În perioada 12-15 septembrie 2023, Cristian Fulaș va participa la mai multe întâlniri cu cititorii de la Chișinău, prilejuite de lansarea romanului Specii, publicat la Polirom (2023), și a celui de-al cincilea volum din ciclul În căutarea timpului pierdut Prizoniera, de Marcel Proust, apărut în acest an la Editura Cartier, în traducerea sa. Mai jos, programul complet de evenimente.

Turneul susținut de Cristian Fulaș este organizat și susținut de Moldmetal Trading, în colaborare cu Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Muzeul Național al Literaturii Române „Mihail Kogălniceanu”, Chișinău, Institutul pentru Inițiative Culturale și Educaționale, Liceul Teoretic „Spiru Haret”, Chișinău, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, Chișinău, Liceul Teoretic „Aristotel”, Chișinău, Liceul Teoretic „Iulia Haşdeu”, Chișinău, Institutul Cultural Român, Editura Cartier, Librăriile Cartier, Editura Polirom. Mai multe detalii, în comunicatul de presă al organizatorilor.

Programul de evenimente
Marţi, 12 septembrie:
• Ora 11.00, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” – Discuţii şi lansarea romanului Specii

Invitat special: Oleg Serebrian

Moderatoare: Galina Sărbuşan

Miercuri, 13 septembrie:
• Ora 11.00, Liceul Teoretic „Aristotel” – Discuţii şi lansarea romanului Specii

Invitat special: Emilian Galaicu-Păun

Moderatoare: Inga Sorocean

ׇ• Ora 16.00, Sala galbenă a Muzeului Naţional al Literaturii Române – Seara de dezbateri

„Realităţi politice şi ficţiune în romanul Specii

Moderator: Emilian Galaicu-Păun

Joi, 14 septembrie:
• Ora 11.00, Liceul Teoretic „Spiru Haret” – Discuţii şi lansarea volumului Specii

Moderatoare: Mariana Jitari

• Ora 18.15, Librăria din Centru – Lansarea noii traduceri din franceză a volumului Prizoniera (vol. V) din În căutarea timpului pierdut, de Marcel Proust

Moderator: Emilian Galaicu-Păun

Vineri, 15 septembrie:
• Ora 11.00, Liceul Teoretic „Iulia Haşdeu” – Discuţii şi lansarea romanului Specii

Moderatoare: Rodica Jăpălău

„Noul roman al lui Cristian Fulaș, Specii, nu seamănă cu nici una dintre cărțile publicate anterior de acest autor versatil și imprevizibil, care reconstituie minuțios – inclusiv la nivel de limbaj – lumea de azi, degradată, coruptă și haotică. «Lăsați orice speranță, voi ce intrați…» în universul ficțional populat de personaje precum Miron, politicianul ajuns din mare șef de partid un biet pușcăriaș părăsit de toți, Victor, omul lui de încredere care visează să devină împărat într-o lume de slugi, Corina, această Madame Bovary contemporană care nu știe cum să-și umple timpul (al ei și al copilului) fără ecrane și internet, sau Gelu, cel care, deși apare sporadic în paginile cărții, sintetizează perfect tupeul nețărmurit al canaliei absolute. Prozator pursânge, Cristian Fulaș ne oferă o radiografie bine calibrată a deșertăciunii, într-o narațiune care surprinde tensiunea destrămării realului în condițiile absenței totale a sensului.” (Carmen Mușat)

Cristian Fulaș este autorul bestsellerului Ioșca, roman publicat în două ediții de Polirom, apărut de curând în limba franceză, la editura canadiană La Peuplade, traducere de Florica și Jean-Louis Courriol. Ediția franceză a romanului a prilejuit în luna noiembrie a anului trecut mai multe întâlniri cu cititorii din Franța (Bordeaux, Nantes, Paris, Lyon) și Belgia (Bruxelles), precum și participarea autorului la cea de-a 14-a ediție a festivalului „Le livre sur les quais”, 1-3 septembrie 2023, Morges, Elveția.

„Cu accente simfonice şi uriaşe excese, acest roman asemănător unui stejar bătrân se evidenţiază ca un imens poem în proză pe tema condiţiei umane. Operă seducătoare prin turul ei de forţă narativ, Ioşca ne restituie atmosfera azi dispărută a unei Românii îndepărtate, închisă într-o vale, dar care prin tragedia ei urcă pe culmile existenţei.” (Charles Ficat, Revue des Deux Mondes)

Cristian Fulaș (n. 1978) a absolvit Facultatea de Litere din Baia Mare și a făcut studii aprofundate de teoria literaturii la Universitatea din București. A debutat în 2015 cu Fâșii de rușine (Gestalt Books; Premiul Observator cultural pentru debut, Premiul Colocviilor „Liviu Rebreanu”, Premiul revistei Accente). Tot în 2015 a publicat Jurnal de debutant(Tracus Arte), iar în 2016 După plâns (Casa de Editură Max Blecher & Gestalt Books). A tradus aproximativ cincizeci de volume din engleză, italiană și franceză, printre care: Visul lui Machiavelli (Christophe Bataille), Busola (Mathias Énard), Mituri clasice (Jenny March), Igitur. O aruncare de zaruri (Stéphane Mallarmé). Din 2019 lucrează la o nouă traducere după romanul În căutarea timpului pierdut de Marcel Proust. De același autor, la Editura Polirom au mai apărut volumul de proză scurtă Cei frumoși și cei buni (2017), romanele Fâșii de rușine (2018), După plâns (2019) și Ioșca (2021, 2022; desemnat romanul anului în cadrul Premiilor RSS Reloaded și cartea de proză a anului 2021 de omiedesemne.ro și agentiadecarte.ro, Premiul pentru Proză al revistei Ateneu, nominalizare la Premiul Național pentru Proză al Ziarului de Iași, Premiul liceenilor pentru cea mai îndrăgită carte a anului 2021 în cadrul FILIT, Premiul Observator cultural, secțiunea Proză; traducere franceză la editura La Peuplade), ca și biografia romanțată Celan. Am trăit, da (2022). În 2018 a publicat Povestea lui Dosoftei la Editura Muzeelor Literare Iași, în cadrul unui proiect FILIT.

Share.

About Author

Avatar photo

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura