F-SIDES Cineclub prezintă în luna octombrie penultima proiecție din sezonul IV, abordând tema „Flip the Script on Mothering” prin filmul „Kilenc hónap – Nine Months” (1976), regia: Márta Mészáros. Penultima temă din acest sezon pune în centru maternitatea și efortul de a-ți menține un spațiu doar al tău concomitent cu statutul de mamă, presiunea exercitată de un mediu conservator asupra femeii care alege să devină mamă, dar și modul în care maternitatea poate fi folosită ca argument pentru a ostraciza mama atunci când ea nu se conformează unei imagini patriarhale.

Kilenc hónap – Nine Months (regia: Márta Mészáros, 1976)

București, 5 octombrie, ora 20:30, cinema Elvire Popesco

Cluj-Napoca, 11 octombrie, ora 18:00, cinema Arta

Sinopsis: Juli, o tânără recent angajată la o fabrică de cărămizi, este curtată de un coleg posesiv, János (Jan Nowicki), cu care și începe o relație. Viața ei se complică atunci când acesta descoperă că ea crește fiul dintr-o legătură cu un fost iubit.

Fiecare film din acest sezon a primit un răspuns literar din partea unei autoare române, invitate de Elena Vlădăreanu din echipa Premiile Sofia Nădejde.

Obiectivul creativ al scriitoarelor a fost ca textul realizat pentru proiecțiile din sezon să intre în dialog cu viziunea filmelor, să conteste, să chestioneze sau să privească din alte perspective intriga filmelor prezentate.

Pentru acest film, scriitoarea Gabriela Adameșteanu propune ca răspuns* un text care poate fi citit pe Scena9.ro în perioada următoare și audiat înainte de proiecție în sala de cinema. Înainte de proiecție, va avea loc și o sesiune de Întrebări și răspunsuri cu scriitoarea, moderat de Elena Vlădăreanu.

Despre film:

Când Juli (Lili Monori) se angajează la o uzină metalurgică dintr-un mic oraș de provincie, șeful ei, János (Jan Nowicki), începe să o curteze insistent și o determină în cele din urmă să intre într-o relație cu el. Ea încearcă să își păstreze cel puțin spațiul privat și ambițiile profesionale intacte, dar grosolănia lui reclamă în curând ca el să cunoască și să stăpânească tot ce are legătură cu Juli.

Fantezia lui János despre Juli ca simplă viitoare mamă și soție se dizolvă însă la contactul cu o realitate nesupusă regulilor sale. Odată cu aceasta, ruginește și imaginea lui de erou pozitiv al realismului socialist, forjată în topitoriile neobosite ale patriei, succint redate în generic într-un aparent gest de conformism estetico-ideologic pe care Mészáros îl va tot slăbi ulterior. Temă predilectă în filmografia cineastei, maternitatea (și absența sau trăirea ei liberă, în afara convențiilor) este aici fundalul care erodează ideea de familie patriarhală și modelele de masculinitate idealizate în arta de influență sovietică.

Urmărind eșecul romantismului ca proiect de viață și traseul simbolic de la uzină înapoi către sala de nașteri, studiul realist al Mártei Mészáros își reafirmă la tot pasul protagonista ca unică posesoare îndreptățită a deciziilor ei. Chiar dacă prezentă de-a lungul filmului ca marcă estetică fluidă, alunecarea propriu-zisă pe teren documentar survine ca o mare surpriză – cu efect de amuțire și de amplificare până la categoric a autonomiei femeii. (Georgiana Vrăjitoru, curatoare)

Proiecție realizată cu sprijinul Centrului Cultural Maghiar.

Sezonul 4 F-SIDES Cineclub este realizat cu sprijinul: AFCN, Zilele Sofia Nădejde Institutul Francez, Cinema Arta, Glitch Shop.
Parteneri media: Scena9, DLITE – blog de literatură român-german, Liternet, CUTRA, Filme & Cărți.

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Share.

About Author

Avatar photo

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura