Numărul 11-12/2022* este gata și a pornit deja spre cititorii noștri fideli.

Toamna anului 2022 s-a desfășurat sub egida unor evenimente importante pentru lumea teatrală românească, dar și cu amprenta energiilor efervescente, care pregătesc noi producții, proiecte și viziuni. În acest sens, Teatrul azi a pus accentul pe două festivaluri de tradiție: a XXXII-a ediție a Festivalului Național de Teatru și Festivalul Internațional de Teatru Interferențe de la Cluj-Napoca, aflat la cea de-a VIII-a ediție. Autorii Ion Parhon, Alina Epîngeac, Irina Wolf, Oana Borș, Adrian Mihalache, Irina Zlotea, Elena Coman, Mariana Ciolan, Octavian Szalad, Tiana Alexe, Mihai Brezeanu, Crenguța Manea, Raluca Cîrciumaru, Andreea Telehoi, Daria Ancuța și Diana Parpalea ne oferă o imagine panoramică asupra acestor evenimente care s-au aflat, de această dată, în căutarea unor reforme de fond și a unei stabilizări necesare după doi ani de incertitudine.

Eseul ediției este oferit de Călin Ciobotari care explorează tema sărutului în Pescărușul cehovian.

Pentru actualitatea scenei românești au fost selectate câteva puncte de interes ale acestei jumătăți de stagiune. Adrian Mihalache, Călin Ciobotari, Irina Zlotea, Elena Coman, Ada-Maria Ichim, Andreea Telehoi, Ioan Jurca-Rovina, Octavian Szalad, Raluca Tulbure și Carmen Mihalache au scris despre premierele și festivalurile, care le-au captat atenția în sezonul trecut.

Teodora Florea revine la new generation, cu un dialog consistent despre teatru, așteptări în carieră și maturizare profesională cu regizoarea Petro Ionescu.

La secțiunea internațională, Adina Bardaș vă propune să vedeți o producție fermecătoare, semnată Kader Belarbi, accesibilă publicului larg.

Pentru raftul de teatru, Raluca Tulbure a selectat două titluri autobiografice și povestește despre amintirile turnate în vorbe ale Maiei Morgenstern și ale lui Toma Hogea.

Copertele acestui număr surprind accentele cu două producții teatrale cuprinse în programele celor două evenimente vizate: Simfonia Progresului – Hau Hebbel am Ufer Berlin și Teatru-spălătorie Chișinău (fotograf Lucian Muntean pentru FNT32) și Oedipus de Robert Icke – Teatrul Maghiar de Stat Cluj (fotograf István Bíró pentru Interferențe). Grafica este semnată de Laurențiu Buglea.

Mulțumim!

Nu putem încheia numărul 11-12/2022, fără să mulțumim atât autorilor, jurnaliștilor și echipei care ne-au fost alături anul trecut, cât, mai ales, cititorilor noștri, iubitorilor de teatru și tuturor celor care au continuat să rămână în contact cu lumea teatrului prin intermediul articolelor din Teatrul azi și al volumelor editate de Fundația Culturală „Camil Petrescu”. Cu gândul la dumneavoastră pregătim pentru anul 2023 subiecte de interes din lumea teatrală românească și din lume.

Unde ne găsiţi?

Revista Teatrul azi şi cărți dedicate teatrului pot fi achiziţionate online pe www.teatrul-azi.ro, unde veţi găsi mai multe detalii despre noi şi echipa noastră. Dacă doriţi să intrăm în contact, vă stăm la dispoziţie pe adresa: redactia.teatrulazi@gmail.com.

*Revistă editată de UNITER prin FUNDAȚIA CULTURALĂ „CAMIL PETRESCU”. Finanțator: Ministerul Culturii.

Share.

About Author

Avatar photo

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura