Istoria eunucilor de Marzio Barbagli

Vineri, 6 iunie, de la ora 18:30,  Librăria Humanitas Cișmigiu, va găzdui lansarea volumului Istoria eunucilor, scris de sociologul italian Marzio Barbagli și apărut în colecția Corint Istorie. Evenimentul propune o dezbatere actuală și provocatoare: Ce spune istoria eunucilor despre violență, identitate de gen și controlul corpului?

Intrarea este liberă.

Participă:

  • Fatma YILMAZ – istoric și specialistă în problematici de gen și mediere culturală privind integrarea femeilor refugiate musulmane
  • Cristina GOGIANU – jurnalist cultural și traducătoarea volumului
  • Corina ANTON – Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea din București și prefațator al volumului
  • ION M. IONIȚĂ– redactor-șef Historia și coordonator Corint Istorie

Moderează: Simona PREDA– brand manager Editura Corint

Prezența „bărbaților fără barbă” a constituit o mare provocare, prima din istoria omenirii, la adresa concepției binare a genului. Distincția dintre bărbați și femei care stă la baza modelelor sociale, politice și economice cunoscute este contestată astăzi, aducându-se în discuție concepte precum „nonbinar” și „al treilea gen”, însă Istoria eunucilor arată că această provocare apăruse deja cu foarte mult timp în urmă.

În studiul său privind grupul social creat prin castrarea bărbaților, subiect prea puțin explorat și considerat multă vreme tabu de istorici și sociologi, Marzio Barbagli se întoarce cu 3 000 de ani în urmă și parcurge trei continente – Europa, Asia și Africa –, pentru a spune povestea eunucilor. El dezvăluie formele (parțiale sau complete) de evirație, normele menite să reglementeze această practică, rolul jucat de acești bărbați în diverse sectoare ale societății și economiei, viața de familie și poveștile lor de iubire.

„Cum este posibil ca, în ciuda disprețului provocat de mutilarea lor, eunucii să ocupe poziții privilegiate, să se bucure de încrederea regilor și a împăraților, să devină puternici și bogați, sau aplaudați, flatați și foarte iubiți?” „Cum au reacționat medicii, teologii, legiuitorii diferitelor civilizații la această provocare?” „Care a fost relația dintre castrare și alte forme de violență individuală și colectivă?” Iată doar câteva întrebări la care cititorul va găsi răspuns în această fascinantă și temeinic documentată carte.

Despre autor:

Prof. dr. MARZIO BARBAGLI (n. 1938) este sociolog,  profesor emerit al Universității din Bologna, membru al Academiei Europene de Sociologie și autor a numeroase eseuri și volume. A fost, de asemenea, membru al Centrului de studii superioare din cadrul Universității Berkeley și al Centrului de studii europene din cadrul Universității Harvard. A publicat lucrări notabile, dintre care amintim: Sotto lo stesso tetto. Mutamenti della famiglia in Italia dal XV al XX secolo (1984), Immigrazione e reati in Italia (2002), Alla fine della vita. Morire in Italia e in altri paesi occidentali (2018), Comprare piacere. Sessualità e amore venale dal Medioevo a oggi.

Share.

About Author

Avatar photo

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura