Fundația Academia Civică și Fundația Spandugino
vă invită să participați
miercuri, 4 iunie, ora 17
la conferința susținută de
Mihnea MĂRUȚĂ,
Ne-moria
Conectarea permanentă și dubla ispită a imortalizării din rețea
Moderator: Cristian Pătrăşconiu
Reprezentanța la București a Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței
str. Jean-Louis Calderon, nr. 66
Vă rugăm să confirmați prezența la adresa: acivica@memorialsighet.ro
Cum modifică rețelele de socializare relația omului cu propria moarte și cu propria moștenire? Ce anume se schimbă în modalitatea prin care ne constituim trecutul? Ce efecte are depozitarea amintirilor în rețea? Cum a evoluat raportul dintre memoria vie, „la purtător”, și diversele tipuri de memorie externă, pe care le putem accesa doar printr-un sistem de semne? Care este principala tendință în procesul de cunoaștere, dată fiind folosirea încă din copilărie a unui asistent virtual dotat cu inteligență artificială? Cum ar fi posibilă o conștiință globală? Ce devine omul în perspectiva apariției unei specii dotate cu memorie totală?
Acestea sunt câteva dintre întrebările pe care le voi aborda în conferință, la care voi propune acest concept: ne-moria, care se referă la viitorul tip de memorie, în contextul unei conectări permanente la rețea.
Mihnea MĂRUȚĂ s-a născut în 1969 la Cluj și a absolvit Facultatea de Filosofie a Universității „Babeș-Bolyai“. După revoluția din 1989, fascinat de ceea ce se întâmpla în spațiul public, a abandonat Facultatea de Matematică, unde era student în anul II, și a devenit reporter, apoi secretar de redacție la revista NU – un săptămânal care a rezistat până în decembrie 1993. A lucrat în presă mai bine de 20 de ani – timp în care a fost, printre altele, redactor-șef al ziarelor Cotidianul (2007–2008) și Adevărul (2012). Pe lângă cele două ziare naționale, a mai condus săptămânalul Clujeanul, cotidianul Ziarul Clujeanului, precum și publicațiile online Oradecluj.ro și PressOne.ro. În 2021 și-a luat doctoratul în filosofie, sub îndrumarea profesorului Aurel Codoban. În prezent predă cursul de filosofia comunicării la Departamentul de Jurnalism din cadrul Universității „Babeș-Bolyai“. Identitatea virtuală – debutul său în volum – este o versiune multimedia a tezei sale de doctorat.
***
Ciclul de conferințe „Justiția memoriei”, organizate de Fundația Academia Civică – Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței și Fundația Spandugino, coordonate și moderate de jurnalistul şi eseistul Cristian Pătrășconiu, propune idei și dezbateri în jurul unor teme de ardentă actualitate, reliefând rolul și importanța memoriei în evocarea și înțelegerea faptelor petrecute în perioada comunismului, sistem politic ce a provocat cele mai multe victime din întreaga istorie a umanității.
Titulatura conferințelor pe care le derulează, în parteneriat, Fundația Academia Civică – Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței și Fundația Spandugino este inspirat de o formulă celebră a cărei autoare este Ana Blandiana: „Atunci când justiția nu reușește să fie o formă de memorie, memoria singură poate fi o formă de justiție”.
***
Fundația Academia Civică a fost întemeiată ca urmare a sugestiei Consiliului Europei de a crea o fundație care să realizeze şi să administreze proiectul Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenței de la Sighet, adoptat de înaltul for internațional.
Proiectele Fundației Spandugino consolidează un model cultural al responsabilității pentru un viitor mai bun, în jurul a trei axe esențiale: reorientarea către valorile profund umane și viața spirituală autentică, educația insuflată de mentorii slujitori ai marilor idei, recuperarea memoriei ca sursă a posibilităților vii ale trecutului.