A 15-a ediție a festivalului MERIDIAN, unul din cele mai importante evenimente din România dedicate muzicii noi, vă aşteaptă între 3 şi 10 noiembrie 2019 să intrați cu sufletul, mintea şi urechile deschise într-o lume a experiențelor şi experimentelor muzicale. Concerte camerale şi electronice, discuții şi proiecții, cu artişti români şi invitați din Suedia, Italia, Austria, Polonia şi Danemarca, au loc timp de opt zile în Bucureşti, Arad, Cluj, Timişoara şi Sibiu. Pornind de la tema festivalului, GRĂDINI SONORE /SONIC GARDENS, fiecare manifestare va urma modelul unei grădini, reale sau imaginare.Intrarea este liberă la toate evenimentele, cu excepția concertelor incluse în stagiunile filarmonicilor.

Dintr-un festival de muzică contemporană nu puteau să lipsească cele mai noi creații ale lumii electronice de avangardă. Cu ajutorul curatorului Constantin BASICA (Stanford) JUNGLA ELECTRONICĂ de sâmbătă 9 noiembrie (Studioul de Operă al Universității de Muzică din Bucureşti) va prezenta un caleidoscop de experiențe audio-vizuale, un hățiş de sonorități în care ne vom bucura să ne pierdem. La ora 19:00 are loc “Electro-Landscape”, un concert electroacustic de muzică românească, în care vom audia lucrări pentru un instrument şi mediu electronic, precum iconica “Celliphonia” a lui Călin Ioachimescu, una din cele mai dificile lucrări pentru violoncel (în interpretarea Ancăi Vartolomei), alături de muzici de Maia Ciobanu, Roman Vlad şi Constantin Basica (care va fi prezent alături de instrumentiştii de pe scenă prin intermediul transmisiei live). La ora 20:00 începe “Electro-Vision”, o colecție de proiecte audio-video aparținând tinerei generații de compozitori (Caroline Louise Miller, Holly Herndon, Megumi Okuda, Sarah Nemtsov şi Jessie Marino).

Concertul se va finaliza cu proiecția unui scurtmetraj foarte special. Capturat cu ajutorul microscopului, RECLAIMING VISION– filmul de 30 de minute regizat de Marjolijn Dijkman şi Toril Johannessen – prezintă o distribuție diversă de microorganisme, prelevate din ape salubre, alături de alge cultivate într-un laborator. Filmul dezvăluie diverse procese fascinante din apă care nu se pot vedea cu ochiul liber. Cercetând apa sălbatică, locuitorii săi, proprietățile sale și urmele lăsate de activitățile umane, filmul este o reflecție a relației pe care noi oamenii o avem cu împrejurimile noastre, în special cu ceea ce nu putem vedea. Muzica hipnotică pentru violoncel şi electronics scrisă de compozitorul olandez Henry VEGA este un alt personaj foarte important în film.

Duminică 10 noiembrie JUNGLA ELECRONICĂ continuă cu recitalul unui interpret electrizant. Energia fantastică, pofta vorace de muzică şi carisma violonistului suedezGEORGE KENTROS trebuie experimentate live. Aveți ocazia să o faceți la ora 17:00, în sala Auditorium a aceleiaşi Universități de Muzică. Recitalul THIS VIOLIN MUST DIEva incendia spațiul cu muzici din străfundurile junglei electronice: Per Mårtensson, Marina Rosenfeld, Mattias Sköld, Annie Gosfield şi Tony Blomdahl sunt compozitori care nu sunt des cântați pe la noi, ceea ce face evenimentul de duminica cu atât mai special. Pentru că George Kentros este şi unul din cei mai renumiți ambasadori ai muzicii experimentale din lume, în aceeaşi zi şi în aceeaşi sală, la ora 11:00, ne va povesti despre ce înseamnă de fapt “muzica nouă” alături de compozitorul Dan DEDIU şi violonista Diana MOȘ.

George Kentros

Violonistul experimental George Kentros a studiat la Universitatea Yale şi la Colegiul Mannes din New York în S.U.A., precum şi la Colegiul Regal de Muzică din Stockholm. A concertat, în calitate de muzician de cameră, solist şi câteodată actor, pe tot cuprinsul Europei, precum şi în S.U.A., America Centrală, Japonia şi Australia, foarte adesea cu ansamblul de muzică nouă “the peärls before swïne experience” şi cu duo-ul eletronic “there are no more four seasons”. Este specializat în cele mai noi creații muzicale şi a comandat până acum mai mult de 200 de lucrări aparținând unor compozitori din 21 de țări. Este fondatorul clubului de artă avangardistă SEKT, un pionier în domeniul artelor alternative care depăşesc genurile tradiționale şi este o prezență activă în comisiile societăților artistice, precum şi a festivalului Sound Of Stockholm (vicepreşedinte din 2012) şi a Secțiunii Suedeze a Sociatății Internaționale de Muzică Contemporană (ISCM, din 2010). În 2004 a fost numit unul dintre cei 24 “Idoli Artistici” suedezi de către ziarul Expressen.

RSVP:

9 noiembrie – https://www.facebook.com/events/404075956923288/

10 noiembrie – https://www.facebook.com/events/498132870977405/

***

Organizatori: Secțiunea Națională Română a Societății Internaționale pentru Muzică Contemporană, Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor Români, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.

Co-organizatori: Institutul Cultural Român, Casa Artelor “Dinu Lipatti”, Centrul Naţional de Artă „Tinerimea Română”, Muzeul Național „George Enescu” din Bucureşti, Filarmonica de Stat Arad, Filarmonica de Stat Sibiu

Parteneri: Universitatea Națională de Muzică din Bucureşti, Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest Timişoara – Facultatea de Muzică şi Teatru, Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran” Timişoara, Biblioteca Județeană „Astra” Sibiu, Thüringen Philharmonie, Filarmonica „George Enescu” din Bucureşti

Director fondator: Adrian Iorgulescu, Preşedinte UCMR

Director artistic: Diana Rotaru, Preşedinte SNR-SIMC

Consilier artistic: Irinel Anghel (Comitetul executiv SNR-SIMC)

Echipa de lucru: Constantin Basica, Gabriel Mălăncioiu, Alexandru Ștefan Murariu (Comitetul executiv SNR-SIMC), Vlad Văidean

Grafică: Daniel Ivaşcu – pilgrim.project

Parteneri media: Radio România Muzical, RFI România, Revista „Actualitatea Muzicală”, BookHub, Zile şi Nopți, OnlineGallery, Cinemap

Website: https://snr-simc.org/

Facebook: https://www.facebook.com/MeridianFestival/

Share.

About Author

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura