Vineri, 16 mai, începând cu ora 14:00, are loc la Bratislava o ediție specială a seriei de întâlniri „Anotimpurile dialogului despre teatru cu Octavian Saiu”, cu tema „Arta prezenței reale în epoca aparenței digitale: Teatru, Performance și Inteligență Artificială”. Această ediție de primăvară se va desfășura în cadrul Festivalului Internațional de Teatru Nová Dráma/New Drama 2025.
Ajunsă la cea de-a 24-a ediție, seria de întâlniri „Anotimpurile dialogului despre teatru” reprezintă un demers creart/Teatrelli menit să aducă în atenția publicului teme actuale, pe care Octavian Saiu le dezbate cu mari personalități din zona artelor spectacolului, dar și să trezească interesul implicării active într-un dialog despre scenă și despre lume, despre valorile și provocările timpului nostru.
Ediția din această lună propune un dialog cu regizoarea de origine austriacă Anna Luca Krassnigg, apreciată pentru creațiile sale provocatoare, o artistă care explorează adesea teme politice și filosofice.
„Ce cadru poate fi mai potrivit pentru a dezbate sensul prezenței scenice în era inteligenței artificiale decât un eveniment de dramaturgie contemporană?! Pare atipic, însă este cu adevărat contextul ideal, cu atât mai mult cu cât platformele generatoare de limbaj se laudă că pot scrie orice piesă, orice scenariu, oricând, oricum, cu și pentru oricine. La Bratislava, la Festivalul New Drama, vom discuta despre acest subiect fierbinte cu un artist unic: Anna Luca Krassnigg – profesoară de regie la prestigioasa școală Max Reinhardt din Viena, performer și artistă de performance recunoscută pe mai multe continente.
Poate oare teatrul să supraviețuiască, să rămână fidel unei esențe neschimbate de peste două milenii? Va deveni treptat ceea ce opera este, deja, ca gen? Va fi nevoit să se transforme, să îmbrățișeze noile tehnologii până la punctul de a se reinventa definitiv? Ce mai înseamnă ideea de întâlnire între un actor și un spectator, sub impactul exploziv al hipermodernității care pare că înghite astăzi umanitatea? Ce șansă are prezența reală în epoca aparențelor digitale?
Aceste întrebări inevitabile și multe altele încă nerostite vor inspira o conversație inedită cu Anna Luca Krassnigg, într-o ediție cu totul specială a seriei „Anotimpurile dialogului despre teatru”, coprodusă de Teatrelli și Festivalul New Drama. O ediție desfășurată live în fața unor spectatori de pe toate meridianele și – cum altfel? – difuzată online pentru mult mai mulți, pe nenumărate și nesfârșite ecrane. Sunteți invitați să participați la o discuție deschisă despre destinul teatrului și al nostru, al tuturor celor care îl iubim și credem încă în el, într-o lume luată cu asalt de forța inteligenței artificiale.”, declară Octavian Saiu.
Înregistrarea dialogului va fi publicată, la începutul lunii iunie, pe site-ul Teatrelli.com și pe conturile de social media ale Teatrelli.
Octavian Saiu este profesor, cercetător și critic de teatru. Are un doctorat în studii teatrale și unul în literatură comparată. Predă la universități din România, Noua Zeelandă, Hong Kong, Japonia și Portugalia și a fost de două ori Visiting Fellow la University of London. A susținut conferințe și master-class-uri la alte universități din Europa, Asia și Africa, precum și la Institutul Grotowski. În 2013 a fost Moderatorul Conferințelor „Beckett at the Festival” din cadrul Programului Oficial al Festivalului Internațional de la Edinburgh, iar în 2016 și 2019 a moderat și a susținut conferințe la Olimpiada Teatrelor (Wrocław – Capitală culturală europeană și Toga, Japonia). Din 2004 este moderatorul Conferințelor Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. Este consultant al mai multor festivaluri din lume și Președinte al Asociației Internaționale a Liderilor din Teatru (IATL).
Articolele și studiile sale au apărut în numeroase publicații naționale și internaționale. Este autorul a 14 volume despre teatru. A primit Premiul Criticii pentru carte de teatru în 2010 și Premiul UNITER pentru Critică de Teatru în 2013. În 2020, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, Președintele României i-a conferit Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, iar în 2024 a fost distins cu Premiul de Onoare al Ministerului Culturii.
Anna Luca Krassnigg este regizoare, performer și profesoară de teatru, cunoscută pentru abordările sale inovatoare în artele spectacolului. Activează ca lector la prestigioasa școală de teatru Max Reinhardt Seminar din Viena, unde contribuie la formarea noilor generații de artiști. Krassnigg este apreciată pentru creațiile sale provocatoare, în care explorează teme politice și filosofice, adesea printr-o estetică neconvențională. Fondatoare a platformei teatrale wortwiege, ea dezvoltă proiecte interdisciplinare care îmbină textul dramatic cu performance-ul contemporan. Prin activitatea sa, Anna Luca Krassnigg s-a impus ca o voce puternică în teatrul de limbă germană.
Festivalului Internațional de Teatru Nova Drama / New Drama 2025 este unul dintre cele mai importante evenimente dedicate teatrului contemporan din Europa Centrală. Ajuns la cea de-a XXI-a ediție, evenimentul are loc între 12 și 17 mai 2025, la Bratislava, și reunește creații teatrale inovatoare, dezbateri și întâlniri cu artiști și teoreticieni din întreaga lume. Dramaturga Marina Carr va fi membru onorific al festivalului anul acesta.
De-a lungul timpului, Nova Drama a beneficiat de sprijinul și prezența unor personalități marcante ale scenei mondiale, precum Jon Fosse (2017) și Wole Soyinka (2024), consolidându-și reputația de platformă relevantă pentru dialogul despre formele și sensurile teatrului contemporan.
Despre Teatrelli
Teatrelli este un proiect al Centrului de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București – creart. Ca spațiu cultural alternativ dedicat artelor spectacolului, Teatrelli se dezvoltă, din punct de vedere al strategiei curatoriale, într-un laborator artistic cu public, axat pe producții inovatoare de teatru și dans, serii de performance-uri work in progress, precum și de dialoguri culturale. Structura modulară a sălii permite ca fiecare nou spectacol să modifice set-up-ul spațiului, invitând publicul să descopere noi modalități de a experimenta și a recepta teatrul.
www.teatrelli.com / https://www.facebook.com/teatrelli / www.instagram.com/teatrelli/