iar eu am stat pe o banchetă veche, cu picioare din bambus, sub scara care ducea la etajul casei. Mai bine de două ore mi-am desfătat ochii cu tablourile casei, cu cărțile vechi ale bibliotecii familiei, toate acestea completând firesc dialogurile dintre cei trei amfitrioni; un eveniment foarte reușit, pe măsura pretextului, cartea marelui profesor Pierre Manent. Felicitări Editurii Adenium pentru traducerea cărții și pentru colaborarea cu Toader Paleologu.

13624521_904650496313634_1743074904_nEditura Adenium

Colecția : Colloquium

Traducere : Cristian Preda

Anul apariției : 2016

Nr. de pagini : 160

ISBN : 978‑606‑742‑166‑8

Share.

About Author

Avatar photo

Editor-coordonator Bookhub.ro. Câteva dintre pasiunile mele le găsiți reflectate în cele scrise aici. Muzica, teatrul și literatura își găsesc drumul, cum-necum, spre mintea, inima și sufletul meu. Am nevoie de frumusețea acestora reflectată în forme sonore, producții teatrale sau cărți foarte bune, astfel încât să (re)descoper oamenii așa cum sunt: frumoși.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura