Între 17 și 22 mai 2025, la Iași are loc cea de-a treia ediție a HazarDance Festival, manifestare ce reunește talente din lumea dansului, atât naționale, cât și internaționale, transformând scena într-un caleidoscop de culturi și expresii artistice.
Conceptul festivalului, încă de la prima ediție, s-a bazat pe fuziunea artistică – de unde și „hazardul” din nume – oferind un program vibrant ce include mai multe limbaje artistice, precum flamenco, dans contemporan, teatru-dans, concurs de street dance, acrobație și teatru fizic, iar diversitatea artiștilor implicați adaugă valoare atât vitalității artei, cât și orașului în sine.
Curatorul HazarDance, coregraful Ștefan Lupu, menționează
„dorința mea este ca publicul să se bucure cu adevărat de spectacolele din cadrul festivalului și să descopere acest labirint interminabil al dansului care provoacă emoție, stârnește curiozitate și te poate purta pe culmile unor lumi neînchipuite”.
HazarDance Festival este susținut de Romanian Creative Week (RCW) – cel mai mare eveniment pentru industriile creative din Uniunea Europeană, conform Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală.
Programul HazarDance 2025
HazarDance BATTLE #3 deschide seria spectacolelor acestei ediții pe 17 mai, începând cu orele 16:00, pe Esplanada CUB, scena PortaVoce.
HazarDance Battle este un concurs nou în comunitatea de street dance din România. Competiția va avea 2 battle-uri – all styles (2 vs. 2) și hip-hop (1 vs. 1) – all ages / all levels. Jurat: Sătanel, MC: Waana Neagu, DJ: Ill Kid Drei
BAILE DE BESTIAS are loc pe 18 mai, orele 20:00, la /Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași, Sala Mare, iar biletele pot fi achiziționate online.
„Dansul Bestiilor” al lui Jesús Carmona s-a născut din nevoia de a merge mai departe în explorarea sa artistică. Carmona revine la mișcările primare ale dansului pentru a le privi de la distanță, cu perspectiva pe care i-o oferă anii de experiență. Pentru acest spectacol, dansatorul își unește forțele cu muzicianul multidisciplinar Manu Masaedo, al cărui peisaj sonor uimitor permite publicului să călătorească în lumi de vis. Pe fundalul unei păduri imaginare, cei doi artiști se confruntă cu bestiile lor interioare, transformându-le în mișcare, emoție și frumusețe. Spectacolul are o atmosferă avangardistă, iar Carmona și echipa sa folosesc diferite tipuri de muzică și dansuri pentru a crea un flamenco nou, fără a pierde autenticitatea sa originală.
HazarDance SHOWCASE are loc pe 19 mai, începând cu orele 20:00, în Sala „Teatru Cub” a Teatrului Național „Vasile Alecsandri” Iași. Biletele pentru spectacol pot fi achiziționate online.
HazarDance Showcase este un vis în mișcare, o călătorie între patru lumi distincte, dar perfect interconectate Pole Dancing-ul îmbină forța cu grația într-un dans suspendat între cer și pământ, un echilibru fragil între ascensiune și control. Momentul de Heels este expresia seducției și siguranței, unde fiecare mișcare devine o declarație de atitudine, eleganță și putere. Dansul Contemporan transformă emoția în mișcare, un dialog intens între corp și spațiu, între căutare și exprimare. Street Dance-ul aduce energia brută a străzii, un joc de ritm, precizie și stil, unde atitudinea și execuția creează un spectacol dinamic. Împreună, aceste momente creează un tablou al contrastelor, un Hazard al trăirilor profunde, unde corpul devine voce, iar scena – spațiul în care povestea prinde viață.
Artiști invitați: Georgeta Corca și Silviu Mititelu, Andrade Popovici împreună cu Daniela Ene și Olga Zainchkovska, Alice Veliche și Radu Alexandru, Quasar Dance
ASTRADAL are loc pe 20 mai, începând cu orele 20:00, în sala „Uzina cu Teatru” a Teatrului Național „Vasile Alecsandri” Iași. Biletele sunt disponibile online.
Spectacolul explorează universul oamenilor străzii, aducând în prim-plan nu doar lupta lor cotidiană pentru supraviețuire, ci și universul lor interior, plin de visuri și dorințe. Fiecare mișcare, fiecare gest, fiecare expresie facială transmite o poveste și fiecare individ își cară povestea în spate în fiecare zi. Gesturile lor nu sunt doar mișcări fizice ci comunicări nevorbite ale durerii, bucuriei, fricii și speranței. „Astradal” invită publicul să privească dincolo de aparențe și să descopere latura umană din spatele stereotipurilor și prejudecăților societății care privește oamenii străzii ca pe niște ființe marginale sau invizibile. Concept și coregrafie: Tamara Găgeatu.
ZBORUL are loc pe 21 mai, începând cu orele 20:00, în Sala „Teatru Cub” a Teatrului Național „Vasile Alecsandri” Iași. Biletele pot fi achiziționate online.
„Zborul” este un spectacol de teatru-dans contemporan, inspirat din viața și opera lui Constantin Brâncuși. Această creație artistică îmbină mișcarea, expresia corporală și elemente vizuale pentru a reda esența lucrărilor și viziunii sculptorului român. Spectacolul urmărește parcursul artistic al lui Brâncuși, explorând teme precum căutarea identității, libertatea creativă și legătura profundă cu natura. Spectacolul reflectă emoțiile și conflictele interioare pe care le-a experimentat de-a lungul carierei sale. „Zborul” este un omagiu adus unei figuri emblematice a artei moderne, care continuă să inspire și să fascineze generații întregi. Spectacolul este și o invitație pentru public de a explora frumusețea artei și de a se conecta cu universul creativ al acestuia. Prin intermediul dansului, spectacolul reînvie spiritul inovator al sculptorului și ne îndeamnă să reflectăm asupra propriilor noastre zboruri artistice. Regia și coregrafia spectacolului sunt semnate de Ștefan Lupu.
FABULA RASA are loc în încheierea festivalului, pe 22 mai, începând cu orele 20:00, în Sala Mare a Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași, iar biletele sunt disponibile online.
„Acest spectacol nu se privește. Acest spectacol se descoperă.” Spectacolul se inspiră din surse aparent îndepărtate – o schiță literară a unuia dintre artiștii blestemați ai Poloniei, Edward Stachura, și lucrările cu orientare națională ale lui Stanisław Moniuszko. Acesta portretizează condiția societății contemporane prin ritmizarea clișeelor de mișcare. Încă din primul minut, ne îmbarcăm într-o călătorie hipnotică în adâncurile personalității umane, care este distrusă, doar pentru a renaște într-o perspectivă metafizică. Observăm procesul de construcție și deconstrucție a identității – protagonistul, înstrăinat de mulțime, se privește pe sine ca într-o oglindă spartă, încercând să unească fragmentele sinelui său sfărâmat. Spectacolul este susținut de Teatrul Polonez de Dans din Poznan (Polonia).
În cadrul acestei ediții HazarDance vor avea loc și o serie de ateliere:
Hip-Hop Workshop susținut de Sătănel va avea loc pe 18 mai, în intervalul orar 10:00 – 12:00, la Casa Muzeelor (str. Vasile Alecsandri, nr. 6).
Heels Choreography susținut de Andrade Popovici va avea loc pe 20 mai, în intervalul orar 10:00 – 12:00, la Quasar Dance (Galeriile Comerciale Ștefan cel Mare, Blvd. Ștefan cel Mare si Sfant, Nr. 10, et. 1 lângă Biblioteca Gh. Asachi).
Mișcă-ți trupu’ cu Ștefan Lupu susținut de Ștefan Lupu (dans contemporan) va avea loc pe 21 mai, în intervalul orar 10:00 – 12:00, la Quasar Dance (Galeriile Comerciale Ștefan cel Mare, Blvd. Ștefan cel Mare si Sfant, Nr. 10, et. 1 lângă Biblioteca Gh. Asachi).
The Movement Lab susținut de Alicja Augustynek (dans contemporan) va avea loc pe 22 mai, în intervalu orar 10:00 – 12:00, la Quasar Dance (Galeriile Comerciale Ștefan cel Mare, Blvd. Ștefan cel Mare si Sfant, Nr. 10, et. 1 lângă Biblioteca Gh. Asachi). Acest workshop va fi susținut în limba engleză.
Accesul la ateliere se va face pe bază de donație, iar suma recomandată este de 100 RON. Studenții secției de coregrafie din cadrul U.N.A.G.E. Iași, U.L.B.S. Sibiu şi U.N.A.T.C. Bucureşti beneficiază de o reducere de 50% la fiecare atelier (50 RON). Înscrierile se încheie cu o zi înainte de fiecare atelier, iar accesul se va face pe baza unei liste nominale.
Vă invităm să vă alăturați nouă și să fiți martori la experiența HazarDance, unde (dez)ordinea este expresia artistică și dansul devine un limbaj universal, iar “riscul” de a fi vulnerabil și de a visa cu ochii deschiși devine normalitate.
Mai multe informații pot fi obținute pe website-ul festivalului: https://romaniancreativeweek.ro/sections/hazardance/ și pe paginile de socializare: Instagram, Facebok și TikTok.