Vine o vreme în viața fiecăruia când trebuie să-și recunoască păcatele, mă scuzați, lipsurile. Ei bine, o spun tare și răspicat: când eram mică mă plictiseau poveștile, basmele și ce mai intră în pălăria asta mare a „lecturilor pentru copii”. A nu se înțelege că n-am citit basme, povești sau povestiri. Am devorat chiar, dar după o anumită vârstă, târziu, prin comparație cu cei din generația mea. Mă supărasem eu că prinsesem „tiparul”: știam că în fiecare poveste trebuie să existe personajul/personajele bune și personajul rău/personajele rele, că la un moment dat se vor ciocni și că din lupta asta a lor va învinge întotdeauna binele. Așa am tot învățat și la școală, apropo de cum poți distruge imaginația unui copil. Noroc că am descoperit prin biblioteca personală cărți atipice și pe care le-am citit înaintea vârstei. Abia după aceea m-am întors la povești. De care am rămas până astăzi îndrăgostită.

22015557_1293565787422101_1773032109_o

Premiera Teatrului Mic, Apa vie, e un spectacol excelent pentru readus în atenția adulților frumusețea poveștilor. Dar, în aceeași măsură, e cea mai bună cale de a le arăta copiilor partea frumoasă a lecturii. După spectacolul acesta, vă asigur eu, că și cei mai mofturoși copii vor căuta celebrele povești și le vor citi cu nesaț. Ștefan Lupu are o abordare inedită a poveștii, în care îmbină în cel mai fericit mod cu putință sound-ul modern, jocurile de culoare, forme și volume, toate devenind parte din jocul actorilor. Dar jocul acestora nu e nici o simplă joacă de-a povestitul și nici un simplu joc de genul „hai să ghicim personajele”. Pentru că atunci ar fi fost prea mult și am fi avut de-a face cu un simplu experiment teatral și atât. Ștefan Lupu își iubește colegii, se simte asta din felul cum le-a împărțit rolurile și din provocările cărora aceștia au trebuit să le găsească cele mai bune soluții. Combinațiile de ritmuri diverse, replici rostite pe repede-înainte (momentul Pajilor este memorabil în sine, deși inițial nu înțelegeam ce caută schiurile în poveste!) sau, din contra, schimburi de vorbe menite să atragă atenția asupra firului epic – despre toate acestea este vorba în „Apa vie”. Trebuie să remarc faptul că Ștefan Lupu a avut atenția îndreptată spre text, dar și spre personaje. A avut grijă ca mesajul să nu se piardă în hăul scenei, cum la fel de multă grijă a avut pentru conturarea trăsăturilor personajelor, astfel încât copiii să nu chinuie căutând să încadreze un prinț sau altul în tipologia adecvată. De ce e un spectacol și pentru cei mari? Pentru că are culoare! Are ritmul vieții cotidiene, atât de binecunoscut și de specific, pentru că regăsim pe scenă fragmente din vieți trăite alambicat și, în egală măsură, momente de respiro atât de necesare nouă, celor mari.

22068731_1293566224088724_608535854_o

Apa vie din poveste e chiar apă vie. Vezi cum înfloresc personajele de la o scenă la alta, vezi cum cresc puterile actorilor și cum își dau drumul la joc. Îi vezi dedublându-se, ocupând scena și transformând-o în cel mai bun loc pentru împlinit dorințe. Evident, Printzul Mic devine mare, grație lui Marian Olteanu (se desfată cu fiecare replică rostită, îl vezi cum se transformă sub ochii tăi, îi simți patima de joc). Printzii Mijlociu și Mare îi țin isonul, reușind să-l pună în lumină, dar, în egală măsură, au și ei partea lor de glorie (dansurile lor rămân în memoria afectivă a spectatorilor). Regele apare și dispare din poveste, lăsând loc piticului, o soluție regizorală care se încadrează bine în tabloul de ansamblu. Nu poți să nu-l remarci pe Cezar Grumăzescu în Bătrânul/Bufonul/Tradu-Călăul, un triptic căruia el i-a găsit cele mai bune chei de joc. Când apare Bufonul ți-l scoți din minte pe Bătrân, după cum Tradu-Călăul înghite celelalte două personaje, ceea ce e înseamnă că actorului i-a reușit dedublarea. Personajele feminine au și ele parte de interpretări pe măsura întregului spectacol, Alina Petrică și Ana Bianca Popescu fiind ca din poveste, după cum Alina Rotaru, Andreea Alexandrescu sau Oana Pușcatu își aduc și ele personajele în prim-plan la momentele potrivite și fac să cadă lumina pe ele atât cât trebuie. Cred că aici e tot meritul lui Ștefan Lupu, pentru că a știut să-și strunească actorii, astfel încât personajele să intre în lumina reflectoarelor la timp, iar trecerile de la un moment al jocului la altul să nu devină ruperi de ritm sau să fragmenteze firul epic. E adevărat că au existat și momente de ansamblu, când coordonarea dintre actori a avut mici scăpări, sau când pozițiile lor pe scenă și prin raportare la ceilalți (știți voi, simetrie și altele asemenea) n-au fost tocmai cele mai indicate, dar cred că rutina își va spune cuvântul aici.

22047357_1293566240755389_598625340_o

Nu știu cum, dar se pare că Teatrul Mic tocmai și-a adăugat în repertoriu un nou spectacol de succes. Dacă vreți să vă deconectați de la cele zilnice, să vă eliberați mintea și să vă distrați mergeți de luați Apa vie de la Teatrul Mic.

Următoarea reprezentație: 17 octombrie, ora 19:00

22068609_1293566200755393_2055135216_o

Apa vie” după Frații Grimm

Regia/Coregrafia: Ștefan Lupu

Scenariul: Daniel Chirilă

Compoziție muzicală: Mihai Dobre

Light design/video mapping: Eranio Petruska

Concept machiaj: Diana Ionescu

Make-up: Diana Ionescu, Raluca Ochiană

Asistență regie: Daniel Chirilă

Distribuție:

Regele/Piticul Gabi Costin

Printzul Mic Marian Olteanu

Printzul Mijlociu Florin Crăciun

Printzul MareRareș Florin Stoica

Printzesa Bună/Sfânta VineriAlina Petrică

Printzesa Ne-Bună/Sfânta Miercuri Ana Bianca Popescu

Bătrânul/Bufonul/Tradu-CălăulCezar Grumăzescu

Gloria/PajiAlina Rotaru

Bogătzia/PajiAndreea Alexandrescu

Baba Cloantza/Fantoma MameiOana Pușcatu

Credit foto: Bogdan Catargiu I BC Atelier

Share.

About Author

Avatar photo

Editor-coordonator Bookhub.ro. Câteva dintre pasiunile mele le găsiți reflectate în cele scrise aici. Muzica, teatrul și literatura își găsesc drumul, cum-necum, spre mintea, inima și sufletul meu. Am nevoie de frumusețea acestora reflectată în forme sonore, producții teatrale sau cărți foarte bune, astfel încât să (re)descoper oamenii așa cum sunt: frumoși.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura