La sfârșitul anului 2016 am avut parte de o surpriză cu adevărat frumoasă: primul volum din seria „Tătănuș Pipăruș” – Câinele fantomă a fost tradus impecabil de către cei de la Galaxia Copiilor – o nouă componentă a Grupului Editorial ALL.
În ultimii ani literatura pentru copiii mici, mărișori și mari cunoaște un reviriment, cel puțin din punctul de vedere al numărului aparițiilor. Este foarte adevărat că nu toate volumele destinate acestor atât de pretențioși cititori sunt bune, sau bine îngrijite, dar tot e ceva mai mult decât în primii ani de după 1989, când era penurie în toată regula. Aproape toate editurile consacrate și-au construit colecții speciale pentru cei mici, sau, cum e cazul Grupului Editorial ALL, au chiar o editură întreagă la dispoziția acestora. Ceea ce înseamnă că avem premisele pentru o nouă generație citită și, îndrăznesc să sper, educată.
„Tătănuș Pipăruș” – Câinele fantomă de Claire Barker poate fi savurat, că citit e prea puțin spus, de orice copil cu vârsta de peste 7 ani. Cu ilustrațiile superbe ale lui Ross Collins, volumul nu va fi lăsat din mână până când nu va fi parcurs integral. L-aș recomanda mai cu seamă copiilor care au parte, din păcate, de pierderi neașteptate în viața lor – persoane dragi sau animalele preferate. Se știe că ție, adult, îți este aproape imposibil să-i explici unui copil de ce nu mai poate vorbi cu bunica lui preferată sau de ce câinele cu care a crescut și cu care s-a jucat până la epuizare nu-i mai poate fi alături. Ni se rupe inima numai gândindu-ne la suferința provocată de un asemenea eveniment; dar, iată că această serie Tătănuș Pipăruș vine în ajutorul nostru, al adulților care veghem la buna creștere a celor mici.

„Tătănuș o linse pe Winnie pe obraz. În mod obișnuit, fața ei avea gust de pastă de dinți mentolată sau de gumă de mestecat, dar astăzi avea un gust diferit: ciudat și sărat. Îi adulmecă părul – numai cât să constate un miros de tristețe. Apoi își îndreptă privirea către mâna stăpânei. Ținea între degete o fotografie în care ea era însoțită de un câine care îi venea până la genunchi, cu urechi șuie și cu o blană caramel, sârmoasă ca o perie de curățat covoarele. Acesta purta o pălărie de pirat, lăsată șmecherește într-o parte. Câinele, fără îndoială, nu era de rasă – mai degrabă o corcitură, însă ochii îi străluceau asemenea unor luceferi.
– Ooo, ca să vezi! hămăi Tătănuș vesel, Ăsta-s chiar eu!”

Acțiunea romanului este centrată în jurul reședinței Starcross Hall, care aparține de sute de ani familiei Pipăruș; după cum se va vedea, actualii locatari ai casei sunt cel puțin ciudați, dacă nu încadrați în altă categorie, dar oameni buni și pașnici în fond. Noroc cu fetița lor, Winnie, care reușește să-i aducă cu picioarele pe pământ și cu Mult Iubiții, fantomele casei, care nu vor și nu-și doresc nicicum să părăsească aceste locuri.

„Valentin, iepurele-de-câmp, era cel mai vechi locatar al reședinței Starcross Hall – locuia acolo de 823 de ani. Fusese mascota unui rege din Evul Mediu și își găsise sfârșitul în timpul unui turnir. Așezat în poala stăpânului său, iepurele a avut parte de o moarte nobilă. Următorul era elisabetanul Orlando, care căzuse într-o fântână, încercând să facă pe grozavul. Gabriel un gânsac regalist, fusese ucis în timp ce încerca să apere biblioteca reședinței Starcross, atacată de armata lui Oliver Cromwell, în urmă cu 350 de ani. Martin căzuse răpus din pricina unei rulade de carne cu ou stricată, pe care o mâncase cu ocazia sărbătoririi victoriei împotriva Germaniei în 1945.”

Miezul evenimentelor este dat de pericolul pierderii de către familia Pipăruș a reședinței. Dar vă las pe voi să descoperiți dacă au reușit fantomele să-și ajute prietenii și iubiții lor stăpâni, eu vreau doar să insist pe latura educativă a romanului; știu, nu mă omor nici eu după acest cuvânt (educativ), dar în vremurile acestea, când ne plângem că suntem invadați de tot felul de mijloace de comunicare și că ai noștri copii nu mai găsesc cititul atractiv, chiar a ajuns să conteze foarte mult și valoarea educativă a unui text scris. Pe lângă faptul că cei mici își vor exersa empatia, vor descoperi valoarea unei prietenii adevărate și fără urme de meschinărie, ei vor afla câte ceva și despre universul care-i înconjoară și, poate, treptat, nu vor mai fi speriați de imensitatea acestuia și de imposibilitatea controlării a absolut tot ceea ce mișcă în jurul lor.

«În vreme ce toată lumea era ocupată cu ronțăitul, Valentin cercetă cu privirea ilustrația aurie a plantei de pe coperta „Ghidului Bunei Fantome”.
– Eu știu planta asta! exclamă el. Se numește boracioc și se regăsește pe blazonul familiei Pipăruș.
Valentin arătă cu urechea către panoplia de deasupra șemineului. Era și acolo: o plantă mare, cu tulpina pleoștită, încadrată de două săbii încrucișate.
– Nu, nu este. Se numește zlac și o poți găsi la noi în grădină, spuse Martin mândru de cunoștințele lui.
– Ba nu, se numește gavăț, proștule, interveni și Orlando aruncând în hamster cu un biscuit.
Valentin țâțâi din buze:
– Clamați-vă cu toții și terminați cu cearta! Dumnezeule, e doar o plantă! Haideți mai bine să o căutăm în dicționar, spuse el luând o enciclopedie dintr-unul din rafturile de jos și răsfoindu-i paginile până când dădu de o ilustrație a planei.
Își drese glasul și începu să citească legenda scrisă în partea de jos:
Oficial cunoscută ca Symphytum officinale (dar numită și gavăț, zlac sau boracioc), această plantă este apreciată pentru miraculoasele sale proprietăți tămăduitoare. Este folosită pentru tot felul de afecțiuni: dureri, vânătăi și inimi frânte. Vrăjitorii, vrăjioarele, alchimiștii și botaniștii o numesc….
(…..)
Vrăjitorii, vrăjitoarele, alchimiștii și botaniștii o numesc tătăneasă.»

Personaje foarte bine conturate, care împrumută atât din trăsăturile lor de animale, dar și trăsăturile oamenilor, acțiune, ritm, succesiune de evenimente excelent redată cu ajutorul unui limbaj curat și adecvat vârstei, ilustrații superb realizate (și e foarte bună alegerea binomului coloristic negru-verde), toate acestea fac din primul volum al seriei Tătănuș Pipăruș o excelentă cale de introducere a celui mic în universul mare al lumii sale înconjurătoare. Căci, nu-i așa, adevărata viață e dincolo de tabletă, computer sau jocuri video.

tatanusEditura: Galaxia Copiilor – Grupul Editorial ALL
Ilustrații: Ross Collins
Traducerea: Andrei Covaciu
Nr. pagini: 256
Anul apariției: 2016
ISBN: 978-606-8578-89-7

Cartea o puteți cumpăra de pe site-ul editurii.

Share.

About Author

Avatar photo

Editor-coordonator Bookhub.ro. Câteva dintre pasiunile mele le găsiți reflectate în cele scrise aici. Muzica, teatrul și literatura își găsesc drumul, cum-necum, spre mintea, inima și sufletul meu. Am nevoie de frumusețea acestora reflectată în forme sonore, producții teatrale sau cărți foarte bune, astfel încât să (re)descoper oamenii așa cum sunt: frumoși.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura