Când eram în primii ani de catedră am avut doi colegi de cancelarie care, în timpul liber, erau dirijori de cor (ba dirijau și corurile unor biserici din oraș). De la ei știu de câtă disciplină este nevoie ca să faci să sune bine un ansamblu coral. De la ținută, gestică, mapa pentru partitură și până la ultima notă auzită, totul trebuie să treacă prin filtrul dirijorului și toate aceste detalii (insignifiante pentru profani) să concure la crearea unei atmosfere unice. Nu întâmplător, bisericile și mănăstirile (creștine mai cu seamă) au cele mai bune coruri și astăzi. Acolo, în acele coruri, se face ucenicie și se acumulează experiență, ambele atât de necesare pentru profesioniștii scenei. Deși și acum am o slăbiciune pentru corurile bărbătești, n-am cum să nu fiu de acord cu ideea că un cor mixt, format din voci feminine și bărbătești satisface și pretențiile celui mai mofturos meloman (iar melomanii adevărați, cu state vechi, chiar sunt greu de satisfăcut), cu condiția să aibă voci foarte bune și care să se completeze/susțină reciproc. Într-un cor nu există loc pentru individualități, ci doar ideea de „toți pentru unu” devine funcțională. Dar un ansamblu coral capătă distincție și noblețe în măsura în care fiecare corist cântă impecabil. Cu alte cuvinte, într-un cor nu poți ascunde nicicum o voce de măgar, pentru că orice falset se aude și din fundul sălii de concerte.

Despre Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” nu e nevoie să spun foarte multe lucruri. Dincolo de truisme, el chiar este un ansamblu profesionist emblematic pentru viața muzicală românească din ultimii 50 de ani (cel puțin). Un cor căruia mulți cârcotași au încercat să-i pună în cârcă faptul că regimul comunist a încercat să se folosească din plin de rezultatele și munca celor care făceau parte din el. Dincolo de toate aceste cârcotiri, rezultatele vorbesc: recunoașterea internațională a valorii Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” este una unanimă și fără drept de tăgadă, premiile obținute la diferite concursuri și invitațiile la evenimente culturale de înaltă ținută de peste tot din lume nu sunt întâmplătoare și nici măcar sporadice. De aceea, fiecare apariție a madrigaliștilor pe o scenă românească este cu adevărat un eveniment cultural în sine.

Muzica Renașterii, al treilea eveniment din Stagiunea estivală în aer liber a Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, a fost un prilej pentru melomani de reîntoarcere în timp sau la origini, acolo de unde a început totul. Să nu uităm că afirmarea ansamblului coral pe scenele internaționale se daorează muzicii Renașterii, Marin Constantin (fondatorul și dirijorul Madrigal) transformând în misiune de maximă importanță scoaterea la lumină a unora dintre cele mai frumoase și vechi piese corale scrise în perioada Renașterii. Muzica cavalerismului, a turnirilor și a târgurilor de vară, dar și muzica de la curțile regale, din sălile de bal și din camerele de muzică de la castelele medievale a încântat și auditoriul din seara zilei de august 2020. Semn că muzica bună n-are moarte! Piesele scrise de Orlando di Lasso, Giaches de Wert, Pierre Passereau, Josquin des Prés, Baltasare Donatti, Pierre Bonnet, Erasmus Widmann, Pierre Plançon, Thomas Weelkes, Francis Pilkington, Juan del Encina, respectiv Giovanni Gastoldi s-au auzit în amfiteatru impecabi, acoperind zgomotele sirenelor. S-au lăsat vrăjiți până și cei câțiva copii mici, care fie se mișcau în ritmul muzicii, fie încercau câțiva pași de dans. Și fiindcă am pomenit de dans, binevenită ideea de a invita ansamblul de dansuri medievale să facă parte din programul serii, dansurile lor chiar au cucerit auditoriul. Ansamblul de Muzică Veche Codex s-a integrat în peisajul muzical într-un mod cum nu se poate mai fericit, sunetele instrumentelor vechi împletindu-se armonios cu pașii dansatorilor, dar și cu vocile coriștilor.

Un program muzical foarte atent gândit, un cor care s-a auzit dumnezeiește grație dirijoarei Anna Ungureanu, un eveniment gândit cap-coadă – de la programul de sală editat impecabil și până la voluntarii antrenați să îndrume spectactorii într-un mod foarte elegant spre locurile din amfiteatru, de la prezentarea asigurată de Daniel Pascariu și până la costumele madrigaliștilor expuse la intrarea în amfiteatru, totul a concurat la crearea unei seri cu adevărat speciale. Pentru cei care n-au ascultat niciodată un cor (și în special Corul Madrigal) în aer liber este de încercat experiența – unică din punct de vedere spectacular – și pentru cei care n-au fost niciodată la Amfiteatrul Mihai Eminescu: merită să mergeți și la următoarele două concerte din cadrul Stagiunii estivale Madrigal 2020 (9, respectiv 16 august).

„Stagiunea estivală Madrigal 2020” este organizată în colaborare cu Centrul Cultural „Mihai Eminescu” al sectorului 2 și se înscrie în cadrul seriei de proiecte naționale ale Ministerului Culturii: SAMER – Stagiunea Artistică Muzicală Estivală a României, ce invită spectatorii la evenimente live în aer liber, pe parcursul întregii veri.

Share.

About Author

Avatar photo

Editor-coordonator Bookhub.ro. Câteva dintre pasiunile mele le găsiți reflectate în cele scrise aici. Muzica, teatrul și literatura își găsesc drumul, cum-necum, spre mintea, inima și sufletul meu. Am nevoie de frumusețea acestora reflectată în forme sonore, producții teatrale sau cărți foarte bune, astfel încât să (re)descoper oamenii așa cum sunt: frumoși.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura