În perioada 19 – 24 august s-a desfășurat cea de-a doua ediție a Școlii de Vară Cantus Mundi Iași, organizată de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și Programul Cantus Mundi, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Iași și Primăria Municipiului Iași. Porțile Colegiului Național Iași s-au deschis pentru 200 de copii și 30 de profesori, dornici să experimenteze gratuit beneficiile unui sistem educațional și cultural alternativ.

Pe parcursul Școlii de Vară, copiii și adolescenții cu vârste cuprinse între 6 și 16 ani au participat la 5 tipuri de ateliere: dezvoltare personală, jocuri muzicale, cor, istoria muzicii și fun orchestra. În cadrul modulului de perfecționare în arta dirijoratului coral, cadrele didactice înscrise la Școala de Vară au beneficiat de o programă complexă, structurată pe 3 niveluri: leadership în activitatea corală, modalități de formare a deprinderilor vocal-corale și managementul corului.

Ce am văzut în această săptămână la Colegiul Național Iași a fost bucurie, dorință de învățare și curiozitate în ochii unor copii care au ales să-și petreacă vacanța învățând lucruri noi,ceea ce a fost neașteptat pentru cadrele didactice. Această școală altfel, care a îmbinat muzica, arta și dezvoltarea personală, a fost primită cu entuziasm atât de elevi cât și de profesori.”  – prof. Antoaneta Luchian, formator și organizator al Școlii de Vară Cantus Mundi Iași.

Peste 600 de spectatori au luat partela festivitatea de absolvire a Școlii de Vară Cantus Mundi Iași găzduită în Catedrala Romano-Catolică „Sfânta Fecioară Maria, Regină”. Spectacolul coral susținut de cei 200 proaspăt absolvenți a fost îndelung aplaudat, fiind un moment muzical plin de emoție atât pentru formatorii Cantus Mundi câtși pentru părinții prezenți în sală.

Proiectul Școala de Vară Cantus Mundi Iași face parte dintr-un amplu demers educațional desfășurat de Programul Național Cantus Mundi, care își propune să ofere la nivel național un sistem educațional și cultural de elită, printr-o serie de evenimente specifice. Școala de Vară Cantus Mundi București, care s-a desfășurat în perioada 8 iulie – 3 august, a asigurat accesul a aproape 1.000 de copii și adolescenți la peste 2.000 de ore de pregătire gratuită, complexă și aplicată. Atelierul de muzică Cantus Mundi a fost replicat în 16 tabere organizate în județele Neamț, Tulcea, Prahova și Constanța.

Parteneri: Catedrala Romano-Catolică „Sfânta Fecioară Maria, Regină”, Palatul Culturii din Iași – Complexul Muzeal Național „Moldova”

Programul Național Cantus Mundi este cel mai mare program de integrare socială prin muzică din România, inițiat în 2011 de reputatul dirijor Ion Marin și derulat alături de membri ai Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”. După 8 ani de activitate, Programul Național Cantus Mundi a adunat sub umbrela sa peste 1.300 de coruri. Peste 45.700 de copii, alături de dirijorii lor, participă la promovarea cântului coral pe întreg cuprinsul țării, depășind barierele legate de etnie, condiție socială și capacități fizice sau psihice, construind astfel nuclee culturale complexe, atât de necesare pentru revitalizarea societății noastre.

Share.

About Author

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura