cinema, diversitate, dialog
Festivalul Filmului European (FFE) ajunge pentru prima dată la Sfântu Gheorghe și invită publicul la un weekend de reflecție, istorie, provocări și dialog pe teme propuse de bogata cinematografie europeană. Pe 17 și 18 mai, la Cinema Arta by Cityplex, cinefilii vor avea acces gratuit la cele 5 proiecții programate.
Evenimentul începe sâmbătă, pe 17 mai, cu lungmetrajul regizoarei Claire Burger – Limbă străină / Foreign Language / Langue Étrangère – un film despre emanciparea amoroasă și politică, care conturează și un portret a două societăți diferite și a relațiilor între generații. Filmul a fost selectat în competiția Festivalului de la Berlin anul trecut, iar din distribuția lui fac parte nume celebre precum Nina Hoss și Chiara Mastroianni.
Festivalul Filmului European, organizat la Sfântu Gheorghe de Institutul Cultural Român împreună cu Teatrul Andrei Mureșanu și Művész Mozi • Cinema Arta – by Cityplex, completează bogatul weekend cultural din Sfântu Gheorghe cu filme europene de referință, curatoriate de criticul de film Cătălin Olaru, directorul artistic al acestei ediții. FFE este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România, EUNIC România și UCIN – Uniunea Cineaștilor din România, în parteneriat cu Biroul Parlamentului European în România, ambasadele, centrele și institutele culturale europene.
„Filmele care vor rula la Sfântu Gheorghe sunt drame, satire, documentare, biografii, filme selectate în competițiile celor mai importante festivaluri din lume, filme care dezbat atât probleme comune fiecăruia dintre noi, cât și probleme pe care nici măcar nu ni le putem imagina. Ceea ce afirmă această varietate este că, în Europa și peste tot în lume, „cultura unește”. Acesta este mesajul pe care Festivalul nostru îl aduce în acest an în cele 10 orașe din România în care poposește, și mă bucur nespus că Sfântu Gheorghe a decis să continue să facă parte din familia orașelor-gazdă ale Festivalului Filmului European”, a spus Liviu Jicman, președintele Institutului Cultural Român.
Continuăm tradiția de a avea un ambasador onorific al Festivalului, anul acesta rolul revenindu-i cineastei Ioana Mischie, artistă inovatoare, care avansează noile tehnologii în cinematografie și storytelling, a cărei activitate se concentrează pe proiecte transmedia care îmbină film, realitate virtuală și media interactivă. Cea mai recentă creație imersivă a sa, Human Violins: Prelude, a fost selectată în cadrul Festivalului de Film de la Cannes, secțiunea oficială „Cannes Immersive”, anul trecut, fiind considerată printre cele mai bune opt experiențe VR din întreaga lume.
Ioana Mischie a realizat clipul de promovare al FFE, inspirat de tema ediției și de spiritul vizionar al cinematografiei contemporane europene, îmbinând creativ estetica artistică şi inovația tehnologică într-un poem audio-vizual.
„Am conceput un film-manifest („Rectangular Sun”) care să portretizeze esența universală, holistică, transformatoare a cinematografiei, nu forma adesea locală. Cinema-ul este un soare dreptunghiular care trezește imaginația colectivă. Lumina emanată de ecranul-poem nu este o formă de escapism, ci o formă de regăsire. Fiecare dintre noi poartă un cinema interior. Un festival cinematografic declanșează un nou anotimp creativ care ne face mintea, trupul, spiritul să renască. Mi-ar plăcea să contribui la extinderea tezaurului cinematografic european nu doar în săli, ci și în aer liber, în școli, în spitale, în instituții și cartiere în formare. Această ediție festivalieră are cea mai mare întindere națională de până acum și sunt recunoscătoare că pot să contribui la acest demers. Într-o lume profund polarizată, cinema-ul unește, inspiră și propagă lumină interioară.” a declarat Ioana Mischie, realizatoarea spotului ediției 29.FFE. Spotul poate fi găsit pe: www.ffe.ro.
Ediția 2025 a FFE a început pe 8 mai în București și, în afară de Sf Gheorghe, este prezent cu proiecții în Botoșani, Brașov, Timișoara, Chitila, Deva, Iași, Târgu Jiu și Târgu Mureș. De altfel, actuala ediție stabilește un record în privința numărului de orașe în care FFE este prezent: zece!
Partener media principal: Radio Guerrilla
Parteneri media: Zile și Nopți, Cinemap, București FM, Radio România Iași, Radio România Târgu Mureș, BIZ, Adevărul de Weekend, Agerpres, Films in Frame, Revista Film, Bookhub, Cinefan, Din filme, Daily Magazine, Filme-carti.ro, Film Menu, Happ.ro, Haute Culture, Igloo, IQads, Liternet, Like 5, Modernism.ro, MovieNews, News.ro, Observator cultural, Pagina de media, Răsfoiala, Urban.ro, The Institute, Cărturești, Cinefilia, Zeppelin, Cinemil.
PROGRAMUL PROIECȚIILOR LA Sfântu Gheorghe: 17 – 18 mai / Cinema Arta by Cityplex
SÂMBĂTĂ 17 mai – Gala de deschidere
19:00 Limbă străină / Foreign Language / Langue Étrangère – r: Claire Burger / Franța, Germania, Belgia / 2024, 105′
DUMINICĂ 18 mai
Sala 1
17:30 Africa Star – r: Adonis Floridis / Cipru / 2024, 120’
20:00 Dahomey – r: Mati Diop / Franța, Senegal / 2024, 68′ (doc.)
Sala 2
17:00 Torpila suedeză / The Swedish Torpedo / Den Svenska Torpeden – r: Frida Kempff / Suedia / 2024, 120′
19:30 Printre palmieri, bombele sau Căutând reflecții în câmpul toxic al abundenței / Among the Palms the Bombs, or: Looking for Reflections in the Toxic Field of Plenty – r: Lukas Marxt, Vanja Smiljanić / Austria, Germania / 2024, 85’ (doc.)
Bábel
21:00 Festivalul se va încheia cu „Raving Strauss”, un proiect inițiat de Forumului Cultural Austriac, în care duo-ul de DJ austrieci JUSE (Julian Lehner & Sebastian Liedl) reinterpretează muzica lui Johann Strauss, 2025 fiind anul bicentenarului nașterii celui mai mare compozitor de valsuri al tuturor timpurilor. Evenimentul are loc de la ora 21:00 în Bábel.