Fundația Spandugino și Fundația Academia Civică

vă invită să participați

vineri, 16 mai, ora 17

la conferința susținută de

Ion Andrei GHERASIM,

Corneliu COPOSU, model uman și exemplu politic – o viață dedicată principiilor și valorilor

Moderator: Cristian Pătrăşconiu

Reprezentanța la București a Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței
str. Jean-Louis Calderon, nr. 66

Vă rugăm să confirmați prezența la adresa: acivica@memorialsighet.ro (nu este nevoie de reconfirmare dacă ați scris deja).

***

Seniorul, Președintele moral al României sau Prezidentul cum îi spuneau alții, „Le vrai et le seul représentant de la démocratie en Roumanie [Adevăratul și singurul reprezentant al democrației din România]”, cum l-a numit Jacques Chirac, cel care i-a acordat frumoasa și înalta distincție a statului francez, „Legiunea de Onoare”, în grad de ofițer, a dovedit în întreaga sa viață că lupta și sacrificiul pentru o idee, pentru o cauză adevărată sunt mai presus de orice satisfacție sau plăcere de moment. A înțelege și a percepe ce înseamnă aceste virtuți constituie realmente un har și un miracol pentru lumea în care trăim, atât de  goală de mesaj și de conținut, atât de superficială în a vedea ce înseamnă cu adevărat „a fi liber”. La fel ca și mentorul său, Iuliu Maniu, a fost vizionarul, Omul care a intuit și a vorbit despre lucruri pe care puțini, foarte puțini, le-au înțeles și le-au „pătruns” cu adevărat, atunci, la începutul anilor ‘90. El a văzut înaintea multora destinul nostru, destinul României! În „Testamentul” său a avut convingerea și speranța că binele va învinge, cu condiția să știm și să înțelegem ce înseamnă credință, jertfă și luptă pentru un ideal și pentru o cauză! A fost, cu siguranță, cel mai important reper al rezistenței și al demnității naționale în fața urmașilor comuniștilor și bolșevicilor instalați la putere pe 22 decembrie 1989.

O conferință în care voi povesti momentele extraordinare petrecute alături de Corneliu Coposu pe parcursul anului 1990 și nu numai, expunând mai departe care este moștenirea pe care el o lasă celor care vor să facă din politică „o activitate morală”.

Ion Andrei GHERASIM (n. 1970, Cluj) este absolvent al Institutului de Studii Politice din Grenoble (1995). A fost șeful de cabinet și secretar personal al președintelui PNȚCD, Corneliu Coposu (1990–1991; 1995), dar și consilierul pe politică externă al președintelui PNȚCD, Ion Diaconescu (1995–1996). A fost membru al comisiei de politică externă al Camerei Deputaților, membru al Adunării Internaționale a parlamentarilor francofoni și vicepreședinte al Grupului de prietenie România-Canada (1996–2000). A fost consilier al ambasadorului Portugaliei, Zosimo Da Silva (2002–2005), iar din 2017 este președintele executiv al Fundației „Corneliu Coposu”.

***
Ciclul de conferințe „Justiția memoriei”, organizate de Fundația Academia Civică – Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței și Fundația Spandugino, coordonate și moderate de jurnalistul şi eseistul Cristian Pătrășconiu, propune idei și dezbateri în jurul unor teme de ardentă actualitate, reliefând rolul și importanța memoriei în evocarea și înțelegerea faptelor petrecute în perioada comunismului, sistem politic ce a provocat cele mai multe victime din întreaga istorie a umanității.
Titulatura conferințelor pe care le derulează, în parteneriat, Fundația Academia Civică – Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței și Fundația Spandugino este inspirat de o formulă celebră a cărei autoare este Ana Blandiana: „Atunci când justiția nu reușește să fie o formă de memorie, memoria singură poate fi o formă de justiție”.

***
Fundația Academia Civică a fost întemeiată ca urmare a sugestiei Consiliului Europei de a crea o fundație care să realizeze şi să administreze proiectul Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenței de la Sighet, adoptat de înaltul for internațional.

Proiectele Fundației Spandugino consolidează un model cultural al responsabilității pentru un viitor mai bun, în jurul a trei axe esențiale: reorientarea către valorile profund umane și viața spirituală autentică, educația insuflată de mentorii slujitori ai marilor idei, recuperarea memoriei ca sursă a posibilităților vii ale trecutului.

Share.

About Author

Avatar photo

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura