Pentru un concert de muzică sacră nu e suficientă curiozitatea, ca să asculți muzică sacră îți trebuie stare și o oarecare liniște sufletească. Comuniunea cu Dumnezeu nu se rezumă la un simplu dialog, din cel lumesc, iar muzica își are rolul ei în această legătură pe care unii caută o viață întreagă. Bisericile își au sonoritățile lor, definite de cult, iar compozitorii de muzică clasică au ținut cont de acest aspect. Există compoziții celebre pentru orgă, cântate fie în varianta de concert, fie cu prilejul unor evenimente speciale care marchează trecerea omului prin lume. De asemenea, compozițiile pentru voce și instrument (orgă, pian sau altele) sunt de o complexitate depășită doar de frumusețea intrinsecă a acestora. De aceea, cred că pentru un concert de muzică sacră trebuie să fii pregătit, să te cureți de toate grijile lumești și să încerci să rămâi acolo, într-un spațiu orientat în jurul unui Axis Mundi fără de care dimensiunea spirituală nu ne-ar mai defini viețile.

credit foto @ Madrigal

Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a propus iubitorilor muzicii sacre un program special, iar proiectul a devenit posibil datorită invitatului special al membrilor corului, dirijorul  Alexander Drčar. Arhiepiscopia romano-catolică București s-a implicat în realizarea evenimentului, astfel încât în Catedrala Sf. Iosif din București s-au auzit glasurile îngerești ale membrilor corului. Cu un program special alcătuit pentru acest eveniment de către dirijorul invitat al corului, seara a intrat în memoria afectivă a spectatorilor ca fiind unică. Lucrările lui Franz Schubert, Felix Mendelssohn Bartholdy, Johannes Brahms și Anton Brucknercompozitori romantici din spațiul german și austriac – s-au auzit până în stradă, impresionând auditoriul până la lacrimi. Cu versuri în germană sau latină, compozițiile au pus în evidență nivelul de profesionalism al coriștilor;Madrigal este la ora actuală corul cu o îndelungată tradiție, consolidată în ani de turnee și evenimente, corul care-și reconfirmă valoarea cu fiecare nouă întâlnire cu iubitorii de muzică clasică și/sau sacră, astfel încât auditoriul n-a avut altceva de făcut decât să se bucure de nivelul de performanță atins de formația corală la acest moment. Cu o intrare ritualică în nava catedralei, într-un lung șir care s-a întins la un moment dat de-a lungul întregii biserici, membrii corului și-au ocupat, pe rând locurile în fața spectatorilor. Pași mici, mers deloc grăbit, gesturi reținute, zâmbete discrete și costume purtate cu demnitate, toate acestea au contribuit la introducerea în atmosfera serii. Solemnitatea a fost creată și cu ajutorul auditoriului – nu s-au auzit telefoane, nu s-au foșnit ambalaje, nimeni nu s-a foit. Public de vârste diferite, care a știut când să aplaude, care nu s-a grăbit să iasă în pauză, cu atât mai puțin să plece spre casă. Ar fi fost și imposibil, căci bucuria momentului trebuia păstrată ad integrum și pentru cât mai mult timp.

credit foto @ Madrigal

E fascinant să-i vezi pe coriști făcând aceleași gesturi la unison, lăsându-se ghidați de dirijor; e derutantă pentru novici absența egoismului și a nevoii de afirmare a Eului, membrii unui cor se simt unii pe ceilalți și, mai ales, se ascultă reciproc. Programul serii a fost foarte bine gândit, astfel încât în partea a doua vocile au ridicat adevărate imnuri de slavă spre cer, glasurile coriștilor au atins perfecțiunea, astfel încât aplauzele de la final au fost îndelungi. Compozițiile lui Anton Bruckner merită să fie înregistrate și să rămână posterității ca dovadă a atingerii unei culmi a muzicii sacre. Compoziții care solicită mult vocile, de aceea s-au și auzit pe final de concert, dar în aceeași măsură compoziții care ridică spre cer sufletele spectatorilor. Tăcerea și bucuria zugrăvită pe fețele celor care au asistat la concert, cu ele m-am însoțit pe drumul spre casă.

credit foto @ Madrigal

Salve Regina marchează un nou început, așa simt. Cred cu tărie că astfel de concerte ar trebui să se regăsească mai des în programele culturale ale momentului. Public există, nu el e problema, ci faptul că un astfel de program cere profesionalism și o pregătire temeinică, combinate cu atenție pentru detaliu și respect pentru public.  Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a dovedit că se poate, a creat precedentul, să sperăm că va exista și o continuare.

credit foto @ Madrigal

***

Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” Concertul Extraordinar „Salve Regina

Dirijor –  Alexander Drčar

8 octombrie 2022, Catedrala Sf. Iosif din București

Programul serii a fost un periplu prin muzica sacră scrisă pentru cor în perioada Romantismului german și austriac (secolul al XIX-lea) și a cuprins o serie de lucrări din creația compozitorilor Franz Schubert, Felix Mendelssohn Bartholdy, Johannes Brahms și Anton Bruckner.

Special alese de Dr. Alexander Drčar, dirijorul concertului, lucrările pun în lumină sonoritatea unică a Corului Madrigal și aduc glasuri și suflete în aceeași vibrație emoționantă, către slava divină.

*

Alexander Drčar

Doctor în muzică și coordonatorul Departamentului de Dirijat, Dirijat coral și Dirijat Orchestră de suflători în cadrul Universității Mozarteum din Salzburg, Alexander Drčar este unul dintre cei mai renumiți formatori europeni în arta dirijorală și o inspirație pentru noile generații de dirijori și muzicieni.

La invitația Corului Madrigal, Dr. Alexander Drčar a coordonat pe parcursul lunilor septembrie și octombrie, la București, un program interactiv de specializare în arta dirijatului coral, desfășurat exclusiv în cadrul inițiativelor de profesionalizare derulate sistematic de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”. Astfel, în cadrul workshopurilor desfășurate la sediul Corul Madrigal, Dr. Alexander Drčar a pregătit împreună cu dirijorii Anna Ungureanu și Cezar Verlan noul repertoriu „Salve Regina”, dedicat cu precădere compozitorilor germani și austrieci de secol XIX.

Share.

About Author

Avatar photo

Editor-coordonator Bookhub.ro. Câteva dintre pasiunile mele le găsiți reflectate în cele scrise aici. Muzica, teatrul și literatura își găsesc drumul, cum-necum, spre mintea, inima și sufletul meu. Am nevoie de frumusețea acestora reflectată în forme sonore, producții teatrale sau cărți foarte bune, astfel încât să (re)descoper oamenii așa cum sunt: frumoși.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura