Începând din acest an, Asociația Română a Creatorilor Culturali și Artiștilor (ARCCA) va acorda, pe lângă Premiul Cartea Discretă a Anului și Cartea de Poezie a Anului, Premiul „Barbu Cioculescu”, în valoare de 10.000 de lei, pentru contribuția esențială la viața cărții în România. Barbu Cioculescu a fost vicepreședinte și apoi președinte al ARCCA.

Totodată, Premiul Cartea Discretă a Anului va fi redenumit Premiul „Mihai Giugariu” pentru Cartea Discretă a Anului. Mihai Giugariu este o altă personalitate dispărută nu de multă vreme dintre noi, de asemenea fost membru marcant al ARCCA.

Barbu Cioculescu (10 august 1927, Paris – 19 martie 2022, București), fiul criticului literar Șerban Cioculescu, a fost istoric și critic literar, prozator, poet, editor, dar și traducător din Anatole France, Eugen Ionescu, Charles Ferdinand Ramuz, Alain Finkielkraut, Bram Stoker, Georges Simenon și alții. În 1947 a câștigat Premiul „Ion Minulescu” pentru volumul Steaua Păstorului (rămas în manuscris din cauza cenzurii), iar în 1995, Premiul Uniunii Scriitorilor pentru ediția Opere de Mateiu I. Caragiale. Primul volum de poezie, intitulat Cerc deschis, i-a apărut abia în 1968. A fost și un prozator sofisticat: Palatul de toamnă (1976), Grădini în podul palmei (2000). Se remarcă și volumul de memorialistică Amintirile unui uituc, precum și cartea de convorbiri cu Monica Pillat, Povestind despre atunci, ambele din 2012. A lucrat la Institutul de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu”, iar roadele sale de cercetător sunt însemnate. A îngrijit ediții din Ion Luca Caragiale, Mateiu I. Caragiale, Tudor Arghezi, Constant Tonegaru… A fost unul dintre cei mai profunzi și rafinați exegeți ai lui Mateiu I. Caragiale.

Mihai Giugariu

Mihai Giugariu (29 septembrie 1929, Chișinău – 2 octombrie 2019, București) a fost prozator și magistrat. În 1950 a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității București, apoi a lucrat ca judecător. În 1997 a devenit magistrat la Curtea Supremă de Justiție. Dintre cărțile sale amintim volumul de povestiri Fata și bătrânul (1968), romanul Condotierul (1970), poate lucrarea sa cea mai importantă, Mărul lui Paris (1980), un volum de eseuri, Mesagerul (1983), un roman-parabolă despre putere și memorie, Cină cu langustine (1987), un fals memorial de călătorie, Destine, un roman distins cu premiul pentru proză din anul 1992 al Academiei Române.

Barbu Cioculescu

Nominalizarea pentru Premiul „Barbu Cioculescu” va fi hotărâtă de Consiliul Director al ARCCA. Din juriul Premiului „Mihai Giugariu” fac parte Adina Dinițoiu, Cosmin Perța și Ciprian Măceșaru, iar din juriul Premiului „Cartea de Poezie a Anului”: Simona Sora, Radu Vancu și Ciprian Măceșaru.

Parteneri media: Radio România Cultural, Revista MATCA, Literomania, BookHub, Filme și Cărți, O mie de semne, Revista Accente.

Share.

About Author

Avatar photo

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura