„No, i bine ce-ai făcut?”, expoziția personală a artistului Paul Mureșan, se deschide joi, 5 octombrie 2022, ora 19:00, la ARTHUB Bucharest, strada Gen. Budișteanu nr.10, la sala mare. Vernisajul expoziției de grafică este urmat de un moment muzical susținut de Ana Dubyk, Roxi Ardelean și Albert Tajti. Evenimentul face parte din proiectul cu același titlu organizat cu sprijinul Centrului Cultural Expo Arte, Primăria Municipiului București. Expoziția se poate vizita până pe 12 octombrie, în zilele de luni-joi între 16:00 și 22:00, iar vineri, sâmbătă și duminică între 12:00 și 22:00, cu o programare prealabilă, în funcție de alte evenimente care se desfășoară în același spațiu. Accesul publicului este gratuit.

„No, i bine ce-ai făcut?” reunește 29 de lucrări de grafică într-o selecție eclectică din universul personal fabulos al artistului cu un imaginar care deschide o fereastră spre povești și reflecții despre dor, moarte, amintiri false, teroare existențială și… pisici, și o proiecție video în buclă, denumită Stream of Consciousness.

Par niște lucrări cuminți în ramă și când te apropii vezi niște moarte și îți cade încet inima din piept, cum îmi spunea o artistă care le-a văzut. Eu mă gândesc mult la moarte și la frica de moarte. Dar atmosfera e foarte prietenoasă, relaxată și caldă, deci vă aștept la expoziție, să povestim”, declară Paul Mureșan.

Artistul adaugă:

Trăiesc la țară cu partenerul meu și mă împart între desen și gospodărie. De câțiva ani îmi doresc sa fac o expoziție personală cu desene… și am decis să transformăm șura noastră prăfoasă, loc de depozitat efectiv orice, într-o galerie de artă în care am expus o vară întreagă de desen: din iunie până în august am făcut o groază de desene, și pentru că nu au existat presiuni exterioare legate de teme, tehnică, prezentare, pisici, am desenat și expus fix ce-o vrut pensula mea!”,

spune Paul Mureșan despre expoziția pe care a prezentat-o deja în șura de la Sălicea și la Sibiu, la teatrul Gong.

Paul Mureșan este artist, regizor, animator și ilustrator. A debutat în animație în 2009 cu „Desenanimat”, film realizat ca bursier la HBK Saar în Germania, unde a studiat animație cu profesorul Tamás Waliczky. A realizat zeci de mii de desene care fac parte din animațiile „Pui de somn”, „Cradle”, „Ceva”, și „Mamă, tată, trebuie să vă spun ceva”. „Pui de somn” a primit premiul pentru cel mai bun film de animație la Filmul de Piatră de la Piatra Neamț și premiul pentru cel mai bun film românesc la festivalul dedicat animațiilor „Anim`est”. În 2021, „Cântec de leagăn” a fost nominalizat de Premiile Gopo la secțiunea „cel mai bun scurtmetraj de ficțiune”. Graficianul originar din Bistrița a lucrat la teza sa de doctorat pe tema fricii de moarte timp de șase ani, sub îndrumarea profesorului universitar Radu-Călin Solovăstru. Frica de moarte i se pare artistului că este marea noastră problemă, este ceea ce ne face umani, dar este și motivul pentru care nu ne înțelegem între noi, motivul pentru care nu ne plac alte naționalități, alte culori de piele, alte orientări sexuale. Și, în esență, frica de moarte generează foarte multe alte frici.

„No, i bine ce-ai făcut?” este un proiect co-finanțat de Centrul Cultural Expo Arte, Primăria Municipiului București, care promovează artele vizuale prin intermediul unui limbaj contemporan, accesibil mai multor categorii de public. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia finanțatorului.

Centrul Cultural Expo Arte, Primăria Municipiului București, nu este responsabil de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Organizatori: ARTHUB, Asociația pentru Promovarea Artelor Contemporane, Anim’est și WE’RE HERE, în parteneriat cu Centrul Cultural Expo Arte, Primăria Municipiului București

Paul Mureșan Câteodată mă simt ca frunza asta, mega în derivă, dar e și frumos cumva

Despre

ARTHUB Bucharest

 Administrând o sală amplă multi-funcțională și un art-bar cu grădină în miezul capitalei, ARTHUB Bucharest este un centru cultural multidisciplinar independent, printre cele mai active și relevante din peisajul artistic autohton.

Produce conținut artistic propriu și funcționează ca spațiu-gazdă, spațiu-resursă pentru organizații și colective partenere. Principala preocupare la ARTHUB este menținerea unui spațiu sigur pentru toți oaspeții, artiștii, invitații și angajații unde fiecare simte că aparține și că este valorizat/ă pentru talentul și ideile sale. Poate acesta este și motivul pentru care o comunitate numeroasă s-a strâns în jurul spațiului, în timp ce mai multe colective artistice sau activiste se consideră acasă la ARTHUB Bucharest.

Încurajăm artistele și artiștii din orice generație și cu orice pregătire să se exprime, să își expună lucrările, să se auto-reprezinte în dialog și interacțiune cu comunitățile și cu publicul lor. Ne folosim scena cu responsabilitate și deschidere pentru a ajuta cât mai multe persoane să obțină vizibilitate și să își atingă potențialul. Spre deosebire de galeriile comerciale, noi valorizăm specificul fiecărei personalități, respectăm momentele diferite din evoluția artistică individuală, ritmurile de lucru intime fiecărei structuri și situații de viață și ne concentrăm pe autenticitatea proceselor, încercând să dezvoltăm bune practici în managementul cultural.

Estetic, preferința pentru autenticitate se traduce în libertatea unor abordări artistice experimentale, anti/non-comerciale, anti/sub-culturale, anti/non-oficiale, periferice, sarcastice, combative, radicale, neliniștitoare, agresive, lirice, maximaliste etc.

Grădina ARTHUB este cea care vine să răspundă sustenabilității proiectului și funcționează ca principală sursă de venituri, dar și ca scenă, cadru pentru dialog cultural și artistic.

Anim’est

Festivalul Internațional de Film de Animație Anim’est este singurul festival din România dedicat în exclusivitate filmului de animație. Fondat în 2006, festivalul aduce pe marele ecran sute de filme din toată lumea, în șase categorii de competiție, retrospective, programe dedicate unor școli de animație faimoase, festivalurilor de gen, marilor nume ale industriei. În fiecare an Bucureștiul găzduiește regizori de film, producători, studenți, curatori și jurnaliști, care iau parte la discuții cu publicul, la premiere, țin ateliere și master-class-uri, susțin concerte și prezintă proiecte noi de filme de animație.

WE’RE HERE

WE’RE HERE este un proiect curatorial și de comunicare pentru artiști, și în același timp unul editorial și de cercetare despre arta queer azi, în întreaga lume. WE’RE HERE este o expoziție fizică și virtuală care o oferă o platformă hetero-prietenoasă pentru promovarea expresiilor subculturale queer, feministe și de alt fel. WE’RE HERE propune o cultură a solidarității și vizibilității pentru toți.

Pe Facebook:

https://www.facebook.com/muresanpaulmihai

https://www.facebook.com/ArtHubBucharest

https://www.facebook.com/GradinaArtHub

https://www.facebook.com/AnimEst/

Eveniment https://fb.me/e/1impEdPm

Fotografii de Paul Mureșan

Share.

About Author

Avatar photo

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura