Fundația Universitatea de Vest, în parteneriat cu Universitatea de Vest și Facultatea de Muzică și Teatru, cu sprijinul Facultății de Arte și Design și a Facultății de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării desfășoară, în luna iunie, șase evenimente în cadrul celei de-a treia ediții „WePerform – Seri de muzică și teatru”, parte din proiectul „La UVT, Cultura este Capitală!”.
Seria de evenimente WePerform – Seri de muzică și teatru va debuta în weekend-ul 9-10 iunie, cu câteva modificări în program din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile preconizate pentru acest final de săptămână. Astfel, acest weekend va fi exclusiv construit în jurul spectacolelor de teatru, care se vor desfășura la Casa Tineretului, iar concertele stabilite inițial pentru acest sfârșit de săptămână vor fi amânate pentru ultimul weekend din iunie.
Debutul acestei ediții va fi pe 9 iunie, la Casa Tineretului, când, de la ora 19 publicul va fi așteptat la un atelier de improvizație scenică, în limba germană, iar, mai apoi, de la ora 21, la spectacolul de teatru fizic, nonverbal, Ora la care nu știam unii de alții, după Peter Handke (laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 2019), al studenților specializării Actorie în limba germană – UVT, în regia lui Florin Vidamski (Germania), pe muzica lui Oleksandr Solokha (Ucraina) și Retro J, cu participarea renumitei mezzosoprane Aura Twarowska.
Programul primului weekend arată astfel:
Vineri, 9 iunie, Casa Tineretului
Despre specializarea Artele spectacolului – Actorie în limba germană
Unică în lume, această specializare formează, de treizeci de ani încoace, actori profesioniști pentru teatrele din România și din spațiul de expresie germană. În centrul atenției sunt descoperirea și dezvoltarea personalității artistice a fiecărui student în parte prin exerciții de improvizație, studii de rol, spectacole în spații convenționale și neconvenționale, precum și stagii de practică în țară și în străinătate. Profesorii noștri sunt actori, regizori, oameni de teatru cu o experiență vastă, care promovează o legătură directă cu munca efectivă în teatru încă din timpul studenției. Studenții lucrează cu numeroși artiști internaționali, participă la festivaluri și realizează proiecte interdisciplinare. În prim-plan sunt internaționalizarea, comunicarea permanentă cu școlile de teatru europene, dialogul autentic și schimbul de know how cu acestea, deschiderea totală față de nou și calitate.
Despre spectacol
Ora la care nu știam unii de alții este un text de teatru – partitură de acțiuni nonverbale – al renumitului dramaturg și scriitor austriac Peter Handke, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură. Acest scenariu a fost punctul de pornire al spectacolului nostru de teatru fizic, care poartă același nume, și ne-a oferit teme existențiale și impulsuri vii pentru a crea un performance polifonic, cu accente vizuale și coregrafice, în care se revelă un spațiu al utopiei teatrale, un spațiu care ne smulge cu forță din izolare, un spațiu al întâlnirii cu Celălalt sau al căutării acestuia. Ce ascundem, ce dezvăluim, ce păstrăm doar pentru noi atunci când suntem expuși circumstanțelor exterioare, când devenim ființe sociale?
Teatrul devine piața orașului, unde se revarsă întâmplător viața aiuritoare a cotidianului, reflectată de mulțime – tineri, copii, soldați, personaje din filme sau desene animate, femei, bărbați, cupluri –, absorbită de rutină, care brusc descoperă explozia prezentului și alunecă în conștientizarea existenței.
Sâmbătă, 10 iunie, Casa Tineretului
Casa, dolce casa este un spectacol de teatru-dans, creat în colaborare cu un coregraf internațional și prezentat pe o scenă în aer liber. Acesta își propune să dezvolte noi audiențe pentru domeniul dansului contemporan și să pună bazele accesibilizării unei oferte culturale constante pentru publicul consumator de spectacole de dans. Pe modelul poveștii în ramă, spectacolul redă în mod inedit diverse cadre din viețile cotidiene ale personajelor, având în centrul atenției viețile personajelor influențate de alte personaje secundare, acestea aflându-se în relații de inter și co-dependență.
Adeseori devenim martorii unui cadru, un moment, iar pe baza lui ne construim o impresie despre cei implicați. Dar, la fel de des, adevărul este mult mai profund, imaginea este mai largă, iar momentul nu este deloc un moment, ci o poveste lungă. Vedem părinți implicați care au grijă de copilul lor. Sau un copil pe care nu l-au dorit, care este crescut ca soldat și împins spre disperare de o neglijență nesfârșită acasă. Vedem un tip într-un scaun cu rotile și o mamă care îl ajută. Vedem un cuplu fericit care abia își începe călătoria. Sau un bărbat care și-a ales o față drăguță și îi interzice femeii să lucreze pentru că el este principalul, iar ea este trofeul lui. Au ceva în comun în afară de casa în care locuiesc? Ar trebui să intervenim? Sau, trecem indiferenți, pe lângă? Spectacolul, prezentat publicului larg pe o scenă în aer liber, cu impact vizual mărit, va consolida prezența spectacolelor ca formă de expresie artistică relevantă, precum și a evenimentelor conexe acestuia în peisajul cultural al municipiului Timișoara.
_______________________________
Atât spectacolele de teatru, cât și concertele de muzică clasică sunt realizate de studenții din ciclurile de licență, masterat și doctorat înscriși la Facultatea de Muzică și Teatru. Mai multe informații despre programul WePerform din acest an, inclusiv modificări de locații și date, vor putea fi găsite și pe paginile de Facebook ale Facultății de Muzică și Teatru Timișoara, Universitatea de Vest din Timișoara și La UVT, Cultura este Capitală.
Proiectul WePerform – Seri de muzică și teatru este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte, ca parte a programului cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” și este cofinanțat de Consiliul Județean Timiș.
Spectacolele de teatru beneficiază, de asemenea, de finanțare prin programul Inside Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.
Partenerii proiectului sunt Nokia, CTP și FITT.
Share.

About Author

Avatar photo

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura