“L’Alternatif” nu e un moft estetic, L’Alternatif nu e nici măcar drumul de urmat. L’Alternatif nu pornește cu idei preconcepute. L’Alternatif e o seară numai a poetelor. Vom da check-în în Cluj-Napoca, Sibiu, Târgu-Mureș, Hunedoara, București & vom asculta poezie mișto de la Medeea, Krista, Gabriela, Cristina și Raluca. Andrei se va ocupa doar de momentele de intermezzo. Blitz Show Revival #5 – L’Alternatif se deschide duminică, 28 mai, începînd cu ora 18 în mansarda Copper’s Pub (Bulevardul Hristo Botev 25). Bookaholic, frACTalia, SigurWeb, SemneBune și BookHub ne vor fi și de data aceasta alături.

Blitz Show Revival #5

Despre poete:

Medeea Iancu este poetă și regizoare. A debutat editorial cu volumul divina tragedie, (Brumar, 2011 – premiile Marin Mincu, Radu Săplăcan). A mai publicat volumul Cîntarea care a biruit toate cîntările, (Editura Paralela 45, 2015), Delacroix este tabu: suita romînească, editura Cartea Românească, 2017. A publicat poeme în: revistele Timpul, Tomis, Tiuk, Viaţa românească, Tribuna, Dacia literară, Helikon, Familia etc. Prezentă în antologiile: Cele mai frumoase poeme din 2011 (Tracus Arte) și Subcapitol. Poezia (Tracus Arte). A tradus în colaborare cu Adrian Niţă volumul Vintilă Corbul, Extaz, moarte şi rock’n roll (Editura Adevărul Holding, 2007).

Krista Szöcs este născută în 1990 și locuiește în Sibiu. Este secretar de redacție al revistei Zona Nouă și librar la Librăria Habitus din Sibiu. A debutat editorial cu volumul de poezie „cu genunchii la gură“ (Editura Charmides, 2013), pentru care a câștigat Premiul Național de Poezie „Iustin Panța“.

Gabriela Feceoru, absolventă a Facultăţii de Ştiinţe şi Litere din cadrul Universităţii „Petru Maior” din Târgu Mureş, [specializarea, română-engleză-licenţă, 2015]. Este masterandă a aceleiaşi facultăţi, specializarea: „Istoria literaturii române şi sistemul criticii literare”. Debut publicistic cu poeme în revista Vatra. Colaborări cu reviste şi platforme literare: „România literară”, „Euphorion”, „Discobolul”, „Prăvălia culturală”, „Qpoem”, „LitArt” „New York Magazin”, „Banchetul”, etc. Prezentă în antologia poetică „Ofensiva debutanţilor”, publicată în revista „Familia” nr. 6/2016, şi în antologia „#Rezist!Poezia”, coordonată de Cosmin Perţa, antologie aparuta la editura Paralela 45. Lucrează la revista „Vatra” având funcţia de secretar literar.
P. S. De anul acesta organizează evenimente culturale în Târgu Mureş. Evenimente organizate: “L’Alternatif” (lectură de poezie publică contemporană), protagonişti , poeţii: Andrei Zbîrnea, Medeea Iancu, Mihók Tamás şi criticii literari prof. Al. Cistelecan şi Andreea Pop; „Literatura rezistenţei şi rezistenţa literaturii cu Ernesto Cardenal şi Aslı Erdoğan”, invitaţi: Mariana Gorcyca şi Alex. Cistelecan, eveniment organizat sub egida revistei Vatra în parteneriat cu Pen Club România.
Debut editorial cu volumul de poeme „blister” la editura Cartea Românească.

Cristina Stancu (n. 1990, București) a absolvit Facultatea de Litere din cadrul Universității București (literatură comparată și studii de limbă și literatură franceză). A publicat poezie și eseu în câteva reviste și site-uri, iar în 2017 a debutat editorial la Editura Tracus Arte cu volumul de poezie ,,teritorii”.

Raluca Reinerth este o fată activă și îi plac provocările, deși se adaptează mai greu la situații noi. Absolventă a Colegiului Național “Iancu de Hunedoara”, a debutat în revista “Ardealul literar” și a participat la Colocviile tinerilor scriitori din Alba Iulia. În viață urmează principiul “muzica înainte de toate” și încearcă să ducă o viață fără regrete și griji.

Despre moderator:

Andrei Zbîrnea este absolvent al Masterului de Probațiune din cadrul Facultătii de Sociologie și Asistență Socială. Publică în 2011 volumul de poeme Rock în Praga (ed. Herg Benet), urmat de #kazim(contemporani cu primăvara arabă) la aceeași casă de editură în 2014. Poeziile sale au apărut în revistele literare: Zona Nouă, Tiuk!, Conta, Zona Literară, Tribuna, Timpul, Poesis Internațional. A fost inclus și într-o serie de antologii, printre care amintim: Cele mai frumoase poeme din 2011 (Tracus Arte, 2012), Cele mai frumoase poezii ale anului (Adenium, 2014), Ziduri între vii (Zona Publishers, 2015), #Rezist!Poezia (Paralela 45). Tot în 2015 a obținut marele premiu al Festivalului Antares (Galați, Brăila, Sulina) pentru poezie. Este redactor muzical al revistei Observator Cultural și inițiator, alături de Iulia Militaru și Felix Nicolau, al serilor de performance poetic Blitz Show Revival. În prezent, lucrează în industria pariurilor online și vă stă la dispoziție cu ponturi din fotbal, tenis și baschet nord-american. În toamna acestui an va publica volumul de poeme turneul celor cinci națiuni la editura frACTalia.

Scurt istoric Blitz Show/Blitz Show Revival

În 2010, împreună cu Andrei Ruse, scriitor, promoter cultural şi administrator de situri literare, şi Gelu Vlaşin, am lansat show-ul Ringul de vorbe, în Shelter Pub. Conceptul a evoluat rapid. Atât de rapid, încât colegii mei au obosit şi s-au retras. Peste o lună, l-am reluat sub numele de Blitz Show, în Old School Pub, împreună cu poetul şi fizicianul Marius Surleac. Conceptul a presupus crearea unui site, atragerea de parteneri, promovarea diverselor evenimente culturale şi organizarea probelor. Am „angajat” chiar un PR şi un fotograf. Pe lângă scriere creativă, probele îşi propuneau să verifice şi spontanenitatea, capacitatea de improvizaţie, fantezia, umorul şi abilitatea de a interacţiona cu publicul. Astfel, printre cerinţe se numărau spunerea de minciuni, răspunsuri la întrebări din public, interpretarea unor fragmente de teatru, karaoke literar etc. Publicul plătea bilet de intrare, tocmai pentru a semnala că efortul artistic are preţ. De asemenea, între probe aveau loc proiecţii de clipuri cu slam poetry sau referitoare la blogging, muzică şi imagini cu scriitori importanţi. În cadrul show-ului se puteau face şi lansări de carte, expoziţii de pictură şi sculptură, recitaluri actoriceşti. Moderatorul rămânea constant în dialog cu publicul; câţiva studenţi au realizat pancarte amuzante care anunţau rundele următoare, ca la box; se aruncau chiar petarde – pe scurt, întrebuinţam orice putea electriza atmosfera. Am descoperit, astfel, că scriitorii pot produce entertainment de foarte bună calitate. Clasarea competitorilor se făcea în funcţie de notele oferite de public. Interactivitatea era răsplătită de câştigurile în cărţi şi reviste, multe dintre ele asigurate de parteneriatul cu BuyBooks. De ce nu a continuat show-ul? Pentru că publicul a ajuns să fie alcătuit din mereu aceiaşi oameni, mulţi dintre ei fiind foşti concurenţi, recompensaţi material de organizatori în cazul în care câştigau competiţia cu alţi 2-3 rivali. Faptul că radiourile şi televiziunile nu s-au arătat interesate de un astfel de entertainment cultural probează două lucruri: pe de o parte că massmedia româneşti încurajează subcultura şi ţintesc o audienţă masivă, slab educată, pe de altă parte, că percepţia asupra culturii este una rigidă, scorţoasă, iar aici mă refer la posturile cu specific cultural. (Felix Nicolau)
Blitz Show a devenit oficial Blitz Show Revival pe 26 februarie 2015, când am intrat (deloc timizi) în cușca ideilor pentru performance, multimedia și improvizație. Pe 16 martie 2017, Blitz Show Revival a beneficiat de primul invitat străin, în persoana lui Claus Ankersen, poet și performer din Danemarca.

Share.

About Author

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura