Programul anual de filme online al Institutului Cervantes continuă în luna aprilie 2025 cu o serie de scurtmetraje prezentate în colaborare cu Festivalul spaniol de film „La Mirada Tabu”.

Canalul Vimeo al Instituto Cervantes găzduiește, începând cu această săptămână, o selecție de opt scurtmetraje a căror tematică tratează conceptul de tabu din perspective diferite, abordând acest concept cu o privire atentă, mai degrabă ponderată decât critică, dar cu dorința de a oferi spectatorilor un punct de reflecție.

Cele opt scurtmetraje reunite în această serie de filme online acoperă diferite stiluri și perspective, abordând subiecte diverse și teme fierbinți ale societății secolului XXI, prezentate prin intermediul unei game ample de registre și genuri: drame, comedii, parodii, animații, oferindu-ne astfel posibilitatea unor noi chei de lectură a lumii noastre, din perspectiva unei conștiințe critice.

Filmele rulează în versiune originală spaniolă, cu subtitrări în spaniolă, engleză, franceză, italiană, portugheză si sunt disponibile pentru vizionare timp de 96 de ore, de la ora 11 a.m. începând cu data indicată pentru fiecare proiecție din program.

„Festivalul internațional de film La Mirada Tabú este unic în lume prin tematică și prin misiunea sa de a proiecta o viziune amplă asupra realității, invitând artiștii și creatorii să își prezinte propia abordare a conceptului de tabu, din perspective diverse și universale cum, de altfel, este însăși natura umană: de la perspectiva umoristică la cea dramatică, de la realistă la onirică, dar întotdeauna cu creativitate și respect pentru toate modurile de a gândi și de a fi.

În fiecare an se înscriu în competiție aproximativ patru mii de filme din 120 de țări, printre care se remarcă prezența cinematografiei spaniole, iraniene, franceze, braziliene, italiene, indiene, japoneze și turcești. Scurtmetrajele selectate au o deosebită calitate narativă și estetică, acoperind o gamă largă de genuri: ficțiune, documentar, eseu, film experimental sau video, videoclip, video dance și folosind tehnici diverse, imagine reală sau animație.

Încă de la prima ediție din anul 2012 până în prezent, am asistat la o evoluție a viziunii creatorilor asupra tabuu-lui, concept-cheie al festivalului, în paralel cu preocupările și evoluția societății. Rezultatul este un caleidoscop vizual cu abordări multiple, în care au apărut de-a lungul anilor noi subiecte ce au îmbogățit de-a lungul timpului catalogul festivalului, aducând spectatorilor o viziune proaspătă și vie, subiecte precum sănătatea mintală, pandemiile, tinerii și rețelele sociale, violența de gen, războaiele, singurătatea, lipsa de comunicare, memoria și lipsa ei, identitatea, genul, diferențele care ne unesc sau ne despart, relațiile lichide, iubirea”, a declarat Vicky Calabia, cineasta, profesoară, manager cultural și directoarea Festivalului La Mirada Tabú.

PROGRAMUL COMPLET:

3 aprilie: «Places» (Spania, 2020), de Claudia Barral

7 aprilie: «Cuentas divinas» (Spania, 2022), de Eulalia Ramón

10 aprilie: «Pequeño» (Spania, 2023), de Alvaro G. Company y Meka Ribera

14 aprilie: «Work it class!» (Spania, 2021), de Pol Diggler

17 aprilie: «La hija indigna» (Argentina, 2018), de Abril Victoria Dores

21 aprilie: «Happy friday» (Spania, 2019), de José Antonio Campos

24 aprilie: «3, 2 (lo que hacen las novias)» (Spania, 2010), de Jota Linares

28 aprilie: «Democracia» (Spania, 2014), de Borja Cobeaga

„Selecția de opt scurtmetraje acoperă diferite perioade, stiluri și viziuni. În 3, 2 (lo que hacen las novias), ficțiunea din 2011 a Jotei Linares, pune în discuție dilema acceptării în cuplu și modul în care ceea ce începe cu un joc se termină cu o digresiune emoțională. În anul 2013, scenaristul și regizorul Borja Cobeaga prezintă în Democracia un caz extrem de punere în practică a acestui concept în cel mai competitiv și mai sălbatic mediu de lucru. În 2018, prezența femeilor regizoare și scenariste este din ce în ce mai puternică, dovadă find scurtmetrajul Claudiei Barral, Places, o explorare experimentală a memoriei umane în spațiile în care locuim și pe care le îndrăgim, și La hija indigna, sfâșietorul documentar bazat pe fapte reale al lui Abril Dores despre relația dintre un tată care a comis genocid și fiica sa. În 2019 ia amploare comedia, un exemplu fiind Happy friday, de José Antonio Campos, care explorează îngrijirea membrilor dependenți din familie printr-un scenariu hilar. Pol Diggler extinde în 2021 explorarea limitelor umorului cu originalul său Work it class!, care confruntă lumea artiștilor cu un public din înalta societate în noaptea de Revelion. Eulalia Ramón, cu o producție semnată Anna Saura, abordează comedia neagră, plasând în Cuentas divinas (2023) un criminal în serie în centrul unei narațiuni cu conotații sociale. Compania Álvaro G. ne prezintă în Pequeño (2024) o problemă morală în, în care părinții se confruntă cu mult umor cu dragostea pentru fiica lor și cu noile opțiuni ale bioeticii,

Semnificația și amprenta tabuului asupra societății din toate timpurile este o temă reprezentată pe larg în această selecție, care sperăm să vă placă la fel de mult ca și nouă”, a completat Vicky Calabia.

Share.

About Author

Avatar photo

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura