Universul fascinant al artelor spectacolului își recheamă publicul în sală. Teatrul Dramatic „Fani Tardini” deschide Stagiunea 2022-2023 sâmbătă, 3 septembrie 2022, la ora 19:00.

Prima întâlnire cu publicul este una încărcată de simboluri. Deschidem noua stagiune cu spectacolul O REPETIȚIE MOLDOVENEASCĂ. Îmbinând elemente de teatru popular și teatru documentar, spectacolul spune povestea plină de umor și candoare a uneia dintre primele trupe de teatru în limba română din Moldova secolului al XIX-lea.

O REPETITIE MOLDOVENEASCA – Teatrul Dramatic Fani Tardini Galati, Foto Volker Vornehm

O REPETIȚIE MOLDOVENEASCĂ de Costache Caragiali, regia: Cristian Ban, scenografia: Andreea Săndulescu, asistență regie: Lavinia Eiler, a avut premiera în aprilie 2022.

În distribuție, actorii: Radu Horghidan (Caragiali), Ionuț Moldoveanu (Greceano), Oana Mogoș (Domnișoara Marghiolița), Elena Anghel (Domnișoara Homiceanu), Vlad Ajder (Idieru), Ștefan Forir (Bonciu), Răzvan Clopoțel (Anton), Florin Toma (Boian), Cristina Uja Neagu (Doamna Mase) și Cristian Gheorghe (Directorul Mase).

O REPETITIE MOLDOVENEASCA – Teatrul Dramatic Fani Tardini Galati, Foto Volker Vornehm

Spectacolul are la bază piesa „O repetiție moldovenească sau Noi și iar noi”, o farsă într-un act publicată în 1844 de Costache Caragiali, unchiul lui I. L. Caragiale. Actor, dramaturg și profesor de artă dramatică, Costache Caragiali a scris această piesă „pentru plăcerea și petrecerea a vreo câțiva prieteni”, după o întâmplare reală. La mijlocul secolului al XIX-lea, el a organizat un casting în curtea unei școli din Moldova. A ales o mână de oameni simpli și a format o trupă de actori amatori, cu care a început să prezinte spectacole în limba română într-o vreme în care acestea nu erau foarte populare.

Piesa lui Caragiali a fost rescrisă și montată la Galați de regizorul Cristian Ban.

„E vorba despre una dintre primele trupe de teatru din România și mi se pare că e un moment bun să recontextualizăm acest text și să ne punem în locul acelor oameni pentru care munca lor conta foarte mult. Niște oameni simpli care, chiar dacă erau în Iași în mijloc de secol XIX, se credeau cumva buricul pământului, la fel cum ne credem și noi de multe ori – facem spectacole de teatru, avem premiera și credem că acolo e centrul universului”,

afirmă regizorul Cristian Ban.

O REPETITIE MOLDOVENEASCA – Teatrul Dramatic Fani Tardini Galati, Foto Volker Vornehm

Spectacol produs de Teatrul Dramatic „Fani Tardini” în cadrul Proiect 9. Teatru Românesc Rontemporan, O REPETIȚIE MOLDOVENEASCĂ va fi prezentat pe 8 septembrie 2022 și la Festivalul de Teatru Piatra Neamț – Ediția 33, organizat de Teatrul Tineretului, și pe 22 septembrie 2022 la Festivalul Internațional de Teatru și Arte Performative – Brăila, 2022, organizat de Teatrul „Maria Filotti”.

La sediu, Dramaticul gălățean va prezenta în acest început de toamnă cele mai recente producții ale sale. Programul complet al lunii septembrie poate fi consultat pe fanitardini.ro/program, iar biletele la spectacole pot fi cumpărate de pe bilete.fanitardini.ro.

Va fi o toamnă bogată în evenimente culturale la Galați. În perioada 16-18 septembrie 2022 vom găzdui Showcase Proiect 9, un mini-festival de prezentare a primelor trei spectacole produse sub umbrela Proiect 9. Teatru Românesc Contemporan. Este vorba de … în țara minunilor, creație colectivă, regia: Adi Iclenzan, scenografia: Mihai Păcurar, O REPETIȚIE MOLDOVENEASCĂ de Costache Caragiali, regia: Cristian Ban, scenografia: Andreea Săndulescu, și VRABIA, textul și regia: Leta Popescu, scenografia: Bogdan Spătaru. Toate cele trei spectacole au avut premiera în Stagiunea 2021-2022.

O REPETITIE MOLDOVENEASCA – Teatrul Dramatic Fani Tardini Galati, Foto Volker Vornehm

În perioada 8-16 octombrie 2022, Dramaticul va desfășura Festivalul Național de Comedie – Ediția a XXXIII-a. După doi ani în care nu am putut organiza Festivalul în Sala de Spectacole din cauza pandemiei de coronavirus, în 2022 avem bucuria să aducem din nou în fața publicului de la Galați cele mai bune comedii ale momentului din teatrele românești. Tema ediției din acest an este teatrul popular. Selecționerul Festivalului este Maria Zărnescu, teatrolog, critic de teatru și conferențiar universitar la UNATC București.

Toate detaliile despre mult așteptatele evenimente vor fi făcute publice în curând.

Share.

About Author

Comments are closed.

%d blogeri au apreciat: