Cel de al doilea trimestru al stagiunii 2022/2023 “EChO” se încheie cu un concert simfonic sub conducerea dirijorului Alexander Gordon, cu participarea solistului Răzvan Popovici – violă.

 Concertul va avea loc joi, 30 martie 2023, ora 19.00, la Sala Thalia. În program: Concertul pentru violă și orchestră de William Walton, poemul simfonic “Prăbuşirea Doftanei” de Alfred Mendelsohn și Simfonia a V-a în Si bemol major a lui Anton Bruckner.

Cunoscut în ipostaza de director executiv al Festivalului SoNoRo, Răzvan Popovici s-a născut la Bucureşti într-o familie de muzicieni şi a început studiul violei cu tatăl său, Mugur Popovici. A studiat la Salzburg, Paris şi Freiburg cu Peter Langgartner, Jean Sulem şi Wolfram Christ. A cântat ca solist în sala Filarmonicii din Köln, Festspielhaus Baden-Baden, Ateneul Român din București, Prinzregententheater din München şi Théâtre des Champs-Elysées din Paris, alături de Orchestra de Cameră din Köln, Orchestra de Cameră din Kobe, Orchestra Națională Radio din București, Filarmonica „George Enescu”, Filarmonica Transilvania din Cluj, Chaarts Chamber Artist din Zürich sau Kamerata Kronstadt. A colaborat cu Juliane Banse, Shlomo Mintz, Konstantin Lifschitz, Natalia Gutman, Nobuko Imai, Elena Bashkirova, Radovan Vlatkovic, Daishin Kashimoto, Olli Mustonen, Gilles Apap, Frans Helmerson, Mihaela Martin, Ilya Gringolts, Vladimir Mendelssohn, Louis Lortie, Giovani Sollima şi Thomas Demenga. Răzvan Popovici este invitat regulat la festivaluri din întreaga lume, cum ar fi: Lucerne Festival, Wiener Festwochen, Kuhmo Festival, Schwetzinger Festspiele, Spoleto Festival, Mintz Festival Tucumán, Ferrarra Musica, Rolandseck Festival, Boswil Musiksommer, Mittelfest Cividale, Festival Academy Budapest şi Kobe Music Festival. Printre sălile în care a cântat se numără Carnegie Hall din New York, Musashino Hall din Tokio, Concertgebouw Amsterdam, Konzerthaus şi Musikverein din Viena, South Bank și Wigmore Hall din Londra, YMCA din Ierusalim sau Bozar din Bruxelles. Concertează regulat în întreaga lume ca membru al Ansamblului Raro.

Alexander Gordon – foto sonoro.ro

Alexander Gordon, unul dintre cei mai versatili muzicieni ai generației sale, a cunoscut gloria ca solist, dirijor, muzician de cameră și profesor. În 2022, pentru a protesta împotriva războiului din Ucraina și folosirii literei Z ca simbol al acestei agresiuni, și-a schimbat numele din Zemtsov în Gordon, conform sonoro.ro. Face parte dintr-o adevărată dinastie de violoniști și a absolvit Conservatorul din Hamburg, unde a studiat cu Marius Nichiteanu. A urmat studii de master în Maastricht și apoi în Berlin. Printre mentorii săi se numără: Kirill Petrenko, Vladimir Jurowski, Neeme și Paavo Järvi. La 23 de ani, a fost numit viola principală a Orchestrei Filarmonice din Londra. Din 2012, s-a dedicat în întregime carierei de solist și dirijor. A obținut numeroase premii la Moscova, în Hamburg și în Austria. A predat la Guildhall School of Music and Drama din Londra, Conservatorul din Viena, iar în prezent este profesor la Haute École de Musique din Lausanne și Hochschile für Musik und Tanz din Köln. A înregistrat CD-uri pentru mai multe case de discuri și a apărut pe scene din toată lumea alături de dirijori precum Neeme Järvi, Vladimir Jurowski, Leif Segerstam și Alexander Vedernikov.

Biletele pentru concertul de joi sunt puse în vânzare la casa de bilete a Filarmonicii și online pe iabilet.ro, filarmonicasibiu.ro sau în aplicația mobilă Filarmonica Sibiu App, la prețul de 40 lei (50% reducere pentru elevi, studenți, pensionari).

***

Acțiunile Filarmonicii de Stat Sibiu sunt posibile cu finanțarea Consiliului Județean Sibiu.

Urmăriți-ne pe: facebook.com/FilarmonicaSibiu | youtube.com/FilarmonicadeStatSibiu | instagram.com/filarmonicasibiu | https://filarmonicasibiu.app.link/asCULTa | tiktok.com/@FilarmonicaDeStatSibiu

Share.

About Author

Avatar photo

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura