Peste câteva zile, mult așteptatul Bookfest își va deschide porțile, ispitindu-ne cu mii de cărți. Sinceră să fiu, de câte ori merg la târgurile de carte, nutresc dorința de-a mi le muta acasă, pentru că mi-e greu să aleg doar un număr limitat de cărți dintre toate minunățiile etalate acolo. Evident, nu voi reuși niciodată să iau acasă tot ce-mi doresc și nici nu voi reuși să citesc tot ce mi-aș dori, pentru că deh, n-avem mai multe vieți, iar cea pe care o avem implică și alte paliere și nu ne permite să ne dedicăm complet lecturii. Dar, în pofida acestei certitudini, târgurile de carte îmi provoacă trăiri intense și, grație imaginației pe care chiar ea, literatura, mi-o stimulează,, pentru câteva minute sau măcar clipe, pot să mă văd în mijlocul tuturor acelor cărți, să le consider pe toate ale mele, să le pătrund pe toate și să mă las în voia lor. De când m-am mutat în capitală sunt o fidelă vizitatoare a târgurilor de carte, iar Bookfest este pentru mine un preambul al verii încărcate de cărți. Îmi fac provizii consistente (de parcă biblioteca nu ar geme deja sub greutatea volumelor pe care le găzduiește) pentru vacanța mult așteptată. Citesc mereu, dar vara parcă și mai mult, profitând de zilele ce se întind până târziu, pentru că în mijlocul naturii poarta literaturii se deschide mai ușor.

Iată la ce tânjesc eu, dintre noutățile cu care ne întâmpină în acest an editurile la Salonul Internațional de Carte Bookfest:

Editura Art

downloadRăspunzând parcă dorințelor mele, două noi volume din Seria de autor William Faulkner – „Lumină în august” și „Pogoară-te, Moise” ne așteaptă la standul Art. Pentru că… Faulkner.

Tot de la Art îmi face cu ochiul romanul „Gargară cu gudron”, care explorează evenimentele din Cehoslovacia anului 1968. Tentant!

Și, dacă mă gândesc bine, parcă aș vrea și „Beznă vizibilă” a lui William Styron care coboară în adâncurile depresiei.

Editura Herg Benet

download (6)Nu mă pot lăuda că am citit prea multe dintre cărțile apărute la această editură, dar romanele lui Flavius Ardelean mi s-au perindat prea des prin fața ochilor ca să le mai pot ignora. Cel mai recent, „Bășica Lumii și a ne’Lumii”, poate fi găsit la Bookfest și l-am trecut pe listă.

Editura Polirom

Greu de ales din multitudinea de noutăți ale acestei edituri, dar cum nu pot avea tot, mă limitez la câteva titluri:

„Fiica Estului” de Clara Usón, a cărui acțiune se petrece la începutul anilor nouăzeci, în timpul războaielor de pe teritoriul fostei Iugoslavii. Are ceva ce mă atrage cartea asta – atmosfera tragică pe care i-o intuiesc, poate și coperta, care îmi sugerează o poveste tulburătoare.

„Bărbatul care nu voia să se dea jos din pat și alte povestiri” de David Lodge – chiar mă gândeam de ceva vreme să îl încerc pe Lodge, am auzit destule spunându-se despre scrierile lui și am devenit curioasă. Habar n-am de va fi și pe gustul meu sau nu – rămâne de văzut.

th_copertaFata„Copilăria lui Kaspar Hauser” de Bogdan-Alexandru Stănescu – de ce? Pentru că misterul din jurul lui Kasper Hauser mi se pare incitant, chiar dacă volumul acesta nu este o transpunere în literatură a vieții acestuia. Dar n-are cum să nu fie interesant, așa-mi spune intuiția. Și nici nu vreau să mă documentez prea mult în privința cărții înainte de a o citi. Vreau să-i descopăr singură misterele.

Editura Gama

După cum vă informam și noi, Editura Gama lansează o nouă colecție dedicată adolescenților – Colecția Premium și, cum am fost încântată de cărțile din Gama Imago, destinate aproximativ aceluiași palier de vârstă, n-am putut trece cu vederea această nouă colecție ce cuprinde momentan patru titluri. Cel mai mult mi-aș dori să citesc „Challenger Deep” de Neal Schusterman – un melanj de real și imaginar, pe fondul unei afecțiuni ce tulbură viața unui adolescent – schizofrenia.

Editura Humanitas Fiction

download (2)„Iată-mă” de Jonathan Safran Foer – o apariție interesantă pe Raftul Denisei, care mi-a stârnit interesul în urma recomandărilor culese de ici-colo, i-am citit descrierea și aș vrea să văd cum se prezintă „un mare roman american al vremurilor noastre”.

Alte apariții senzaționale, pe care le-am citit deja, dar vi le recomand vouă, dacă vă plac scriiturile profunde, sunt „Aviatorul” de Evgheni Vodolazkin și „Fratricizii” de Nikos Kazantzakis.

Editura Tracus Arte

1163615De la ei vă recomand cel mai recent volum al scriitorului Șerban Tomșa – „Supraveghetorul și alte povestiri”, autor, printre altele, al  romanelor „Călugărul negru”, apărut la aceeași editură sau „Ghețarul” (Ed. Cartea Românească), despre care v-am povestit în anii trecuți. Vă voi spune mai multe în curând despre acest volum de proză scurtă, momentan mă limitez să-l descriu ca fiind o lectură inedită, ce pătrunde tainele literaturii și le dezvăluie celor ce au ochi să le înțeleagă.

Editura Litera

„Io contra Statele Unite ale Americii” de Paul Beatty – sună bine titlul acesta, iar în dosul său se ascunde o satiră la adresa societății americane contemporane, implicând probleme rasiale, politice și culturale.

Editura Univers

Datorită romanului „Diavoli fragili” al lui Radu Găvan, proaspăt apărut la Pandora M, mi s-a făcut poftă să-l citesc pe Roberto Bolaño și la această editură a apărut cu ceva timp în urmă monumentalul „2666” – e ditamai cartea și prețul m-a ținut departe până acum de ea, însă cred că face toți banii.

Grup Editorial Corint

Detectivii_salbaticiȘi la ei îl caut pe același Bolaño, în special pentru „Detectivii sălbatici” – pentru că trebuie să recunosc că „Diavoli fragili”, printre multe altele, te atrage în mrejele cărții lui Bolaño. Dar îmi face cu ochiul și colecția Istorie cu blazon, îndeosebi volumul „Din Moldova. Tablouri și schițe din 1850” .

Nu vor scăpa de mine nici coșurile sau rafturile cu cărți la prețuri reduse, de 5 sau 10 lei. Acolo nu-mi fac planuri, mă las în voia sorții, căci în anii trecuți am descoperit cărți minunate, valoroase. Amintesc printre ele „Vâltoarea” lui Jose Eustacio Rivera.

Sunt nerăbdătoare. Cred că și voi vă simțiți la fel. Care sunt cărțile care vă îmbie la această ediție Bookfest?

 

 

Share.

About Author

Avatar photo

Citesc de multă vreme, de pe la 4 ani, încât mă simt ca și cum aș fi citit dintotdeauna​. Dar la modul serios și intensiv citesc de 7 ani încoace și tot de atunci îmi împărtășesc impresiile despre cărțile citite pe blogul personal. Pasiunea mea a evoluat încet, dar sigur, printre cărți, printre multe cărți. Citesc cu drag ficțiune de bună calitate, biografii, memorii, cărți istorice și sunt profund marcată de prejudecăți când vine vorba despre anumite genuri la modă.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura